Olej kokosowy, zwany też masłem kokosowym, jak i kokosowym tłuszczem, dzięki swym właściwościom pielęgnacyjnym i zdrowotnym znalazł zastosowanie w kuchni i kosmetologii. Systematyczne płukanie jamy ustnej olejem kokosowym pozwala w skuteczny sposób pozbyć się wiele prześladujących nas schorzeń (więcej na ten temat przeczytasz tutaj: https://diagnozujmy.pl/plukanie-ust-olejem-prosty-sposob-na-oczyszczenie-organizmu/).

Nie zawiera chemicznych dodatków oraz siarczanów i fluorków, dlatego jest świetną alternatywą dla pochodzących z drogerii past do zębów. Mówi się również, że olej kokosowy pozwala w stosunkowo krótkim czasie uzyskać wspaniałe rezultaty w odchudzaniu. Dzięki niemu można szybko zwalczyć nadwagę, gdyż nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu na brzuchu czy udach, a jest wykorzystywany do produkcji życiodajnej energii i spalania zbędnych kalorii. Olej jest również substancją wzmacniającą odporność. Dowiedz się, jakie są rodzaje oleju kokosowego oraz jakie może mieć on zastosowanie.

Właściwości oleju kokosowego

Słyszałeś kiedyś o „superfood”? Jest to nieprzetworzona żywność pochodzenia naturalnego, bogata w wartości odżywcze, których ogromna ilość i cudowne właściwości mają wykazywać korzystne działanie na organizm człowieka. Więcej na jej temat przeczytasz w artykule o superfood (https://diagnozujmy.pl/superfoods-cz1/ oraz https://diagnozujmy.pl/superfoods-cz-2/). Właśnie do tej kategorii pokarmów zaliczany jest olej kokosowy. Wyjątkowa kombinacja znajdujących się w nim kwasów tłuszczowych sprawia, że ma dużo wartości odżywczych i może mieć korzystny wpływ na zdrowie całego organizmu.

Głównym składnikiem miąższu orzecha kokosowegonasycone kwasy tłuszczowe, ale nie takie, które możemy znaleźć w mięsie czy serze, lecz te z kategorii łatwiej przyswajalnych i szybciej trawionych. Ma w sobie tzw. trójglicerydy o średniej długości kwasów tłuszczowych, które są trawione w całkowicie inny sposób niż pozostałe kwasy tłuszczowe. Są transportowane z przewodu pokarmowego do wątroby, gdzie wykorzystuje się je jako szybko przyswajalne źródła energii. Może się również zdarzyć, że zostaną zamienione na związki ketonowe wykazujące pozytywne działanie na system nerwowy, który ma spore problemy w funkcjonowaniu przy chorobach typu padaczka czy Alzheimer.

Olej kokosowy pomaga również zwiększyć wydatek energetyczny ciała, dzięki czemu spalamy więcej tłuszczu, skąd można wnioskować, że można stosować olej kokosowy na odchudzanie. Nie da się ukryć, że otyłość to prawdziwy problem XXI wieku. Gubi nas nie tylko to, że jemy dużo i nieregularnie ale też to, że nie zwracamy uwagi na to co jemy. Niepodważalnym faktem jest, że różne pokarmy mają różny wpływ na nasze ciała.

Przykładem mogą być trójglicerydy o średnich łańcuchach pochodzące z oleju kokosowego, które mogą zwiększyć zużycie energii w odróżnieniu od takiej samej ilości kalorii przyswojonych z tłuszczów o dłuższych łańcuchach bocznych. Dla zmagających się z nadprogramowymi kilogramami warto dodać, że olej z miąższu kokosa zmniejsza łaknienie i powoduje, że mniej jemy nie będąc nawet tego świadomym. Włączenie go do swojej diety spowoduje, że mniej jedzenia będzie trafiać na talerz, a tym samym do naszego żołądka.

Nie jest tajemnicą także, że olej kokosowy zawiera w sobie kwas laurynowy wykazujący działanie antybakteryjne i antygrzybicze. Lekarze zalecają jego stosowanie jako pomoc w walce z zakażeniami. Eliminacja szkodliwych patogenów uniemożliwi rozwój infekcji lub pozwoli szybciej się z nią uporać. A czy zdajesz sobie sprawę, że olej kokosowy może poprawić poziom cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca? Jest pełen tłuszczów nasyconych, które nie są w żaden sposób szkodliwe dla gospodarki lipidowej i wykazują pozytywny wpływ na organizm osoby obciążonej kardiologicznie.

