Ocet jabłkowy coraz częściej uznawany jest za eliksir zdrowia, urody oraz szczupłej sylwetki. Dzięki zawartości wielu minerałów i witamin działa dobroczynnie na cały organizm.
Właściwości octu jabłkowego
Ocet jabłkowy to bogactwo dobroczynnych właściwości. Zawiera wiele niezbędnych witamin oraz minerałów należą do nich:
Potas
To właśnie od niego zależy nasza dobra pamięć oraz koncentracja. Jest również odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Bolesne skurcze mięśni, sucha skóra, czy problemy z jelitami to objawy niedoboru potasu.
Witamina E
Jest odpowiedzialna za prawidłowy wzrok. Obniża również stres oksydacyjny. Zmniejsza także ryzyko zachorowania na miażdżycę, zawał. Przeciwdziała powstawaniu komórek rakowych.
Pektyny
Ułatwiają trawienie, przyspieszają metabolizm. Usuwają z organizmu substancje trujące. Obniżają także poziom cholesterolu. Przeciwdziałają powstawaniu miażdżycy oraz nadciśnienia.
Na jakie schorzenia/dolegliwości ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy pomaga na wiele dolegliwości:
Łupież
To uciążliwa oraz wstydliwa dolegliwość. W celu pozbycia się jej należy wcierać w skórę głowy ocet z dodatkiem wody.
Jedną szklankę wody należy wymieszać z jedną szklanką octu. Tą mieszaninę następnie powinno pozostawić się na kilka minut i umyć włosy,
Grzybica stóp
To podobnie jak łupież dość wstydliwa dolegliwość. Jeśli chcemy aby szybko zniknęła należy moczyć stopy w rozcieńczonym z wodą occie,
Infekcja gardła
W celu jej wyleczenia można płukać gardło z roztworem, który przygotowany jest z łyżką octu oraz szklanką ciepłej wody,
Ból głowy
Pozbyć się go można kładąc na czoło okład z gazy nasączonej roztworem octu,
Niestrawność
Ocet jabłkowy działa kojąco na żołądek. Nie mogą stosować go jednak osoby z chorobą wrzodową.
Ocet jabłkowy na odchudzanie
Coraz więcej osób odchudzających się stosuje ocet jabłkowy. Warto, jednak wiedzieć, że ocet ten nie spala tkanki tłuszczowej, tylko przyspiesza proces spalania tłuszczu.
To, że na początku picia octu jabłkowego waga spada, zawdzięcza się właściwością odwadniających octu. Dzięki niemu organizm pozbywa się nadmiaru nagromadzonej wody.
Jeśli będziemy pić odpowiednią ilość wody, wspomożemy efekt detoksykujący jaki da nam ocet jabłkowy.
Ocet jabłkowy wspiera jednak spalanie tłuszczu. Zawdzięcza się to składnikom w nim zawartym, które przyspieszają rozszczepianie się tłuszczów.
Odpowiednia, zrównoważona dieta ograniczająca ilość kalorii oraz picie octu jabłkowego może dać oczekiwane efekty.
Ocet jabłkowy przyspiesza również proces przemiany materii. Wynika to z jego właściwości wspomagających trawienie, które powodują większe wydzielanie się soków żołądkowych oraz to, że enzymy trawienne są szybciej syntetyzowane.
Ocet jabłkowy wspomaga również rozkładanie się tłuszczu. Dzięki temu wpływa on na usprawnienie przemiany materii.
Nie można pić go jednak bez ograniczeń, ponieważ może podrażnić śluzówkę żołądka oraz doprowadzić do wrzodów żołądka.
Warto pamiętać o tym, że samo picie octu jabłkowego nie sprawi, że schudniemy. Kluczową rolę w tym procesie odgrywa odpowiednia dieta. Ocet jabłkowy może być do niej wspaniałym dodatkiem, który usprawni proces odchudzania.
Ocet jabłkowy na włosy
Ocet jabłkowy polecany jest także na włosy, ponieważ:
- przywraca równowagę pH skóry głowy oraz włosów,
- zamyka łuski włosowe,
- zwalcza łupież,
- działa jak odżywka,
- dzięki niemu włosy szybciej rosną.
Ocet jabłkowy słynny jest ze swoich przeciwgrzybicznych oraz antybakteryjnych właściwości, ponieważ bakterie oraz grzyby wywołujące łupież zostają zniszczone. Ponadto przywraca naturalne pH skórze głowy oraz włosom bez uszkadzania ich.
Należy wybierać jak najbardziej naturalny ocet jabłkowy – najlepiej żeby był jak najbardziej naturalny, organiczny.
Do sporządzenia odżywki na bazie octu jabłkowego potrzeba:
1 szklanki wody,
2 łyżki organicznego octu jabłkowego.
Sposób przygotowania:
- dwie łyżki organicznego octu jabłkowego wymieszaj ze szklanka wody (w butelce z rozpylaczem),
- następnie powstałą mieszanką spryskaj włosy oraz skórę głowy,
- wykonaj masaż aby płyn dostał się do każdego włosa,
- pozostaw wszystko na kilka minut, spłucz.
Zastosowanie octu jabłkowego w kuchni
Zastosowanie octu jabłkowego jest bardzo szerokie. Użyć można go na przykład do celów kulinarnych. Do najbardziej znanych należą:
- warzywa, które są już lekko zwiędłe można ożywić zanurzając je w zimniej wodzie z octem jabłkowym,
- ryż stać się może bardziej puszysty oraz biały,
- ser dzięki owinięciu w tkaninę namoczoną w occie dłużej zachowa świeżość,
- gotując kapustę można dodać do niej ocet jabłkowy, aby zapobiec nieprzyjemnemu zapachowi,
- nieprzyjemny zapach cebuli, który znajduje się na naszych rękach można usunąć, gdy natrzemy je octem jabłkowym.
Octu jabłkowego użyć można również do czyszczenia mikrofalówki, deski do krojenia czy innego sprzętu kuchennego.
Przepis na ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy możemy przyrządzić sami w domu. Potrzebujemy do tego jabłek, które nie są pryskane. Robaczywe, z różnymi plamkami są właśnie świadectwem o tym, że drzewa były niepryskane.
Sposób przygotowania:
- jabłka podziel na 4 części, następnie usuń gniazda nasienne oraz pokrój owoce na cieniutkie plastry, rozdrobnij je,
- przygotowaną papkę przełóż do słoja oraz zalej przegotowaną wodą,
- przykryj słój ręcznikiem papierowym, załóż na niego gumkę,
- połóż słój w ciemnym, ale ciepłym miejscu,
- jabłka mieszaj codziennie,
- po zniknięciu piany (wcześniej powstałej) oraz gdy owoce zbrązowieją przecedź płyn do garnka przez sitko. Do słoja wlej powstały płyn jabłkowy, następnie przykryj słój jak poprzednio,
- po upływie około 4 tygodni płyn powinien pachnieć octem. Ocet rozpozna się również po tym, że jest przejrzysty.
Źródła:
krokdozdrowia.com/ocet-jablkowy-korzysci-dla-wlosow/
www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/jak-zrobic-ocet-jablkowy-przepis-na-ocet-jablkowy-domowej-roboty-aa-b4nh-xLYk-pjFe.html