Wszyscy wiemy jakie niezwykłe działanie mają ryby na nasze zdrowie. Wpływają one na rozwój naszego organizmu i jego prawidłowe funkcjonowanie. Zawarte w nich substancje odżywcze, mają również niezastąpione działanie na nasz wygląd. Poprawiają wygląd naszej skóry i przyspieszają jej regenerację.
Badania również udowodniły, że osoby, które spożywają dużo ryb, znacznie wolniej się starzeją i cieszą się ciągłą energią i zdrowiem. Jeśli i ty chcesz dołączyć do grona tych szczęśliwców, to koniecznie powinieneś wprowadzić do swojej diety jak największą ilość ryb. Jednak najpierw musisz wiedzieć jakie ryby wybierać, by móc korzystać z ich cudownych właściwości.
Jakie składniki odżywcze powinny znajdować się w rybie?
Ryby są pełne wartościowych składników odżywczych, które powinny znaleźć się w naszej diecie, ze względu na ich pozytywny wpływ na nasz organizm. Do głównych składników, jakie możemy znaleźć w rybach jest:
Witamina D
Jej zawartość w rybach jest naprawdę wysoka. Często poleca się spożywanie jak największej ilości ryb, osobą, które mają niedobór witaminy D. Nie łatwo jest dostarczyć odpowiednią ilość witaminy D do naszego organizmu, a ryby są jednym z nielicznych składników, które mają jej wysoką zwartość.
Kwasy tłuszczowe
Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nie mogą one zostać wytwarzane przez nas samych, dlatego bardzo ważne jest, by znalazły się one w naszej diecie. Pozwalają na prawidłowy rozwój oraz pracę całego organizmu. Ryby są bogate w liczne kwasy tłuszczowe, dlatego poleca się ich spożywanie.
Cynk
Wiele ryb ma w sobie dużą ilość cynku, który ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie mężczyzn. Cynk jest niezbędnym elementem diety mężczyzn, ponieważ ma on za zadanie regulować pracę testosteronu. Dzięki rybom możemy w łatwy sposób dostarczyć naszym mężczyzną odpowiednią dawkę cynku.
Wapń
Również ten minerał znajduje się w rybach. Wapń jest głównym budulcem naszych kości i zębów. Dlatego właśnie powinniśmy spożywać go jak najwięcej. Spożywanie wapnia już we wczesnych latach naszego życia, jest konieczne. Bez tego składnika w naszej diecie, możemy cierpieć z powodu kuszących się i wypadających zębów. Możliwe są również częste i poważne złamania. Ryby są jednym ze źródeł wapnia, dlatego powinny znaleźć się one w naszej diecie. Specjaliści polecają podawanie ryb naszym maluchom, właśnie ze względu na wysoką zawartość wapnia, jaką w nich znajdziemy.
Kiedy najlepiej włączyć do swojej diety?
Ryby powinniśmy spożywać w ciągu całego roku, jednak najlepszą porą na ryby jest lato. To właśnie o tej porze roku mamy większe szanse na kupienie świeżej ryby. Na wakacjach częściej możemy liczyć na otrzymanie w restauracji świeżej ryby, która jeszcze tego samego dnia była dostarczona do danego miejsca. W zimie, mimo, że połów ryb nadal jest możliwy, zdecydowanie mniej osób decyduje się na łowienie ryb w tym okresie, ponieważ większość ryb chowa się przed zimnem na dnie wodnych zbiorników i znacznie trudniej jest złowić wystarczającą ilość ławicy. Specjaliści zalecają, jednak spożywanie ryb w ciągu całego roku ze względu na ich bogaty w niezbędnie składniki skład.
Gdzie i jak wybierać ryby?
Jeśli chcemy kupić świeżą rybę, najlepiej szukać jej u hodowców lub rybaków. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że są to ryby wysokiej jakości i świeże. Mamy taką gwarancje, ponieważ od takich osób kupują ryby firmy, przez co mają zapotrzebowanie na nowy i świeży towar. Zdecydowanie odradza się kupowania ryb pakowanych, w supermarketach, ponieważ nie są one świeże i często są przekładane z jednego pudełka do drugiego. Często są również rozmrażane, przez co szybko tracą smak i wartości odżywcze. Kiedy jednak mamy okazję kupić rybę w sklepie, to najlepiej wybierać taką, która nie jest spakowana, tylko leży luzem. Należy również zwrócić uwagę na jej wygląd i jeśli jest to możliwe, zapach. Świeża ryba jest wilgotna i możemy na niej zobaczyć śluz. Powinna być ciemna w bardzo żywych kolorach. Warto również sprawdzić jej oczy. Jeśli ryba ma oczy zamglone, to znaczy, że nie jest świeża. Jeśli mamy możliwość powąchania ryby, nie rezygnujmy z tego. Świeże ryby mają dla siebie charakterystyczny zapach. Natomiast, kiedy ryba nie jest już pierwszej świeżości, jej zapach jest ostry i nieprzyjemny. Dzięki tym sposobom, jesteśmy w stanie wybrać świeżą i zdrową rybę w sklepie blisko naszego domu, bez potrzeby wyszukiwania najlepszego hodowcy. Mamy również możliwość kupienia ryb w sklepach rybnych. W takich miejscach możemy mieć większą gwarancję, że dostaniemy dobry jakościowo produkt.
Jakie ryby są dla nas najlepsze?
