Aronia jest owocem posiadającym liczne właściwości lecznicze. W smaku bywa cierpka i gorzka, ale za to sprawdzi się świetnie np. na przeziębienie.
Właściwości odżywcze aronii
Aronia jest bogata w witaminy takie jak:
- witaminy z grupy B,
- witaminę C,
- witaminę A.
Ponadto jest źródłem mikroelementów takich jak:
Warto dodać, że aronia jest również źródłem węglowodanów i białek. Nie jest jednak owocem wysoko kalorycznym. W jej 100 g znajduje się 50 kcal.
Właściwości lecznicze aronii
Aronia zawiera związki przeciw utleniające, należą do nich między innymi antocyjany – przeciwdziałają one chorobom nowotworowym, a także hamują procesy starzenia się organizmu.
Ponadto spożywanie owoców aronii chroni przed chorobami układu krążenia. Obniżają ciśnienie krwi, wpływają na wzmocnienie naczyń krwionośnych i sprężystość naczyń włosowatych.
Aronia oczyszcza także organizm z toksyn i redukuje napięcie nerwowe oraz stres.
Aronia dzięki właściwościom antyoksydacyjnym zmniejsza aktywność enzymu cyklooksygenaz 2, w wyniku czego redukuje stan zapalny w ciele człowieka.
Picie soku z aronii zalecane jest również osobom z zapaleniem trzustki, wątroby, owrzodzeniem żołądka. Jego przyjmowanie może zmniejszyć głębokość uszkodzeń błon śluzowych.
Owoce aronii zmniejszają generację wolnych rodników oraz białych krwinek. Przetwory z aronii,przyjmowane w odpowiednich dawkach polecane są osobom z ciężką chorobą popromienną, która została wywołana promieniowaniem jonizującym.
Aronia na obniżenie ciśnienia
Aronia zawiera bioflawonoidy, które wpływają korzystnie na naczynia krwionośne. Przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Wzmacniają, uelastyczniają, uszczelniają oraz regulują przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych.
Wpływają również na poprawę pracy najmniejszych naczynek krwionośnych znajdujących się wokół oczu oraz mieszków włosowych.
Antocyjany w nich zawarte obniżają poziom złego cholesterolu LDL oraz podwyższają ten dobry czyli HDL.
Przeciwwskazania
Aronii nie powinny jeść osoby z nadkwasotą. Owoce te w tym przypadku podrażniają błonę śluzową.
Osoby uczulone na składniki zawarte w aronii również nie powinny jej jeść.
Kiedy zbierać aronię?
W momencie, kiedy zaobserwujemy, że liście aronii przebarwiają się na na kolor złocisty oraz pomarańczowy (czyli pod koniec lata) należy odczekać około 2 tygodni i można już zbierać dojrzałe owoce.
W Polsce okres zbioru przypada najczęściej na drugą połowę sierpnia i początek września. Warto pamiętać, że im dłużej zaczekamy tym owoce będą słodsze, mniej cierpkie.
Nie można zapominać o odpowiednim nawodnieniu owoców, ponieważ w suche lata owoce te mogą posiadać więcej garbników i być mniej soczyste.
Zebraną z krzaka aronię należy przechowywać w lodówce albo chłodnym pomieszczeniu. Dzięki temu może zachować świeżość przez dwa tygodnie.
Aronia – przepisy
Przecier z aronii
Robiąc przecier z aronii możemy zachować jak największą ilość substancji odżywczych, jakie zawiera ten owoc. Wynika to z tego, że owoce są wystawione na działanie wysokiej temperatury na krótko. Ponadto gotowane są we własnym soku oraz pod przykryciem.
Składniki:
1 kg aronii,
20 dag cukru (składnik ten nie jest jednak niezbędny).
Sposób przygotowania:
Umyj, osusz owoce.
Następnie wrzuć je do garnka oraz przykryj i podgrzewaj na małym ogniu kilka minut.
