Zimowa pogoda sprzyja przeziębieniom. W tym okresie nasz organizm jest szczególnie narażony na działanie wirusów, bakterii i innych szkodliwych czynników. Dlatego też warto pomyśleć o wspomaganiu go odpowiednią dietą wzmacniającą odporność. Co jeść, aby mniej chorować w zimie?

Woda

Dieta wzmacniająca odporność powinna się składać w dużej ilości wody. Najlepsza będzie woda mineralna, zawierająca cynk, magnez i wapń. Nie dość, że nawilżymy tkanki i dzięki temu usprawnimy ich działanie, to jeszcze usuniemy ze swojego organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, takie jak mocznik, kwas moczowy czy kreatynina.

Jakie jeść produkty, aby wzmocnić układ immunologiczny? Dieta skutecznie wpływająca na odporność organizmu

Naturalne probiotyki

Sprawne działanie naszego układu odpornościowego w dużym stopniu zależy od pracy przewodu pokarmowego, a w szczególności jelit. Znajdują się w nich (a w szczególności w jelicie grubym) dobre bakterie, które chronią nas przed truciznami pochodzącymi z pożywienia. Jednak wiele czynników, takich jak stres czy zażywanie antybiotyków, może zaburzać florę bakteryjną jelit. Dlatego też warto spożywać pokarmy, które pozwalają na przywrócenie jej do naturalnego stanu.

Do najzdrowszych naturalnych probiotyków należą wszelkiego rodzaju kiszonki. Na przykład kiszona kapusta (nie mylić z kapustą kwaszoną!) dostarcza naszemu organizmowi kwasu mlekowego wspomagającego odbudowę flory bakteryjnej jelit. Jest również bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B.  Również skutecznym probiotykiem są ogórki kiszone, bogate w dobroczynne bakterie Lactobacillus Plantarum. Aby wzmocnić swój system odpornościowy warto też spożywać duże ilości kefirów, maślanek i jogurtów naturalnych. Zawierają one szeroką gamę szczepów bakterii zasiedlających jelito grube. Warto jednak pamiętać, aby spożywane produkty zawierały minimum 10 mln jednostek bakterii Bifidobacterium lub 100 mln bakterii Lactobacillus na 1 g produktu.

Beta-karoten

Beta-karoten należy do grupy antyoksydantów, neutralizujących działanie wolnych rodników i usuwających je z organizmu. Zapobiega on powstawaniu tzw. stresu oksydacyjnego, czyli stanu zaburzonej równowagi pomiędzy wytwarzaniem wolnych rodników, a ich neutralizowaniem. Jego najlepszymi źródłami są warzywa i owoce, a w szczególności: marchew, dynia, natka pietruszki, boćwina, jarmuż, szczaw, szczypiorek, szpinak, papryka czerwona, pomidory, słodkie ziemniaki, brokuły, sałata, fasolka szparagowa, kminek, koperek, a wśród owoców mango, morele, brzoskwinie, śliwki, pomarańcze i melony.

Kwasy Omega-3

Kwasy Omega-3, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom zmniejszają one stany zapalne i wspomagają nasz organizm w walce z infekcjami. Dlatego też dieta wzmacniające odporność powinna obfitować w produkty takie jak orzechy włoskie, olej lniany, siemię lniane, tłuste ryby morskie czy olej rzepakowy, które są ich źródłami.

Jakie jeść produkty, aby wzmocnić układ immunologiczny? Dieta skutecznie wpływająca na odporność organizmu

Minerały

Podczas stosowanie diety wzmacniającej odporność ważne jest, aby dostarczać swojemu organizmowi odpowiednich minerałów, tj. złoto czy srebro. Dobroczynne właściwości minerałów odkryto już w starożytności. Na przykład osobom o łamliwych kościach zalecano picie wody ze sproszkowanymi minerałami zawierającymi wapń. Chcąc prawidłowo zbilansować swoją dietę wzmacniającą układ odpornościowy warto zainteresować się następującymi kwestiami:

  1. Litoterapia (częstotliwości spektralne starannie dobranych minerałów),
  2. Sole Schusslera,
  3. Źródła żelaza w pożywieniu.

Ogólnie rzecz biorąc, prawidłowo zbilansowana dieta wzmacniająca odporność powinna być bogata w produkty zawierające cynk, tj. kasza gryczana, sery żółte czy orzechy. Oprócz tego należy dostarczać swojemu organizmowi wspomniane już żelazo. Jego najlepszymi źródłami są: buraki, natka pietruszki, owsianka, orzechy, fasolka brukselka, szczypiorek i szpinak, a z produktów zwierzęcych: czerwone mięso, wątróbka wieprzowa, nerki i serce wołowe, jaja oraz ostrygi. Jednocześnie warto powstrzymać się od picia dużych ilości kawy i herbaty, które hamują wchłanianie żelaza.

Suplementy diety

W prawidłowym zbilansowaniu diety mogą nam pomóc różnego rodzaju suplementy. Stosując je należy jednak pamiętać o tym, że nie mogą ona nam zastąpić zróżnicowanej diety, bogatej w witaminy i koenzymy naturalnego pochodzenia.

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x