Pokrzywa, choć często uważana za chwast i traktowana po macoszemu, od dawna wykorzystywana jest w kuchni i medycynie naturalnej. Napary, wywary, zupy, sałatki to tylko kilka sposobów na jej wykorzystanie, a ze względu na wiele właściwości leczniczych i bogate wartości odżywcze powinna znaleźć się w każdej kuchni.
Kilka słów o pokrzywie
Pokrzywa zwyczajna (inaczej pokrzywa wielka, żgajka wielka) dziko rośnie na terenie Europy, Ameryki Północnej, Afryki Północnej oraz Azji, ale jej populacja rozrasta się także na inne kontynenty. W naszym kraju można się na nią natknąć bardzo często – przede wszystkim na podmokłych terenach, w lasach, zaroślach, nad brzegiem rzeki czy jeziora. Roślina ta nie tylko jest wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym, lecz służy także do produkcji włókna i paszy dla zwierząt.
Jakie substancje lecznicze posiada?
Pokrzywa zawiera szeroki wachlarz wartościowych substancji, m.in.:
– karotenoidy
– flawonoidy
– chlorofil
– garbniki
– histaminę
– serotoninę
– witaminy C, A, K, B2
– sole mineralne, np. wapń, potas, żelazo, jod, krzem , sód.
Kiedy warto skorzystać z cudownych właściwości pokrzywy?
Wymienione zioło doskonale wpływa na:
- wzmocnienie organizmu i podniesienie odporności czyli w okresie przejściowym między zimą i wiosną, a także na jesieni, gdy jesteśmy bardziej narażeni na wszelkiego rodzaju infekcje; pokrzywa może z powodzeniem zastąpić apteczne suplementy, np. pod postacią sałatki ze świeżych liści
- oczyszczenie krwi z cholesterolu, a więc ma działanie zapobiegawcze przeciw miażdżycy i złogom tłuszczowym, jakie tworzą się w żyłach i tętnicach pod wpływem wysokiego poziomu złego cholesterolu; świeżo wyciśnięty sok z liści to esencja na wagę złota, która oczyści nasz układ krwionośny
- oczyszczenie układu trawiennego, np. ze złogów żółciowych, ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie trzustki, wątroby i żołądka, pokrzywa jest polecana przy nieżytach jelit i żołądka, schorzeniach układu pokarmowego, chorobach wątroby i biegunkach
- poprawę przemiany materii i zwiększenie apetytu– to kolejny powód, dla którego warto stosować, np. napary z liści szczególnie wiosną; wtedy chcemy pozbyć się kilku kilogramów zbędnego tłuszczyku, jaki zebrał się podczas zimy, więc szybsza przemiana materii jak najbardziej nam w tym pomoże
- schorzenia układu moczowego takie jak kamica nerkowa, dna moczanowa (artretyzm)- działa moczopędnie (głównie korzeń pokrzywy), wspomaga wydalanie szkodliwych substancji z organizmu, np. złogi kwasu moczowego, chlor, a także pozytywnie wpływa na nadmiernie zatrzymywanie się płynów w organizmie
- anemię, ponieważ wpływa na produkcję czerwonych krwinek, a także dzięki zawartości żelaza, które łatwo się przyswaja, nawet, gdy mamy chore jelita, pomaga również przy uzupełnieniu innych mikroelementów
- osłabione, wypadające włosy i problemy skóry głowy, jak np. łupież, łojotok, wzmacnia cebulki włosów i normalizuje funkcje skóry, efekty można uzyskać przez wcieranie naparu w skórę głowy, płukanie włosów w naparach czy też używanie szamponów bazujących na wyciągach z pokrzywy
- problemy skórne takie jak ropnie, czyraki, trądzik, wysypki uczuleniowe, a to dzięki właściwościom bakteriobójczym, na problemy ze skórą pomogą okłady lub przemywanie miejscowe wywarem z liści.
Jak przygotować wywar i napar?
Wywar przyrządza się ze świeżych bądź suszonych liści w proporcji:
4 łyżki pokrzywy na litr wody i zalewa wrzątkiem.
Po 15 minutach pod przykryciem, po wystudzeniu i przecedzeniu możemy go dowolnie spożytkować- pijąc (3 razy dziennie przy nieżytach górnych dróg oddechowych), robiąc okłady na miejsca wyprysków, wcierając w skórę głowy.
Odwar do codziennego popijania można przygotować zalewając 2 łyżki pokrzywy 2 szklankami wody i gotując ok. 5 minut. Napój należy pić regularnie 2-3 razy dziennie.
[1] Pokrzywa w ziołolecznictwie, http://www.poradnikzielarski.pl/ziola-lecznicze/pokrzywa-w-ziololecznictwie.html
[2] Pokrzywa- właściwości lecznicze i prozdrowotne pokrzywy, http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/pokrzywa-wlasciwosci-lecznicze-i-prozdrowotne-pokrzywy_34065.html