Olej rzepakowy jest jednym ze zdrowszych tłuszczów roślinnych. Jego zdrowotne właściwości wynikają przede wszystkim z obecności kwasu oleinowego, linolowego, a także linolenowego.
Olej rzepakowy – wartości odżywcze
Olej rzepakowy jest bogactwem cennych składników, takich jak przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 oraz omega-3.
Ponadto zawiera on witaminy takie jak:
- witamina E – przeciwdziała powstawaniu wolnych rodników, wykazuje działanie przeciwutleniające. Już jedna łyżka oleju rzepakowego dziennie pokrywa zapotrzebowanie na witaminę E w 70% u kobiet oraz 60% u mężczyzn.
- witamina K – między innymi jest odpowiedzialna za prawidłowe krzepnięcie krwi. Zapobiega również rozwojowi osteoporozy. Olej rzepakowy posiada najwięcej witaminy K ze wszystkich dostępnych na rynku. Jeśli chcielibyśmy pokryć jej dzienne zapotrzebowanie w 50% należałoby spożyć dwie łyżki tego oleju.
- prowitamina A – wpływa na wygląd skóry. Jest niezwykle ważna dla zdrowia oczu.
Olej rzepakowy – właściwości
Olej rzepakowy redukuje poziom cholesterolu. Wzmacnia również system immunologiczny, a także usprawnia układ nerwowy.
Ponadto substancje zawarte w oleju rzepakowym poprawiają krążenie krwi oraz przeciwdziałają chorobom serca.
Olej rzepakowy polecany jest również podczas diety redukcyjnej. Przyspiesza procesy przemian materii, a tym samym wpływa pozytywnie na redukcję tkanki tłuszczowej.
Kolejną bardzo ważną właściwością oleju rzepakowego jest ochrona komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Opóźnia procesy starzenia się organizmu.
Zmniejsza również ryzyko zachorowania na choroby serca oraz choroby nowotworowe.
Ponadto olej rzepakowy przeciwdziała zakrzepom. Witamina E, którą ten olej zawiera jest niezwykle ważna w syntezie substancji przeciwkrzepliwych. Zmniejsza zlepianie się płytek krwi.
Olej rzepakowy polecany jest, więc w szczególności osobom zmagającym się z niewydolnością żylną. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w oleju rzepakowym wykazują działanie przeciwzapalne oraz przeciwzakrzepowe. Zmniejszają one ryzyko zatorów żylnych oraz regulują ciśnienie krwi.
Olej rzepakowy dzięki składnikom jakie posiada doskonale nadaje się do… pielęgnacji włosów! Wykazuje działanie wzmacniające, odżywcze, nawilżające oraz regenerujące strukturę włosa.
Olej rzepakowy – do czego najlepiej go stosować?
Olej rzepakowy jest uniwersalny. Nadaje się zarówno do potraw na zimno, jak i do smażenia. Na zimno dodawać można go jako np. składnik dressingów sałatkowych czy sosów podawanych.
Idealnie nadaje się do smażenia w warunkach domowych. Temperatura, w której ten tłuszcz zaczyna się spalać oraz wyzwalać substancje rakotwórcze to około 200 stopni Celsjusza.
Ponadto olej rzepakowy używać można jako produkt do pielęgnacji skóry i włosów. Idealnie nadaje się jako maska do włosów.
Użyć go można jako składnik do preparatów pielęgnacyjnych. To idealny składnik peelingów, maseczek do twarzy, masek do włosów oraz odżywek do paznokci.
Jaki rodzaj oleju rzepakowego najlepiej wybrać?
Na rynku są dostępne dwa rodzaje oleju rzepakowego: rafinowany oraz nierafinowany.
Rafinacja jest procesem, który polega na oczyszczeniu oleju. Zostaje ona przeprowadzona przy zastosowaniu substancji chemicznych. Zalicza się do nich ziemie okrzemkowe, kwas fosforowy, sodę kaustyczną.
W wyniku rafinacji olej traci swój naturalny kolor, zapach, a także smak. Ponadto poziom witamin, steroli, minerałów oraz enzymów zostaje zmniejszony.
Olej rzepakowy nierafinowany jest natomiast źródłem przeciwutleniaczy. Nie nadaje się jednak do smażenia czy pieczenia. Wynika to z tego, że olej nierafinowany zawiera wolne kwasy tłuszczowe, które w wysokich temperaturach przyczyniają się do powstawania niekorzystnych dla zdrowia nadtlenków oraz wodorotlenków lipidowch, a także aldehydów, ketonów, kwasów.
Z tego powodu olej rzepakowy nierafinowany powinno dodawać się do potraw na zimno takich jak np. surówki, sałatki, sosy.
W porównaniu do oleju rzepakowego nierafinowanego, rafinowany jest bardziej uniwersalny. To, jaki olej wybierzemy powinno, więc zależeć od tego czy będziemy poddawać go obróbkom termicznym, czy nie.
Olej rzepakowy do swojej diety powinny włączyć przede wszystkim osoby zmagające się z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, schorzeniami układu krążenia, osteoporozą, zaburzeniami pamięci. Ponadto użyć go można jako środek do pielęgnacji ciała.
Źródła:
https://oliwka24.pl/olej-rzepakowy/
https://zdrowie.tvn.pl/a/olej-rzepakowy-tloczony-na-zimno-kalorie-wlasciwosci-zastosowanie