Rodzaj kawy, po jaką sięgamy każdego dnia zależy wyłącznie od naszych upodobań smakowych. Możemy wyróżnić kawy kofeinowe (parzone i rozpuszczalne), bezkofeinowe i zbożowe. Kawa zbożowa jest najzdrowszą ze wszystkich. Otrzymywana ze zbóż, często zawiera dodatki w postaci cykorii lub buraka cukrowego, dzięki którym w smaku przypomina normalną kawę. Smak kawy zbożowej wielu z nas pamięta jeszcze z okresu dzieciństwa, kiedy to podawano nam ją do śniadania. Jedno jest pewne – kawa zbożowa, którą obecnie możemy znaleźć na rynku różni się trochę od tej, jaką piliśmy przed laty. Jest od niej po prostu smaczniejsza.
Kawa inka, bo tak nazywa się najpopularniejsza w Polsce kawa zbożowa jest szczególnie polecana osobom, które z przyczyn zdrowotnych muszą zrezygnować z picia normalnej kawy. Dzięki zawartości wielu cennych składników mineralnych mogą ją pić także kobiety w ciąży i w okresie karmienia. W kawie zbożowej pełno jest błonnika, dlatego z powodzeniem mogą pić ją osoby stosujące diety odchudzające. W jej składzie nie znajdziemy ziaren kawy, a jedynie ziarna zbóż, dlatego nie ma w niej też kofeiny, zatem nie działa na nasz organizm pobudzająco, jednak mimo wszystko kawa inka nadal ma swoich amatorów i stanowi smaczną alternatywę dla kawy parzonej.
Sprawdź również korzyści z picia herbat, które opisaliśmy!
Czym jest kawa zbożowa?
Kawa zbożowa, jak zresztą sama nazwa wskazuje, jest napojem przygotowywanym z prażonych nasion wybranych zbóż – najczęściej żyta i jęczmienia ewentualnie orkiszu, pszenicy, z dodatkiem cykorii, buraka cukrowego czy przypraw korzennych. Ten bezkofeinowy napój posiada smak bardzo zbliżony do kawy, z którą w rzeczywistości nie ma za wiele wspólnego. Inne kawy bez dodatku kofeiny, na które również warto zwrócić uwagę to kawa z cykorii i kawa orkiszowa.
W sklepach kawę zbożową znaleźć można w formie kawy rozpuszczalnej, w torebkach do zaparzenia lub w formie bardziej tradycyjnej – do gotowania. Można również nabyć rodzaje kaw zbożowych zawierające w swoim składzie mleko, cukier lub witaminy, które są dedykowane dzieciom. Kawa zbożowa nie zawiera jednak konserwantów i barwników.
Popularnymi markami kawy zbożowej są:
– Inka – marka polskiej kawy zbożowej
– Postum – marka amerykańskiej kawy zbożowej
Kawa zbożowa, a kawa
Kawa zbożowa nie jest prawdziwą kawą, jedyne co mają wspólne to nazwę. Skąd wzięła się nazwa kawa zbożowa? Z technologicznego procesu wytwarzania napoju, który jest dokładnie taki sam, jak ten, w wyniku którego powstaje kawa kofeinowa. Zarówno pierwszą jak i drugą otrzymuje się poprzez wypalenie ziaren, tylko że jedną ziaren kawy, a drugą ziaren zbóż.
Ale nie tylko pod tym względem kawa zbożowa różni się od tej typowej. Drugim aspektem, na który warto zwrócić uwagę jest brak kofeiny, przez co nie przyczynia się do podnoszenia ciśnienia (może być spożywana przez osoby cierpiące na nadciśnienie) i nie wykazuje pobudzającego działania, dlatego może być pita nawet przed snem. Z tego samego powodu nie uzależnia. Dodatkowo toksyczne związki takie jak akrylamid, obecne w długo parzonej kawie nie występują w kawie zbożowej, co zdecydowanie przemawia na jej korzyść.
Często zadajemy sobie pytanie: czy kawa jest zdrowa? I tu pojawia się kolejna cecha odróżniająca kawę zbożową od tradycyjnej czarnej kawy. Kawa zbożowa dostarcza organizmowi niezbędnych mu substancji odżywczych, które kawa kofeinowa jedynie z niego wypłukuje. Jaki wpływ ma zbożowa kawa na zdrowie? Jedna filiżanka kawy zbożowej dostarcza organizmowi 1/5 dziennego zapotrzebowania na selen oraz uzupełnia deficyt magnezu i fosforu.
Jeśli chodzi o smak kawy zbożowej, to niekiedy przypomina ona smak tej tradycyjnej, a niekiedy zdecydowanie się od niej różni, gdyż podobnie jak kawa parzona posiada wiele różnych odmian. W zależności od tego, jakie rodzaje kawy zbożowej będziemy porównywać z wybranymi rodzajami kawy kofeinowej, otrzymamy różne wrażenia smakowe i aromatyczne.
