Witamina D – lekiem na koronawirusa ?
Każdego dnia zaobserwować możemy wzrost zachorowań na COVID-19. Naukowcy oraz lekarze starają się znaleźć rozwiązanie powstrzymujące rozwój tego wirusa oraz zapobiegające zarażeniu się nim.
W świetle najnowszych badań uczeni dochodzą do wniosku, że powstrzymać rozwój koronawirusa może witamina D.
Witamina D
Witaminy to po prostu nic innego jak związki organiczne. Są one niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu.Witamina D pełni bardzo ważną rolę. Do jej zadań należy między innymi pobudzenie wchłaniania wapnia oraz fosforu.
Witamina D jest niezwykle potrzebna do odpowiedniej pracy całego organizmu. Pełni w nim niezbędne role i dlatego musi być dostarczana w odpowiednich dawkach.Jej niedobór albo nadmiar może prowadzić do poważnych konsekwencji.
Role witaminy D
Do głównych roli witaminy D w organizmie należy:
- utrzymanie właściwego stężenia wapnia we krwi (poprzez zwiększanie wchłaniania w jelitach wapnia oraz fosforu),
- hamowanie nadmiernego wydalania z organizmu ważnych pierwiastków,
- jest ona niezbędna do prawidłowego formowania układu szkieletowego,
- wpływanie korzystnie na system nerwowy oraz na skurcze mięśni,
- zmniejszanie stanów zapalnych skóry.
Korzyści z przyjmowania witaminy D
Zalet ze stosowania witaminy D jest bardzo dużo. Przede wszystkim wpływa na prawidłowe kształtowanie się kości, a także na ich gęstość.Pomaga ona zapobiegać nadciśnieniu, chorobom serca, alergii, anemii i cukrzycy.
Ponadto odpowiednia ilość witaminy D w organizmie człowieka zmniejsza ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19. Najnowsze badania wykazują, że jej niedobór może wręcz zwiększyć ryzyko zachorowania na koronawirusa.
Witamina D, a koronawirus
W świetle najnowszych badań naukowcy dochodzą do wniosku, że witamina D chroni przed zachorowaniem na koronawirusa.
Niedobór tej witaminy może zwiększyć ryzyko infekcji.
Naukowcy z University Hospitals Brmingham NHS Foundation Trust przeanalizowali próbki od 392 pracowników placówki. Podczas tej analizy badano krew na obecność przeciwciał SARS-CoV-2, czyli białek, które wskazują, czy dana osoba zbudowała odpowiedź immunologiczną podczas wcześniejszej analizy.
Ponadto badano poziom witaminy D.Badania wykazały, że u osób z niedoborem tej witaminy 75 procent otrzymało dodatni wynik testu na obecność przeciwciał koronawirusa. Niedobór witaminy D może, więc zwiększyć prawdopodobieństwo zachorowania na COVID-19.
Uczeni z Boston University School of Medicne zmierzyli natomiast poziom witaminy D we krwi 235 pacjentów hospitalizowanych z powodu zachorowania na COVID-19. Dr Michael F. Holick podkreśla, że zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości tej witaminy może zmniejszyć komplikacje, w tym burzę cytokinową, a także zmniejszyć ryzyko śmierci spowodowanej koronawirusem.
Suplementacja witaminą D
Głównym źródłem witaminy D dla organizmu jest synteza skórna. Jednym z najlepszych jej źródeł jest słońce
W Polsce nie ma go jednak w wystarczającej ilości. Zalecane jest, więc przyjmowanie witaminy D w postaci suplementu.
Zazwyczaj dzieci do 6 miesiąca powinny przyjmować dawkę 400IU/dobę, a od 6 do 12 miesiąca 400-600IU/dobę. Dawka podawana dzieciom starszym, aż do osiągnięcia 18 roku życia powinna mieścić się w przedziale od 600 do 1000 IU/dobę. Osoby dorosłe natomiast powinny przyjmować nawet 2 razy tyle.
Warto udać się do lekarza pierwszego kontaktu. Pomoże on w wyborze preparatu i ustali jaka dawka będzie dla nas najlepsza.
Lekarze, naukowcy oraz uczeni z całego świata starają się wynaleźć lekarstwo powstrzymujące rozwój koronawirusa. Podejmują różne działania mające na celu ochronić jak największą liczbę osób przed zarażeniem się COVID-19.
Jak dotąd niestety nie udało się znaleźć idealnego rozwiązania.Wiadomo, jednak, że dbanie o zwiększenie odporności swojego organizmu ochroni nas przed ciężkim przebiegiem tego wirusa.
Warto, dlatego uzupełnić swoją dietę o suplementację witaminą D. Ponadto należy zdrowo się odżywiać, uprawiać sport i dbać o swoje zdrowie zarówno fizyczne jak i psychiczne.
Nasza dieta powinna być bogata we wszystkie niezbędne witaminy i minerały, a aktywność fizyczna dostosowana do naszych możliwości.