Od kilku lat wpajano nam, że jest trucizną, powoduje choroby i powinniśmy się jej wystrzegać. Jeśli dotychczas robiąc zakupy spacerowałeś między półkami i poszukiwałeś produktów pozbawionych aspartamu – substancji powszechnie uważanej za trującą – już nie musisz tego robić! Odszukanie produktów pozbawionych tej substancji nie jest łatwe, a teraz będzie jeszcze trudniejsze. Dlaczego?

Informacje Resortu Zdrowia o aspartamie

Najnowsze informacje podane przez Resort Zdrowia potwierdzają, że aspartam nie jest szkodliwy. A co za tym idzie jest on substancją prawnie dopuszczoną do stosowania w przemyśle spożywczym.

“Aspartam jako dodatek do żywności jest substancją bezpieczną i prawnie dopuszczoną do stosowania w żywności, podlegają stałej ocenie bezpieczeństwa. Wymagany prawnie obowiązek informowania przez producenta żywności o składzie daje społeczeństwu wiedzę na temat kupowanych produktów spożywczych”. Taką informację podał Resort Zdrowia na petycję w sprawie wycofania z przemysłu spożywczego i farmaceutycznego słodzików.

Dlaczego nie cukier?

Prawdą jest, że aby mieć piękną sylwetkę i być zdrowym powinniśmy wystrzegać się cukru, jak również innych substancji zastępujących cukier, których w produktach spożywczych jest coraz więcej. Spożywanie cukru i słodyczy wiąże się z niechcianymi konsekwencjami zdrowotnymi takimi jak próchnica zębów, otyłość czy cukrzyca. Chcemy być szczupli! Świadczą o tym tłumy na siłowniach i kolejki w prywatnych gabinetach dietetyków. Niestety każdy kto zmieniał nawyki żywieniowe i postanowił, że będzie zdrowo się odżywiał, zetknął się również z trudnością dokonania wyboru między tym co jest zdrowe, a co niezdrowe i szkodliwe.

Popularność aspartamu

W wielu produktach spożywczych pomimo reklamowania i rekomendowania ich jako niskokaloryczne czy dietetyczne, znajdujemy cukier i jego zamienniki. Producenci notorycznie dosładzają niemal wszystkie produkty spożywcze. Zapotrzebowanie na żywność pozbawioną cukru wciąż rośnie, podobnie jak coraz większa liczba osób chorych na cukrzycę. Dlatego zastosowanie w przemyśle spożywczym znalazły zamienniki cukru, a przede wszystkim aspartam.

Aspartam jest słodszy i niemal bezkaloryczny, 100 g aspartamu zawiera jedynie 4 kcal. Dopuszczalne dzienne spożycie aspartamu to 40 miligramów na kilogram wagi ciała. Nie zaleca się spożywania aspartamu jedynie osobom chorującym na fenyloketonurię. Aspartam jest dodawany do szerokiej gamy produktów spożywczych – gum do żucia, napojów niskokalorycznych i wielu innych produktów typu “light”. Warto czytać etykiety ponieważ nie zawsze oznaczenia na produktach o tym, że coś jest “light” świadczą o tym, że produkt jest zaliczany do zdrowej żywności. Do opinii publicznej podano, iż spożywanie aspartamu w ilościach nieprzekraczających dopuszczalnego dziennego spożycia nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka.

Wybieraj mądrze

Każdy z nas jest odpowiedzialny za własne zdrowie. Sami decydujemy o tym co spożywamy. Aby uniknąć nadmiaru cukru przede wszystkim powinniśmy nawykowo czytać etykiety produktów spożywczych. Dzięki temu unikniemy niechcianych chorób spowodowanych spożywaniem niezdrowej żywności. Pamiętajmy również o zasadach zdrowego żywienia i dbajmy urozmaicenie swojej diety w oparciu o produkty rekomendowane w piramidzie zdrowego żywienia.


Literatura:

1. Resort zdrowia obala mity o popularnej substancji słodzącej. „Nie jest szkodliwa”, http://businessinsider.com.pl/rozwoj-osobisty/zdrowie/aspartam-czy-jest-szkodliwy-dla-zdrowia/c3hty7j (dostęp: 5.05.2017).

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x