Kefir z grzybka tybetańskiego jest najstarszym napojem fermentowanym o długiej historii i tradycji stosowania w profilaktyce zdrowotnej, a przede wszystkim jest lekkostrawnym źródłem białka i wapnia, jak również doskonałym probiotykiem. Kaukascy górale odkryli moc kefiru przy produkcji zsiadłego mleka.
Kefir z grzybka tybetańskiego
Zauważyli oni, że w specyficznie przechowywanym mleku, pod wpływem dodatku mikroflory jelitowej owiec, powstaje tzw. kefiran – polisacharyd o żelowej konsystencji, który jest jednym ze składników grzybków kefirowych. Tak powstał pierwszy kefir z grzybka tybetańskiego, zwanego także grzybkiem jogów hinduskich.
Do Polski przywiózł go profesor Politechniki Gliwickiej, który przez 5 lat przebywał w Indiach. Chorował na raka wątroby, dzięki regularnemu piciu kefiru z niezwykłego grzybka, który podawał mu mnich tybetański, całkowicie wyzdrowiał. Odjeżdżając do Polski otrzymał od niego szczep tego grzybka. Obecnie grzybki kefirowe wykorzystuje się w wielu państwach świata, a najczęściej w krajach Azji i Europy Wschodniej.
Co znajduje się w składzie grzybka tybetańskiego?
Grzybek tybetański wyglądem przypomina różyczki kalafiora o niewielkich rozmiarach od 3 do 25 mm. W składzie grzybka tybetańskiego znajdują się symbiotyczne układy wyselekcjonowanych mikroorganizmów – głównie bakterii i drożdży utrzymywanych w tzw. kefiranie – polisacharyd (glukozo-galaktan), który jest substancją utrzymującą strukturę ziarna kefirowego. W składzie kefiru z grzybka tybetańskiego znajdują się aminokwasy zawierające siarkę (cysteinę, metioninę), które pełnią w organizmie m.in. funkcję ochronną, gdyż wiążą wiele substancji trujących (np. cyjanki, jony metali ciężkich). Ten mleczny napój jest źródłem probiotyków, zawiera bakterie kwasu mlekowego oraz drożdże i żywe kultury bakterii, które dostając się do naszego przewodu pokarmowego (głównie jelit) oczyszczają go z toksyn oraz usprawniają proces trawienny.
Gdzie kupić kefir z grzybka tybetańskiego?
Domowy kefir z grzybka tybetańskiego (w odróżnieniu od kefirów dostępnych w sklepach) jest bogaty w białka, wapń, witaminy z grupy B (np.B1, B5, B7, B12, niacynę – B3, kwas foliowy – B9), witaminę K oraz minerały takie, jak fosfor, wapń, magnez[1]. Dostępne na półkach sklepowych kefiry posiadają mniejszą ilość pożytecznych mikroorganizmów. Niestety również większość z nich nie zawiera także żywych kultur bakterii i drożdży, ich mikroflora, skład i właściwości zmienia charakter fermentacji, w odróżnieniu od kefiru otrzymanego z grzybka tybetańskiego nie wpływa dobroczynnie na nasz organizm.
Skład kefiru z grzybka tybetańskiego
W grzybkach tybetańskich 58-70% masy stanowią bakterie Lactobacillus lactis. Oprócz nich w skład grzybków wchodzą także inne Gram-dodatnie bakterie, m.in. Lactobacillus mesenteroides, odpowiedzialne za charakterystyczny zapach kefiru, Lactobacillus kefiri, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus caucasicus,Lactobacillus bulgaricus, a także Gram-ujemne bakterie octowe (Acetobacter). W kefirowych grzybkach tybetańskich odkryto także drożdże, takie jak: Torula kefir, Kluyveromyces lactis, Kluyveromyces marxianus, Saccharomyces cerevisiae, Candida kefyr[2].
Jak powstaje kefir z grzybka tybetańskiego?
Pożyteczne mikroorganizmy, zwarte w grzybku, biorą udział w procesie fermentacji mleka i zamieniają cukier mleczny (laktozę) na kwas mlekowy (dlatego osoby uczulone na laktozę, mogą spożywać ten zdrowy napój). Grzybki wywołują dwa rodzaje fermentacji: mlekową oraz alkoholową, co nadaje kefirowi charakterystyczny smak oraz powoduje, że gotowy kefir zawiera pewne ilości alkoholu. Zawartość etanolu jest niewielka, zwiększa się wraz ze starzeniem się kefiru i wynosi ok. 0,5 %. Proces fermentacji obniża poziom pH mleka, co hamuje rozwój bakterii, które odpowiedzialne są za psucie i gnicie pokarmów, a tym samym wydłuża okres trwałości i przydatności do spożycia samego kefiru.