Drogocenny olej ogromne zastosowanie znajduje także w łagodzeniu objawów padaczkowych i epilepsji. Trwają badania nad tym, czy dieta opierająca się na małej zawartości węglowodanów, a dużej ilości tłuszczy wykazuje pozytywne działanie w leczeniu niektórych chorób. Okazuje się, że może ona zmniejszyć częstotliwość napadów padaczkowych u dzieci, w odróżnieniu od środków farmakologicznych, których przyjmowanie często nie przynosi żadnych rezultatów.

Niektórzy nieśmiało mówią też, że kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym polepszają funkcje mózgu u pacjentów z chorobą Alzheimera. Dotychczas przeprowadzone eksperymenty potwierdziły, że spożywanie trójglicerydów przez chorych skutkuje poprawą czynności mózgu u pacjentów z umiarkowanym etapem choroby. Oczywiście nie ma co liczyć na całkowite wyleczenie, ale nawet samo złagodzenie narastających objawów będzie w tym przypadku sporym sukcesem.

Z drugiej strony, pojawiają się dowody na to, że olej kokosowy ma wpływ na podnoszenie poziomu „złego” cholesterolu. Dodatkowo w zestawieniu z innymi olejami roślinnymi jest dużo gorszy jakościowo, a przy tym podnosi wskaźnik cholesterolu, czego pozostałe nie czynią. Ale nie każdy olej roślinny jest zdrowy. Przykładem może być choćby olej palmowy, który wykazuje działanie rakotwórcze (więcej na ten temat przeczytasz tutaj: https://diagnozujmy.pl/olej-palmowy/).

Olej kokosowy  – skład

Olej kokosowy powstaje z miąższu kokosa zwanego koparą. Znaczną jego część stanowi kwas laurynowy, który w ludzkim organizmie przechodzi transformację w monolauryn. Ten natomiast wykazuje właściwości antywirusowe, antygrzybiczne i antybakteryjne. Dzięki temu związkowi w organizmie budują się odpowiednie bariery ochronne, które odgrywają kluczową rolę we wspieraniu odporności. W oleju kokosowym znaleźć można także bogate pokłady antyoksydantów, które pomogą w walce z wolnymi rodnikami. I tutaj mamy dobrą informację dla Pań chcących opóźnić procesy starzenia – regularne spożywanie oleju kokosowego sprawi, że Twoja cera wygładzi się, a nieestetyczne zmarszczki przestaną spędzać sen z powiek.

Co prawda wszystkie składowe zostały już wymienione, ale jeszcze raz dla przypomnienia: w oleju kokosowym znajdują się nasycone kwasy tłuszczowe (około 80-90%), w tym kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas kaprylowy, kwas kaprynowy, kwas stearynowy, kwas kapronowy, a także kwasy nienasycone (około 4-10%), w tym kwas oleinowy, kwas linolowy i kwas linolenowy.

Rodzaje oleju kokosowego — rafinowany czy nierafinowany?

Musisz wiedzieć, że na rynku dostępne są dwa rodzaje oleju kokosowego: olej kokosowy rafinowany i olej kokosowy nierafinowany. Ten pierwszy nie posiada żadnego zapachu, a przy tym wielu cennych wartości odżywczych, których został pozbawiony w procesie obróbki termicznej. W procesie rafinacji olej zostaje poddany wysokim temperaturom, a do tego zdarza się, że dodatkowo zostają użyte środki chemiczne. Taka obróbka sprawia, że olej ma wydłużoną datę przydatności do spożycia i chyba to tyle plusów.

Jeśli chcesz móc cieszyć się z wielu cennych i wartościowych dla zdrowia właściwości sięgnij po olej kokosowy nierafinowany. Posiada charakterystyczny lekki kokosowy smak i zapach, w odróżnieniu od rafinowanej wersji. Pozyskiwanie oleju nierafinowanego nie ma nic wspólnego z wysokimi temperaturami, a przy tym obróbka jest mechaniczna, dzięki czemu olej nie traci tego, co jest w nim najcenniejsze. Jedyną wadą może być cena. Olej kokosowy nierafinowany jest dużo droższy od swojej gorszej wersji, jednak jeśli chcemy wzmocnić organizm od środka, a także poprawić wygląd naszego ciała to pieniądze raczej nie odgrywają aż tak dużej roli.

