Kalarepa to źródło wielu witamin oraz składników odżywczych. Pomaga w leczeniu niektórych chorób czy schorzeń oraz jest idealnym uzupełnieniem diet redukcyjnych. Jakie jeszcze zalety posiada?

 

Kalarepa – co zawiera, dlaczego warto ją jeść

Kalarepa to odmiana kapusty warzywnej. Ze względu na wartości odżywcze, oraz witaminy, które zawiera jest doceniana przez wszystkich dbających o zdrowie.

Jadalną częścią kalarepy jest łodyga, a jej liście bogate są w sole mineralne i witaminy.

 

Źródło witamin

Kalarepa to źródło witaminy C. W 100 g tego warzywa znajduje się jej całe zapotrzebowanie dla organizmu człowieka.

Zawiera również witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas. Jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.

 

Kalarepa a zdrowie oczu

Kalarepa to źródło luteiny. Jest ona niezbędna do odpowiedniego funkcjonowania wzroku.

Luteina gromadzi się w plamce żółtej oka i jest odpowiedzialna za prawidłowe widzenie.

Jest również bardzo ważna jeśli chodzi o ochronę przed promieniowaniem UVA, UVB.

Jeśli chcemy, aby spożywanie kalarepy było jak najbardziej wydajne dla naszego zdrowia nie należy jej długo gotować, czy siekać metalowym nożem, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości odżywcze.

 

Detoks

Liście kalarepy są źródłem chlorofilu. Wykazuje on właściwości detoksykacyjne.

Wspomaga pracę wątroby podczas usuwania toksyn z organizmu. Reguluje również perystaltykę jelit.

 

Dieta odchudzająca

Kalarepa to warzywo , które zawiera tylko 27 kcl na 100 g. Jest więc niskokaloryczna.

Zawiera błonnik, przez co sprawia, że powinny włączyć ją do diety osoby odchudzające się. Można ją śmiało podjadać zamiast niezdrowych przekąsek.

 

Właściwości przeciwnowotworowe

Kalarepa wykazuj właściwości przeciwnowotworowe. Tyczy się to również innych zielonych warzyw.

Jak dowodzą najnowsze badania kalarepa zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piesi. Pomaga nawet pokonać chorobę

Wszystko to dzięki zawartym w kalarepie związkom siarkowym, czyli glukozynolanom. Rozkładają one dwie substancje izotiocyjany i indole.

 

Właściwości przeciwbakteryjne

Wyżej wymienione izotiocyjany i indole , które zawarte są w kalarepie działają również grzybo- oraz bakteriobójczo. Zwalczają bakterię Hypylori, która odpowiedzialna jest za rozwój wrzodów żołądka, dwunastnicy.

Spożywanie kalarepy może się, więc przyczynić do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia wrzodów żołądka.

 

Anemia

W liściach kalarepy zawarta jest spora ilość żelaza. Z tego powodu powinny ją spożywając osoby , które zmagają się z niedokrwistością.

Niedobory żelaza mogą uzupełniać spożywając właśnie kalarepę.

 

Kalarepa a ciąża

Kalarepa jest bogata w kwas foliowy. On natomiast jest szczególnie ważny jest podczas czasu trwania ciąży.

Kobiety ciężarne powinny, więc jeść jak najwięcej kalarepy, aby dostarczać organizmowi w sposób naturalny kwas foliowy.

Kalarepa jest również doskonałym źródłem witaminy B9. Powinno się jeść jej jak najwięcej.

Należy jednak ograniczyć spożywanie kalarepy jeśli ma się problemy z tarczycą, oraz posiada problemy związane ze wzdęciami. Jest ona bowiem zaliczana do warzyw krzyżowych. Mogą one nasilać objawy.

 

Jaką kalarepę kupować?

Kalarepę powinno wybierać się małą lub średnią. Należy również zwracać uwagę na jej liście, czy są sztywne, zielone, pozbawione żółknięcia.

Kalarepę przed kupnem powinno się zważyć, warto by była cięższa niż wskazuje na to jej wygląd.

Jeśli chodzi natomiast o jej przechowywanie to powinna przebywać w temperaturze pokojowej maksymalnie 2-3 dni, a w lodówce o tygodnia. Liście jej wytrzymają w niskiej temperaturze do 2 dni.

 

Jak ją jeść?

Kalarepę można spożywać na surowo. Świetnie nadaje się jako składnik sałatek.

Można też ją dodawać do zup, piec.

Należy jednak pamiętać, że najwięcej wartości odżywczych posiada jako surowa. Jednak w wyniku obróbki zostają zniszczone goitrogeny.

Kalarepa to często niedoceniane warzywo. Zawiera jednak wiele witamin i wartości odżywczych. Wspomaga ponadto walkę z niektórymi chorobami.

Czas wreszcie przekonać się do tego warzywa i rozkoszować się jego niezwykłymi właściwościami.

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x