Orzechy nie bez powodu są nazywane są zdrowymi przekąskami. Zawierają liczne składniki mineralne oraz ważne dla organizmu tłuszcze. Wpływają pozytywnie na zdrowie oraz urodę. Przedstawiamy top 5 najzdrowszych orzechów, które zawsze warto mieć pod ręką.

migdały, właściwości

Migdały

Migdały uważane są za najzdrowsze orzechy. Kupić je można w całości ze skórką, bez skórki, w płatkach, słupkach, mielone, w łupinach.

Migdały – wartości odżywcze

Migdały to orzechy, które w ponad 20% składają się z białka. Ponadto posiadają duże ilości magnezu ( 270 mg/100 g, czyli 80% dziennego zapotrzebowania) oraz fosforu.

Migdały są również bogate w witaminy B2 i E. Zawierają także jednonienasycone kwasy tłuszczowe wykazujące właściwości zmniejszające poziom „złego” cholesterolu we krwi.

Warto również dodać, że migdały spośród innych orzechów wyróżnia wysoka zawartość błonnika (12,5%).

W 100 g zawierają ok. 579 kcal.

Migdały – wartości zdrowotne

Migdały przede wszystkim zapobiegają chorobom serca oraz cukrzycy. Ponadto witamina E oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają „złemu” cholesterolowi zalegać w ścianach naczyń, a także wykazują właściwości przeciwzakrzepowe.

Dzięki obecności flawonoidów migdały zapobiegają zlepianiu się płytek krwi, powstawaniu zakrzepów. Regulują również napięcie ściany naczyń krwionośnych oraz stopień skurczu małych naczyń. Przyczyniają się również do odpowiedniej regulacji ciśnienia tętniczego.

orzechy nerkowca, właściwości

Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca pochodzą z Brazylii. Rosną na drzewie nazywanym nanerczem.

Orzechy te praży się przed usunięciem łupiny, ponieważ ich wewnętrzna warstwa skorupki zawiera olejek o właściwościach parzących.

Nerkowce charakteryzuje miękki, delikatnie słodki oraz delikatnie migdałowy miąższ.

Nerkowce – wartości odżywcze

Orzechy nerkowca w 18% składają się z białka. Bogate są również w takie pierwiastki jak:

W 100 g zawierają 533 kcal.

Nerkowce – wartości zdrowotne

Orzechy nerkowca są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które przeciwdziałają podnoszeniu się poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów. Ponadto wpływają korzystnie na kondycję naczyń krwionośnych.

Nerkowce dzięki temu, że posiadają potas, obniżają ciśnienie tętnicze oraz wpływają na prawidłową pracę serca. Magnez natomiast rozszerza tętnice oraz chroni przed zawałem.

Dzięki zawartości witamin z grupy B, a w szczególności niacyny wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego. Ponadto poprawiają pamięć.

orzechy włoskie, właściwości

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie chociaż są wysoko kaloryczne, zaliczają się do pełnowartościowego źródła białka oraz niezwykle ważnych dla organizmu tłuszczy.

Orzechy włoskie – wartości odżywcze

Orzechy włoskie charakteryzuje wysoka zawartość kwasu ALA, który należy do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto są źródłem licznych składników mineralnych. Należą do nich między innymi:

Orzechy włoskie w 100 g posiadają 654 kcal.

Orzechy włoskie – wartości zdrowotne

Spożywanie orzechów włoskich wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz serca. Ponadto wykazują one działanie przeciwzapalne oraz przeciwzakrzepowe.

Orzechy włoskie zapobiegają również miażdżycy.

orzechy laskowe, właściwości

Orzechy laskowe

Orzechy laskowe to kolejne orzechy zawierające spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Posiadają liczne wartości odżywcze i zdrowotne.

Orzechy laskowe – wartości odżywcze

Orzechy laskowe posiadają duże ilości potasu. To również skarbnica błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ponadto orzechy laskowe posiadają argininę, która przyczynia się do rozluźnienia mięśni gładkich. Witamina E przeciwdziała natomiast sklejaniu się płytek krwi oraz zapobiegają zakrzepom.

Orzechy laskowe są również bogate w witaminę B.

W 100 g zawierają 628 kcal.