Zastosowanie oleju kokosowego

Dzięki swoim drogocennym właściwościom olej kokosowy znalazł szerokie zastosowanie jako składnik spożywczy, ale też dodatek kosmetyczny. Wykazuje właściwości antybakteryjne, antygrzybicze i antywirusowe, dlatego uznaje się go za substancję podnoszącą ogólną odporność organizmu (sprawdź, jak podnieść odporność przy pomocy diety https://diagnozujmy.pl/jak-poprawic-odpornosc-dieta/). Przynosi ulgę w bólu zębów i jest niezastąpiony w zbijaniu gorączki i zwalczaniu infekcji. Sporo osób deklaruje, że olej kokosowy pomógł im zwalczyć liczne choroby skórne. Na co jeszcze można go stosować?

Olej kokosowy na odchudzanie

Istnieją dowody na to, że pochodzące z oleju kokosowego trójglicerydy średniołańcuchowe po dostaniu się do organizmu nie zamieniają się w tkankę tłuszczową, lecz są wykorzystywane do produkcji energii czyli przyspieszają proces przemiany materii. W praktyce znaczy to tyle, że po zjedzeniu posiłku z dodatkiem oleju kokosowego szybciej spalimy zbędne kalorie, a przy tym unikniemy nadwagi i odkładania się dodatkowych kilogramów.

Olej kokosowy dla niemowląt i małych dzieci

Szukasz tańszych zamienników dla drogich kosmetyków dedykowanych dzieciom i niemowlętom? Sięgnij po naturalny olej kokosowy, który jest w pełni bezpieczny dla naszych pociech i nie trzeba się go w żaden sposób obawiać. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu doskonale sprawdza się w pielęgnacji pupki niemowlęcia czyli miejsca, które jest szczególnie narażone na wszelkiego rodzaju wysypki, alergie skórne i odparzenia. Co więcej, zawarty w oleju kokosowym kwas laurynowy sprawia, że jest on podobny do naturalnego tłuszczu zawartego w mleku matki. Doskonale sprawdza się przy leczeniu pieluszkowego zapalenia skóry, a przy tym łatwo się wchłania. Znakomicie nadaje się także do masowania nadwrażliwych miejsc.

Olej kokosowy jako pomocnik w kuchni — idealny do smażenia lub pieczenia

Dzięki dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych i wysokiej temperaturze dymienia olej kokosowy do smażenia jest wręcz idealny. Co to właściwie jest ta temperatura dymienia? Moment, w którym pod wpływem wysokiej temperatury produkt zaczyna się spalać i wydzielać niebezpieczne dla konsumenta substancje rakotwórcze. Temperatura dymienia oleju kokosowego jest wysoka, dlatego nie trzeba martwić się powstaniem niekorzystnej zmiany smaku lub zapachu potrawy. Jest również dobry do pieczenia, gdyż podobnie jak w przypadku smażenia, jest odporny na działanie wysokich temperatur.

Olej kokosowy jako naturalny kosmetyk dla urody

Jak powszechnie wiadomo, olej kokosowy w kosmetyce znajduje szerokie zastosowanie. Jest dobry na włosy zaniedbane, które potrzebują natychmiastowego odżywienia. Trójgliceryd kwasu laurynowego jest łudząco podobny do białek we włosach, a poprzez swoją stosunkowo niską masę cząsteczkową i prosty łańcuch liniowy może przenikać w głąb trzonu włosa. Wygładza i wzmacnia mocno zniszczone włosy, dlatego jest dobrą alternatywą dla chemicznie przetworzonych kosmetyków z drogeryjnej półki.

Jak stosować olej kokosowy na włosy? Najlepsze efekty przynosi olejowanie włosów. Zwilż włosy i masuj opuszkami palców skórę głowy, wcierając w pojedyncze pasma olej. Owiń ręcznikiem szczelnie głowę, aby nie zabrudzić wszystkiego wokół i tak połóż się spać. Rano umyj włosy zwykłym szamponem, a kurację powtarzaj co 2-3 dni. Już po pierwszym zastosowaniu przekonasz się, że Twoje włosy są gładsze, mocniejsze i pięknie się błyszczą.

Niektóre kobiety chwalą, że olej kokosowy świetnie sprawdza się w demakijażu twarzy. Jest też niezastąpiony jako baza do peelingów oczyszczających i może być zamiennikiem dla tradycyjnych pianek do golenia. Maszynka do golenia po nogach wysmarowanych olejem ślizga się jak marzenie, a o nieestetycznych krostkach i zaczerwienieniach pojawiających się po goleniu możesz na zawsze zapomnieć. W dodatku zaoszczędzisz na balsamie, gdyż Twoje nogi będą nie tylko gładkie, ale też odpowiednio nawilżone. Masz przesuszone miejsca na twarzy? Posmaruj je olejem kokosowym na noc, a przekonasz się, że rano po przesuszonych skórkach nie będzie ani śladu.