Kawa zbożowa: właściwości
Stosunkowo niedawno kawa zbożowa uznana została za produkt wellness, czyli wykazujący pozytywny wpływ na zdrowie. Podawana do śniadania z dodatkiem mleka ułatwia przyswajanie wapnia oraz wspomaga proces trawienia. Kawa zbożowa jest produktem, który bez dwóch zdań może stanowić podstawę zdrowej diety. Jest napojem niskokalorycznym, dlatego nie trzeba się obawiać, że pijąc go przybędzie nam dodatkowych kilogramów. Obfituje on w błonnik rozpuszczalny w wodzie. Już 2-3 filiżanki kawy zbożowej są w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na błonnik. Ma też korzystny wpływ na perystaltykę jelit, obniża poziom złego cholesterolu we krwi i wspomaga wydzielanie żółci.
Kawa zbożowa jest źródłem cennych składników odżywczych: magnezu, selenu, a także polifenoli, które wykazują działanie przeciwutleniające. Warto też zauważyć, że dodatek w postaci cykorii zawierającej inulinę, korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit oraz wspomaga przemianę materii i wspiera w procesie odchudzania. Kawa inka w skuteczny sposób hamuje uczucie głodu oraz jest źródłem szybko przyswajalnych węglowodanów. Nie zakwasza organizmu i ma działanie probiotyczne. Skład kawy zbożowej sprawia, że mogą po nią sięgać osoby, które z różnych przyczyn musiały zrezygnować z picia „normalnej” kawy. Dodatkowo kawa bezkofeinowa w ciąży nie wykazuje negatywnego wpływu na organizm kobiety.
Jak można zauważyć, kawy zbożowe pełne są korzystnych dla zdrowia właściwości. Zestawiając je z różnymi rodzajami kawy kofeinowej, przyznać trzeba, iż w tej kwestii z pewnością są od nich zdrowsze.
Kawa zbożowa: wady
Jak mogłeś do tej pory zauważyć, kawa zbożowa jest napojem bardzo zdrowym i wartościowo odżywczym, ale mimo wszystko nie jest pozbawiona wad, istnieją zatem przeciwwskazania do picia kawy zbożowej. W pierwszej kolejności warto podkreślić, że jest produktem składającym się w dużej mierze z poddanych obróbce termicznej ziaren zbóż, przez co ma wysoki indeks glikemiczny. Z tego powodu z jej spożywaniem powinny ograniczyć się przede wszystkim osoby chorujące na cukrzycę. Dodatkowo kawa zbożowa jest napojem zawierającym w swoim składzie gluten, stąd całkowicie zrezygnować z jej picia powinny osoby chorujące na celiakię. Dla nich bezpieczna będzie popularna kawa żołędziówka, która jest produktem bezglutenowym.
Jak parzyć kawę zbożową?
Kawę zbożową można przygotować na wiele różnych sposobów – od prostego zalania wrzątkiem, aż po parzenie w kawiarence. Stanowi bazę do capuccino, latte, jak również może powstać z niej kawa mrożona. Bardzo dobrze smakuje wzbogacona przyprawami takimi jak kardamon, cynamon, imbir, goździki czy wanilia. Przygotowanie w dużej mierze zależy od gatunku kawy.
Oto 2 najpopularniejsze sposoby na przygotowanie smacznej kawy zbożowej:
Kawa zbożowa w torebkach
To najprawdopodobniej najszybsza i najłatwiejsza w obsłudze kawa zbożowa – popularny Anatol. Torebkę kawy wystarczy zalać wrzątkiem, po kilku minutach wyjąć i do napoju dodać ulubione dodatki. Po tę kawę warto sięgnąć rano, kiedy mamy mało czasu i chcemy jak najszybciej wyjść z domu, uprzednio wypijając łyk smacznej kawy zbożowej.
Kawa zbożowa sypana
Najpopularniejszą kawą sypaną jest kawa Kujawianka. Tradycyjnie przygotowuje się ją wsypując 4 łyżki kawy do 1 litra wrzącej wody, można również dodać kawałek laski cynamonu i kilka kropli ulubionego syropu. Po 5 minutach parzenia kawę powinno się przecedzić przez sitko i rozlać do filiżanek. Wspaniale smakuje ze szczyptą cynamonu, kardamonu i brązowego cukru.
Źródło:
https://portal.abczdrowie.pl/kto-powinien-pic-kawe-zbozowa
https://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-kawy-zbozowej
http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,kawa-zbozowa-wlasciwosci-rodzaje-i-wplyw-na-zdrowie.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kawa_zbożowa
http://www.vitalogy.pl/zdrowy-styl-zycia,zdrowe-odzywianie,100,zalety-i-wady-zbozowej-kawy.htm
http://www.jadlonomia.com/artykuly/kawy-zbozowe/
Przecież kawa zbożowa to jeden z produktów zawierających najwięcej szkodliwego akrylamidu.