Nie poleca się spożywania ryb mrożonych, ponieważ ich wartości odżywcze znacznie się zmniejszają. Kiedy kupujemy ryby nie należy wybierać ryb wędzonych, ponieważ zawierają one wiele szkodliwych dla zdrowia substancji. Możemy spożywać ryby wędzone, ale nie w dużych ilościach. Najlepiej jest gotowanie oraz pieczenie ryb. W takich sposób obróbka tego produkty sprawi, że niewiele składników odżywczych jest traconych. Nie mają one w sobie wtedy żądnych szkodliwych substancji, które mogą mieć negatywy wpływ na nasze zdrowie. Najwięcej składników odżywczych znajdziemy w rybach słonowodnych. Dlatego warto jest wybierać ryby pochodzące z mórz, a nie oceanów. To jednak nie oznacza, że ryby słodkowodne nie są dla nas zdrowe i nie możemy ich spożywać. Jak najbardziej zaleca się spożywanie ryb słodkowodnych. Jednak powinniśmy je wybierać ze znanych i pewnych dla nas źródeł.
Największą zawartość kwasów tłuszczowych mają takie ryby jak:
- Pstrąg, który należy do grupy ryb słodkowodnych
- Łosoś
- Tuńczyk
- Makrela
- Sardynki
- Śledź.
Wszystkie wyżej wymienione ryby są rybami spotykanymi w morzach czyli wodach słonych.
Kto powinien jeść najwięcej ryb?
Zaleca się spożywanie ryb przez każdego z nas. Niezależnie od wieku czy płci powinno spożywać się wiele ryb. Mają one w sobie duże ilości kwasów tłuszczowych, witaminy D i wiele innych wartościowych składników odżywczych. To właśnie przez to są one odpowiednie dla wszystkich.
Niezależnie od pory roku, poleca się spożywanie ryb, ponieważ są one bezpieczne dla naszego zdrowia i mają możliwość podniesienia naszej odporności. Wielu lekarzy zaleca podawanie małym dzieciom jak największej ilości zdrowych ryb, ponieważ zwarte w nich składniki przyspieszają rozwój układu odpornościowego i limfatycznego. A co za tym idzie dbają, by ten rozwój był prawidłowy. Dzięki temu rodzice mają pewność, że ich maluch rozwija się w prawidłowy sposób i nie jest on narażony na występowanie poważnych chorób związanych właśnie z nieprawidłowym rozwojem układu odpornościowego i limfatycznego.
Specjaliści są zdania, że osoby, które spożywają dużą ilość ryb, znacznie rzadziej borykają się z infekcjami i nieprzyjemnymi dolegliwościami. Ryby sprawiają również, że jesteśmy znacznie mniej narażeni na działanie wolnych rodników, które negatywnie wpływają na nasz organizm i są jednym z głównych przyczyn powstawania chorób nowotworowych. Warto więc wprowadzić ryby do swojej diety i korzystać z ich niezwykłego działania, jakie mają na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie.
Niezależnie od naszego wieku, mają one na nas ten sam zbawienny wpływ. Są również bogatym źródłem witaminy D, na której niedobór cierpi niemal dziewięćdziesiąt procent naszego społeczeństwa. Niedobory tej witaminy mogą prowadzić do wielu poważnych schorzeń. Istnieje wiele powiązań z uszkodzeniem układu rozrodczego i niepłodności, u osób, które nie maiły wystarczającej ilości witaminy D w swoim organizmie. Ryby zaś są jednym z nielicznych produktów, które zawierają witaminę D w swoim składzie. Nie wiele jest takich produktów, które mają wystarczające ilości tego składnika. Dlatego zaleca się spożywanie ryb całemu społeczeństwu, ponieważ zawierają one składniki, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania naszego organizmu.
Czy wszystkie rodzaje ryb są bezpieczne dla naszego zdrowia?
Niestety ryba rybie nie równa. Istnieją ryby, które nie mają korzystnego wpływu na nasz organizm i jest ich naprawdę wiele. Nie zawsze wiemy jak wybierać ryby, ponieważ wydaje nam się, że każda ryba ma te same składniki. Zresztą wszyscy specjaliści zalecają nam spożywanie ryb, nie wspominając o tym, że nie wszystkie są dla nas bezpieczne.
Są ryby, które mają znacznie mniejszą ilość składników odżywczych w swoim składzie. Do takich ryb należą ryby pochodzące ze słodkich wód czyli oceanów. Są to ryby, które mają znacznie mniejszą ilość kwasów tłuszczowych. Jednak nie są one dla nasz szkodliwe. Mają jedynie mniejsze działanie na nasz organizm niż ryby słonowodne, które mają prawie dwa razy więcej kwasów tłuszczowych i witaminy D.
Nie należy również wybierać ryb wędzonych. Wszystkie produkty wędzone, w tym ryby, po tego typu obróbce tracą swoje wartości odżywcze i mają w sobie wiele substancji szkodliwych, które pobudzają działanie wolnych rodników. Badania dowodzą, że spożywanie zbyt dużej ilości ryb wędzonych przyczynia się do powstawania nowotworów w naszym organizmie.
Najlepszą obróbką termiczną dla ryb jest gotowanie lub pieczenie. Podczas smażenia, również mogą stracić większość ze swoich właściwości.
Nie zaleca się również spożywani ryb mrożonych i pakowanych w plastikowe pojemniki. Mogą one być nieświeże, przez co mogą nam bardziej zaszkodzić niż pomóc. Ryby należą do produktów, które szybko się psują. Wystarczy jeden dzień, by stały się one niezdrowe i niebezpieczne dla naszego organizmu. Dlatego właśnie najlepiej kupować ryby, w miejscach, gdzie będziemy mieli możliwość sprawdzenia ich świeżości. Wtedy będziemy mieli pewność, że weszliśmy w posiadanie produktu, który jest świeży i będzie dla nas zdrowy oraz pełnowartościowy.