Cukier trzcinowy coraz częściej podawany jest jako zdrowsza alternatywa cukru białego. Czy jest tak rzeczywiście?

Cukier biały – wpływ na organizm

Cukier wpływa na każdy organ naszego ciała, a wątroba magazynuje cukier w formie glukozy (glikogenu).

Natomiast dzienny pobór cukru (powyżej zapotrzebowania naturalnego cukru) wypełnia ten narząd i zwiększa do maksymalnej objętości. Nadmiar tłuszczu odkłada się w najmniej aktywnych miejscach, takich jak brzuch, biodra czy piersi.

Następnie wędrują do bardziej aktywnych narządów, takich jak między innymi nerki i serce. Osłabia się ich funkcja, a tkanki ulegają degeneracji, zmieniają się w tłuszcz.

Wtedy właśnie powstają problemy z ciśnieniem krwi, a układ nerwowy, układ krążenia obwodowego i limfatycznego ulegają uszkodzeniu. Jakość czerwonych krwinek zaczyna się zmieniać, a białych pojawia się nadmierna ilość.

Zbyt duża ilość cukru wpływa niekorzystnie na pracę trzustki odpowiedzialną za produkcję insuliny. Im więcej cukru płynie w żyłach, tym bardziej intensywniej trzustka musi pracować.

Cukier trzcinowy – charakterystyka

Cukier trzcinowy jest cukrem, który powstaje z trzciny cukrowej.

Ma bursztynową barwę ze względu na to, że podczas produkcji nie oddziela się od niego melasyGłównym jego składnikiem jest jednak sacharoza.

Zawiera w swoim składzie:

 

cukier biały

Jaka jest różnica pomiędzy cukrem trzcinowym a białym?

Główna różnica dzieląca oba produkty: pochodzą z dwóch różnych roślin.

Cukier biały, inaczej nazywany buraczanym, produkowany jest z buraków cukrowych. Zawiera powyżej 99,8 % sacharozy. Spotkać można go głównie w postaci białej, rafinowanej.

To, że cukier występuje w  postaci rafinowanej oznacza, że był przemysłowo oczyszczany. Podczas jego produkcji oddzielona została melasa, która jest ciemnobrązowym syropem zawierającym substancje odżywcze. Wykorzystywana jest często w produkcji paszy dla bydła oraz do produkcji alkoholu.

Cukier trzcinowy produkowany jest natomiast z trzciny cukrowej. Głównie spotkać można go w postaci nierafinowanej.

To, że występuje w postaci nierafinowanej oznacza, że nie jest poddawany oczyszczaniu, dlatego zawiera więcej składników mineralnych niż cukier biały.

Pomimo tego, cukier ten jest sacharozą, prawie w czystej postaci.

Podczas jego tworzenia nie została usunięta melasa, dlatego jego barwa jest brązowa.

Na co warto zwrócić uwagę podczas wyboru cukru?

Nie zawsze warto wierzyć temu co jest napisane na opakowaniu kupowanych przez nas produktów. Dość często pod nazwą cukier brązowy spotkać możemy biały cukier.

Wygląda niemal identycznie jak cukier trzcinowy, jest on jednak zabarwiany na brąz oraz poddawany całemu procesowi oczyszczania. Jego barwa wynika z karmelu, którym jest barwiony.  Osoba kupująca taki cukier zostaje oszukana.

Czy cukier trzcinowy jest zdrowy ?

Cukier trzcinowy można nazwać zdrowszą alternatywą cukru białego. Wynika to z tego, że zawiera składniki mineralne, których nie posiada cukier biały.

Jest to jednak cukier – wpływa na gospodarkę węglowodanową organizmu. Jego wartość kaloryczna jest zbliżona do cukru białego.

Niewielka ilość wartości odżywczych nie rekompensuje niekorzystnego wpływu sacharozy na zdrowie.

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x