Włosy są bardzo często powodem do dumy i uważane są za największą ozdobę. Problem z ich wypadaniem na dowolnym tle – zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn – nadal bywa uważany za powód do wstydu. Osoba, która cierpi z powodu łysienia może mieć zmniejszoną...
Afty to bolesne owrzodzenia lokalizujące się na błonie śluzowej jamy ustnej. Zwykle przybierają postać wydrążonych zmian z białym przebarwieniem na dnie i są otoczone czerwonym brzegiem zapalnym. Mogą występować nawet kilka razy w roku i są dosyć uciążliwe, ponieważ...
Profilaktyka zdrowotna to szeroko pojęte określenie, w którym zawierają się liczne działania w celu ochrony własnego zdrowia. Praktykuje ją coraz więcej osób, ponieważ wraz z wiekiem wzrasta ryzyko zachorowania na określone jednostki chorobowe, spośród których...
Zalety homeopatii wg dr.Vithoulkasa Zaleta homeopatii polega na tym, że diagnoza wskazanego lekarstwa opiera się na indywidualnych objawach, a nie patologii.Ta pandemia jest doskonałą okazją dla homeopatii, aby pokazać przewagę, jaką mamy nad innymi systemami...
Ból głowy to jedna z najpowszechniejszych dolegliwości. Zazwyczaj nie jest chorobą samą w sobie, a raczej objawem różnych nieprawidłowości w naszym organizmie. Bardzo częsty ból głowy klasyfikowany jest jako samoistny, czyli bez konkretnej przyczyny. Różnorodność...
Preparaty na bazie Kannabidolu już od dosyć dawna są praktycznie standardowo stosowane chociażby w krajach Europy Zachodniej. Nad leczniczymi i prozdrowotnymi właściwościami CBD zastanawia się wielu naukowców. Powstaje również coraz większa liczba specjalistycznych...
Choroba refluksowa przełyku (GERD) to dolegliwość związana z trwałym podrażnianiem błony śluzowej przełyku przez treść żołądkową z powodu nieprawidłowej funkcji połączenia przełykowo-żołądkowego. Wraz z czasem trwania tej patologii dochodzi do rozwoju zapalenia w...
Żołądek to bardzo ważny element układu pokarmowego człowieka. Znajduje się pomiędzy przełykiem a początkowym odcinkiem jelita cienkiego, czyli dwunastnicą. Jego zadaniem jest wstępne trawienie podstawowych składników pokarmowych: białek, tłuszczów i cukrów, a także...