Naczyniem wstrząsaj kilkakrotnie, aby owoce nie przywarły do dna.
Przetrzyj przestudzone owoce przez sito, następnie do powstałej masy możesz dodać cukier.
Gorącą masę daj do umytych oraz wyparzonych słoików. Szczelnie je zamknij.
W celu pasteryzacji postaw słoik na ścierce, która ma znajdować się na dnie garnka.
Zalej je do 3/4 ich wysokości wodą.
Gotuj słoiki przez 15 minut, po tym czasie wyjmij je z garnka oraz postaw do góry dnem.
Nisko słodzony dżem z aronii
Składniki:
1 kg aronii,
10 dag cukru (bądź naturalnego słodzika).
Sposób przygotowania:
Umyj oraz osusz 1 kg aronii.
Dodaj do rondla 10 dag cukru.
Następnie gotuj wszystko przez 20 minut i mieszaj całość ostrożnie.
Wszystko przełóż do słoików oraz pasteryzuj 15 minut w 90 st. C.
Konfitura z aronii
Składniki:
1kg owoców aronii,
1kg cukru.
Sposób przygotowania:
Umyj oraz odsącz owoce.
Następnie przełóż je do miski, dodaj cukier i odstaw na 8-10 godz. w chłodne miejsce.
Kiedy określony czas już minie daj wszystko do rondla i smaż na małym ogniu 5 minut. Następnie ostudź zawartość rondla.
Czynność tą powtarzaj przez 3-4 razy.
Następnie przełóż konfitury do wyparzonych słoików oraz szczelnie zamknij.
Sok z aronii
2 kg owoców aronii,
300 g cukru.
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka wsyp opłukaną oraz oczyszczoną z szypułek aronię.
Następnie wlej do niej ok. 1,5 szklanki zimnej wody. Zawartość garnka mieszaj gotując na dużym ogniu.
Kiedy zawartość garnka się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. pół godziny nie przestając mieszać.
Następnie powstały sok zlej przez sitko do czystego garnka, dodaj cukier nie przestając mieszać.
Gorący sok wlej do czystych butelek, zakręć i odstaw do wystudzenia.
Nalewka z aronii
Składniki:
5 kg aronii,
100 liści wiśni,
cukier ( jego ilość w zależności od upodobań,
2-2,5 l spirytusu,
sok z jednej cytryny.
Sposób przygotowania:
Aronię umyj oraz zamroź na minimum 24 godziny. Następnie po wyjęciu jej z zamrażalki przepłucz ją oraz zalej odpowiednią ilością wody.
Następnie dodaj liści wiśni oraz gotuj przez ok 10 minut do momentu, aż owoce puszczą sok.
Zawartość garnka odcedź z aronii i liści, dodaj cukier. Gotuj aż do rozpuszczenia.
Następnie odstaw nalewkę do wystygnięcia.
Kiedy nalewka wystygnie, dodaj do niej sok z cytryny, spirytus i przelej przez gazę do butelek oraz odstaw w ciemne i chłodne miejsce.
Ciekawostki
Aronia oprócz właściwości leczniczych:
- uodparnia na szkodliwe działanie promieni UV,
- sok z aronii jest pomocny przy oparzeniach słonecznych,
- składniki zawarte w aronii mają silne właściwości antyutleniające, dlatego pomagają się pozbyć silnych zmian rumieniowych. Wzmacniają również ścianki naczyń krwionośnych.
- Aronia jest więc często wykorzystywana w kosmetyce, np. do produkcji kremów nawilżających.
Źródła:
www.rynek-rolny.pl/artykul/zbior-aronii-wszystko-co-musisz-wiedziec-o-terminach-i-przechowywaniu-owocow.html
/www.kwestiasmaku.com/przepis/sok-z-aronii
www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/aronia-jakie-wlasciwosci-zdrowotne-ma-sok-z-aronii-aa-G9xV-Tm8h-fCR8.html