Orzechy laskowe – wartości zdrowotne

Orzechy laskowe dzięki temu, że posiadają między innymi witaminę E wpływają na prawidłową pracę narządów rozrodczych. Witamina B wpływa natomiast pozytywnie na potencję oraz na płodność. Wspomaga wydzielanie hormonów płciowych.

Ponadto orzechy laskowe wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają pamięć oraz wspierają myślenie.

Spożywanie tych orzechów zapobiega również powstawaniu zakrzepów.

pistacje, właściwości

Pistacje

Pistacje – wartości odżywcze

Pistacje w 67% składają się z tłuszczów, 20% z węglowodanów, a w 13% z białka.

Zawierają:

Znajdują się w nich również spore ilości witaminy C i witamin z grupy B.

Ponadto są bogate w y-tokoferol, a także fitosterole.

Pistacje – właściwości zdrowotne

Pistacje obniżają poziom cholesterolu. Ponadto wpływają pozytywnie na poziom glukozy oraz ciśnienia.

Dzięki zawartości luteiny wpływają korzystnie na wzrok. Pistacje wpływają również korzystnie na pracę układu pokarmowego. Przeciwdziałają zaparciom.

Które z tych orzechów są najzdrowsze?

Migdał nie bez powodu jest nazywany królem wśród orzechów. Migdały uważne są za najzdrowsze z orzechów.

Posiadają liczne wartości odżywcze i wykazują wiele właściwości leczniczych.

Przeciwwskazania do spożywania orzechów

Orzechów nie powinny spożywać przede wszystkim osoby, które są na nie uczulone. Wywołać mogą zmiany w układzie oddechowym oraz pokarmowym, a nawet wstrząs anafilaktyczny.

Ponadto na przykład orzechów włoskich nie mogą spożywać chorzy na kamicę nerkową. Wynika to z tego, że zawierają one wysoką zawartość szczawianów, które sprzyjają odkładaniu się kamieni nerkowych.

Kilka przepisów z wykorzystaniem orzechów

Orzechy włoskie w miodzie

Składniki:

  • orzechów włoskich świeżo łuskanych (80 g),
  • miód (200 ml),
  • cynamon zmielony (1/2 łyżeczki),
  • 2 słoiczki.

Sposób przygotowania:

  1. słoiczki umyj oraz sparz wrzątkiem,
  2. następnie upraż orzechy na suchej patelni. Zdejmij je z niej z kiedy orzechy będą wydzielać swój zapach i przełóż je do słoiczków,
  3. miód podgrzej, dodaj do niego cynamon, wymieszaj oraz zalej nim orzechy,
  4. słoiki zakręć oraz zapasteryzuj,
  5. następnie wyjmij je z garnka oraz odstaw do góry dnem,
  6. następnego dnia produkt jest gotowy do spożycia.

Sałatka wiosenna

Składniki:

  • makaron razowy (80 g),
  • papryka czerwona (2 sztuki),
  • papryka żółta (2 sztuki),
  • cebula szalotka (4 sztuki),
  • świeża kolendra (1 garść),
  • oliwa z oliwek (4 łyżki),
  • orzechy włoskie (8 sztuk),
  • sok z cytryny (4 łyżki).

Sposób przygotowania:

  1. makaron ugotuj,
  2. warzywa umyj oraz pokrój na drobne kawałki,
  3. warzywa wymieszaj wraz z makaronem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, a także posiekanymi listkami kolendry,
  4. wszystko posyp orzechami.

Orzechy pomimo że są dość kaloryczne to zawierają cenne wartości odżywcze. Posiadają wartościowe kwasy tłuszczowe, które powinny znajdować się w diecie każdej osoby dbającej o zdrowie oraz swoją sylwetkę.

Ponadto orzechy wykazują liczne właściwości lecznicze i pomagają w leczeniu niektórych schorzeń.

 

Źródła

dietazdrowia.info.pl/migdal-krol-wsrod-orzechow/

www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,orzechy-laskowe-kalorie-wartosci-odzywcze-i-ciekawostki.html

www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/pistacje-orzechy-pistacjowe-wlasciwosci-odzywcze-ile-kalorii-maja-pist-aa-nJRL-diPo-sepN.html

www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/nerkowce-orzechy-nerkowca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-aa-jZSx-EoY6-xdNj.html

 

 

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x