Goździkowy syrop na kaszel
Goździkowy syrop to doskonałe domowe lekarstwo na chrypkę. Rozrzedza zalegającą w gardle wydzielinę oraz ułatwia jej odkrztuszanie. Działa przeciwbakteryjnie.
Składniki:
– 6 goździków,
– mały słoiczek miodu, około 125 ml.
Sposób przygotowania:
Do słoiczka miodu wrzuć 6 goździków, następnie wymieszaj zawartość słoiczka. Lekko ugnieć powstałą masę. Po upływie 12 godzin wyjmij goździki, wymieszaj syrop.
Spożywaj po jednej łyżeczce dziennie.
Syrop z miodu, cytryny i imbiru
Kolejnym wartym spróbowania pomysłem na walkę z kaszlem jest syrop z miodu, cytryny i imbiru. Działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie, rozgrzewająco.
Składniki:
– 125 ml miodu,
– 10 plasterków nieobranej ze skórki, wcześniej sparzonej cytryny,
– 1 średni korzeń imbiru.
Sposób przygotowania:
- Miód wlej do małego słoika, ale nie po same brzegi.
- Plasterki cytryny pokrój na ćwiartki, dodaj do miodu.
- Następnie zawartość posyp obranym, startym imbirem.
- Wszystko wymieszaj i odstaw na 24 godziny w suche, zaciemnione, chłodne miejsce.
Syrop spożywaj po 1 łyżeczce dziennie.
Syrop z babki lancetowatej
Syrop z babki lancetowatej działa wykrztuśnie, dlatego jest polecany przy chorobach górnych dróg oddechowych.
Składniki:
– 100 g świeżych liści babki lancetowatej,
– 100 g naturalnego słodzika ( ksylitol, lub stevia będzie świetnym zamiennikiem cukru).
Sposób przygotowania:
- Do 100 g świeżych liści babki lancetowatej dodaj 100 ml przegotowanej wody, zmiksuj.
- Z powstałej miazgi wyciśnij sok, przesącz, rozpuść w 100 g naturalnego słodzika.
- Następnie ogrzej na małym ogniu (nie gotuj!).
Syrop stosuj po jednej łyżeczce kilka razy dziennie.
Syrop czosnkowy
Syrop czosnkowy posiada właściwości antybakteryjne. Zawiera liczne składniki mineralne. Nadaje się idealnie do leczenia przeziębienia czy chorych zatok.
Składniki:
– 8 ząbków czosnku,
– 2 łyżki miodu,
– cytryna.
Sposób przygotowania:
- Do słoika dodaj 8 ząbków czosnku, 2 łyżki miodu, pokrojoną połowę cytryny.
- Wyciśnij sok z drugiej połówki cytryny.
- Wlej szklankę przegotowanej, zimnej wody.
- Tak przygotowaną miksturę wstaw na dobę do lodówki.
Syrop spożywaj 2-3 razy dziennie po 1-2 łyżeczki.
Domowe syropy to naturalne i znane od wieków sposoby na różnego rodzaju infekcje. Nie zawierają chemicznych składników, przez co zyskują przewagę nad tymi oferowanymi w aptekach czy sklepach.
Źródło
www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/grypa-i-przeziebienia/domowe-syropy-na-kaszel-przepisy-na-syropy-wlasnej-roboty_39763.html