Olej kokosowy może być stosowany jako balsam do ciała, ale nie tylko. Jak już zostało wyżej wspomniane, może posłużyć do przygotowania domowego peelingu. Wystarczy zmieszać 4 łyżki gruboziarnistej soli morskiej z 2 łyżkami oleju, a tak przygotowany peeling wmasować w ciało okrężnymi ruchami. W mig pozbędziesz się przesuszonego naskórka, a Twoja skóra nabierze blasku. Jest to także dobry pomysł na prezent dla bliskiej Ci osoby. Peeling przygotowany według podanego wyżej przepisu zapakuj w ładny słoiczek i pięknie ozdób, a z pewnością ucieszy się z niego każda dbająca o swoje ciało przedstawicielka płci pięknej.

Olej kokosowy – czy jest zdrowy?

W tym przypadku zdania są podzielone. Jedni twierdzą, że olej kokosowy jest dobry na wiele różnych schorzeń, kiedy inni radzą nie sugerować się tym co można przeczytać w Internecie. Zdaniem Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego olej kokosowy przez to, że zawiera w sobie sporo tłuszczów nienasyconych, jest tak samo niezdrowy jak smalec, tłuszcz wołowy czy masło. Co więcej, badacze twierdzą, że może podnosić poziom złego cholesterolu we krwi, sprzyjać miażdżycy, zwiększać ryzyko chorób serca oraz udaru mózgu.

Ale nie wszyscy są zwolennikami tej teorii. Naukowcy zajmujący się kampanią „Poznaj się na tłuszczach”, pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia twierdzą, że choć olej kokosowy bogaty jest w kwasy nasycone, to nie wszystkie obecne w nim związki mają taką samą budowę, a tym samym jednakowe właściwości. Kwasy charakteryzujące się średnią długością łańcucha węglowego (obecne w oleju kokosowym) wykazują inne właściwości niż kwasy długołańcuchowe. Proces ich trawienia i wchłaniania przebiega zupełnie inaczej, dlatego mamy podstawy by podejrzewać, że olej kokosowy jest dużo zdrowszy, niż tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.

Gdzie kupić dobry olej kokosowy?

Wydawać by się mogło, że kupno oleju kokosowego to bardzo prosta sprawa, ale nic bardziej mylnego. Nie każdy jest tak samo wartościowy, a przez całą masę odmian na rynku bardzo łatwo się pomylić i kupić produkt, który może nie zaszkodzi, ale też nie pomoże. Wśród nich znajdziesz dobre jakościowo oleje, ale sporo jest też takich, które lepiej omijać szerokim łukiem. Dobry olej kokosowy – gdzie go kupić? Nie ma sensu wymieniać sklepów i punktów, gdzie dostaniesz produkt, jakiego szukasz. Ważniejsze od adresu jest to, na co koniecznie musisz zwrócić uwagę.

W pierwszej kolejności sprawdź widniejący na etykiecie produktu skład, a raczej wymieniony jeden składnik – olej z miąższu kokosa. Wszystkie inne składniki to zbędne dodatki, które jedynie przeszkadzają. Nie kupuj produktu, który prócz oleju z kokosa ma w składzie jakiekolwiek inne substancje. Jak już zostało wcześniej wspomniane, do wyboru masz olej kokosowy nierafinowany i rafinowany. Ten pierwszy jest zdrowszy, bo jest bardziej naturalny. Tłoczony na zimno zachowuje w sobie delikatny kokosowy smak i zapach.

Jeśli nie wyczujesz żadnego zapachu lub przeczytasz widniejący na etykiecie napis „bezzapachowy” to jest to dla Ciebie sugestia, że dany olej był rafinowany czyli wyprodukowany przy zastosowaniu wysokich temperatur. Zwróć również uwagę na kraj pochodzenia i certyfikaty potwierdzające jakość. Stan skupienia w przypadku oleju kokosowego nie ma większego znaczenia, gdyż zależy on od tego, w jakiej temperaturze go przechowujemy. Przybiera postać stałą w temperaturze poniżej 25 stopni Celsjusza, a powyżej tej temperatury przechodzi w stan płynny.

Źródła:
https://www.zdrowy-olej.pl/olej-kokosowy
https://naturalnemetody.pl/olej-kokosowy/
http://www.poradnikzdrowie.pl/szukaj/oleje%20naturalne
https://www.naturalna-medycyna.com.pl/10-sprawdzonych-zdrowotnych-wlasciwoci-oleju-kokosowego.html)

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x