Wirusy potrafią zaatakować niepostrzeżenie. Jednym z większych zagrożeń dla naszego organizmu jest wirus grypy, który każdego roku atakuje 3-5 mln osób na całym świecie, z czego doprowadza do 250-500 tysięcy zgonów. Przed tym wirusem praktycznie nie można się uchronić, ale da się sprawić, że będzie rzadziej atakował, a ewentualne zachorowanie okaże się mieć łagodniejszy przebieg. Największą skutecznością w zapobieganiu grypie odznaczają się szczepionki. Z kolei na etapie zachorowania sprawdzają się leki, których celem jest pobudzanie układu odpornościowego do walki z wirusami, na przykład Groprinosin.
W jaki sposób atakuje wirus grypy?
Pomimo że układ odpornościowy uznawany jest najinteligentniejszy, ze względu na zdolność zapamiętywania i uczenia się rozpoznawania intruzów napływających z zewnątrz, a następnie podejmowania reakcji obronnych, nie jest w stanie w 100% uchronić organizmu przed infekcją. Można go wspomagać, wzmacniać, a do tego dbać o profilaktykę, by minimalizować ryzyko zachorowań lub łagodzić przebieg rozwijających się infekcji.
Wirus grypy to istotny problem zdrowotny. Atakuje on drogi oddechowe, a zakażenie odbywa się drogą kropelkową. Oznacza to, że najłatwiej i najszybciej dochodzi do zakażenia w wyniku kontaktu z drugą osobą, która jest chora. Wirus przenosi się z żywiciela na żywiciela poprzez kaszel, kichanie, także używanie tych samych rzeczy, z którymi kontakt miała osoba zakażona.
Ryzyko dla zdrowia, a nawet życia ludzkiego w przypadku zakażenia wirusem grypy, jest duże, bowiem mamy do czynienia z trzema jego typami. Wirus grypy typu A może atakować ludzi, ale i zwierzęta, rodząc ryzyko powstawania epidemii, a nawet pandemii, w zależności od nasilenia infekcji. Chorobotwórczość tylko dla człowieka jest charakterystyczna dla wirusa grypy typu B. W tym przypadku przebieg jest przeważnie łagodniejszy, ale nie da się wykluczyć przypadków wystąpienia pełnego obrazu klinicznego, jak i komplikacji charakterystycznych dla poprzedniego typu. Wirus grypy typu C może zakażać ludzi oraz świnie. Występuje powszechnie, jednak sama infekcja przebiega bezobjawowo.
Grypa sezonowa
Wirus grypy każdego roku mutuje, dlatego powtarzające się nawet rokrocznie zachorowania, mogą wymagać innych metod zapobiegania oraz leczenia. Określa się, że największą skutecznością w profilaktyce odznaczają się szczepionki. Każdego roku są one opracowywane na nowo, by były w stanie zapobiec rozwojowi zakażenia w wyniku pojawienia się nowej mutacji wirusa grypy. Wykazano, że na 100 osób szczepionych, nawet 70-80 nie ulegnie zakażeniu. Pozostałe zaś, nawet jeśli zachorują, przejdą zakażenie w sposób łagodniejszy niż osoby nieszczepione.
W leczeniu liczy się właściwe rozpoznanie dolegliwości, które, choć stosunkowo charakterystyczne dla wirusa grypy (gorączka, ból mięśni i stawów, ogólne osłabienie, suchy kaszel, katar), mogą maskować właściwe, inne schorzenie. Jest to o tyle ważne, że wirusów nie da się zwalczyć antybiotykami, które z kolei mają za zadanie leczyć infekcje bakteryjne. Przy wystąpieniu pierwszych objawów sugerujących zakażenie wirusem grypy, należy stawiać nie na antybiotyki, które mogą pogorszyć stan, lecz na leki przeznaczone do walki z wirusami.
Profilaktyka zakażeń wirusowych
Profilaktyka zakażeń wirusowych to przede wszystkim przestrzeganie prawidłowych zasad higieny. Nie należy korzystać z tych samych ręczników czy szczoteczek do zębów, co druga osoba. W przypadku, gdy w pobliżu znajduje się osoba zakażona, trzeba zachować szczególną ostrożność, najlepiej unikając z nią kontaktu, jeśli jest to możliwe. Do tego podstawy, takie jak dokładne mycie rąk po wyjściu z toalety, po przyjściu z dworu czy też po kontakcie z zabrudzonymi przedmiotami.
Niewskazane jest wcześniej wspomniane stosowanie antybiotyków w sytuacjach, które tego nie wymagają, nie tylko na etapie walki z wirusami. Zbyt częste zażywanie antybiotyków osłabia układ odpornościowy, tym samym otwiera wrota zakażenia zarówno wirusami, jak i grzybami oraz innymi drobnoustrojami. Ponadto organizm z czasem uodparnia się na antybiotyk i ten, który niegdyś pomagał, kolejnym razem może w ogóle nie zadziałać.
W profilaktyce przeciwwirusowej ma znaczenie codzienna dieta. Nie powinno w niej zabraknąć owoców i warzyw, a także produktów, które są w stanie dostarczyć witamin C, D, E, cynku, selenu czy koenzymu Q10. Z artykułów spożywczych poleca się czosnek, jeżówkę, owoce czarnego bzu, korzeń lukrecji, ekstrakt z liści oliwek i zieloną herbatę. Tak przygotowany i zabezpieczony system immunologiczny, lepiej radzi sobie z rozpoznawaniem wirusów, w tym grypy, ich zwalczaniem, ale i łagodniejszym przebiegiem ewentualnego schorzenia.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.