Podobnie dzieje się w naszych jelitach po spożyciu tego dobroczynnego kefiru – zahamowane zostają toksyczne procesy gnilne trawionych treści przesuwających się w przewodzie pokarmowym. Probiotyczne organizmy spożywane regularnie w postaci kefiru z grzybka tybetańskiego, dobroczynnie działają wspomagając procesie trawienia, łagodzą objawy schorzeń związanych z przewodem pokarmowym i układem odpornościowym. Kefir z grzybka tybetańskiego dzięki usuwaniu toksyn z organizmu pozwala szybko i bezboleśnie ograniczyć negatywne oddziaływanie alergenów.
Dlaczego warto pić kefir z grzybka tybetańskiego?
Grzybek tybetański posiada właściwości przeciwnowotworowe, które zostały poparte badaniami naukowymi. Bez wątpienia jednak jest to pożyteczny probiotyk, który warto stosować dla poprawienia stanu naszego zdrowia. Najistotniejsze są bakterie probiotyczne występujące w kefirze, ponieważ mają stymulujące działanie na układ odpornościowy poprzez zwiększenie fagocytozy i liczby limfocytów T i komórek NK (“naturalnych zabójców” odpowiedzialnych za spontaniczne zabijanie docelowych komórek nowotworowych czy zainfekowanych wirusami”)[3]. Mają także pośredni wpływ na układ immunologiczny poprzez formowanie bioaktywnych peptydów w procesie fermentacji. Właściwości grzybka tybetańskiego są wszechstronne, pomaga w wielu dolegliwościach ale należy pamiętać o regularnym piciu. Kefir z grzybka tybetańskiego przede wszystkim:
- reguluje przemianę materii,
- leczy choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy,
- działa oczyszczająco wspomagając detoksykację organizmu oraz łagodząc objawy alergii,
- wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy; wspomaga leczenie chorób serca, miażdżycy i naczyń wieńcowych,
- rozkłada tzw. „zły cholesterol” i złogi w naczyniach tętniczych,
- reguluje ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi,
- stymuluje działanie układu odpornościowego,
- hamuje wzrost komórek nowotworowych,
- leczy choroby wątroby, śledziony i trzustki ,
- zbawiennie działa na nerki , pęcherz i przewody moczowe ,
- leczy choroby dróg żółciowych i rozpuszcza kamienie zalegające w woreczku żółciowym ,
- leczy stany zapalne wytwarzając naturalne i bezpieczne dla układu odpornościowego antybiotyki,
- wytwarza interferon zwalczający wirusy,
- hamuje i leczy infekcje grzybicze – drożdżyca narządów płciowych, grzybica stóp,
- wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci,
- eliminuje stany zmęczenia i wyczerpania,
- pomaga walczyć z bezsennością i wyczerpaniem i stresem, łagodzi jego skutki,
- zwiększa libido,
- hamuje proces starzenia się komórek,
- przynosi ulgę w oparzeniach słonecznych (stosowany zewnętrznie),
- dodatkowo … hamuje starzenie komórek[4].
Warto wiedzieć, że kefir z grzybka tybetańskiego, podobnie jak maślanka czy jogurt naturalny jest doskonałym probiotykiem, który wzmacnia układ odpornościowy i skutecznie oczyszcza i detoksykuje organizm. Jego liczne zastosowanie w profilaktyce zwrotnej czyni z niego produkt o wysokich wartościach odżywczych. Wyprodukowanie kefiru zajmuje bardzo mało czasu, już po 24 godzinach od zalania różyczek grzybka tybetańskiego mlekiem (sojowym lub kozim), można cieszyć się smakiem idealnego kefiru (bez konserwantów!). Kuracja grzybkiem powinna trwać do 20 dni, po których konieczna jest dziesięciodniowa przerwa.
____________________
[1] Kefir z grzybka tybetańskiego, http://www.hellozdrowie.pl/artykul-kefir-z-grzybka-tybetanskiego (dostęp: 7.12.2016).
[2] Tajemniczy grzybek tybetański – czym naprawdę jest i jakie są podstawy jego skuteczności?, http://biotechnologia.pl/biotechnologia/tajemniczy-grzybek-tybetanski-czym-naprawde-jest-i-jakie-sa-podstawy-jego-skutecznosci,16578, (dostęp: 7.12.2016).
[3] O Zdrowotnych Właściwościach Kefiru Z Grzybka Tybetańskiego – Dla Wytrwałych I Dociekliwych, http://grzybektybetanski.pl/wlasciwosci-zdrowotne-pelen-tekst/ (dostęp: 7.12.2016).
[4] Tajemniczy grzybek tybetański – czym naprawdę jest i jakie są podstawy jego skuteczności?, dz.cyt.