Kasza bulgur jest coraz częściej doceniana ze względu na swoje liczne właściwości oraz wartości odżywcze. To kasza, która wspomaga pracę serca oraz pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Właściwości kaszy bulgur
Kasza bulgur charakteryzuje się tym, że zawiera duże ilości błonnika. Jest on odpowiedzialny za prawidłowe wchłanianie wody w przewodzie pokarmowym. W wyniku tego resztki pokarmu i szkodliwe drobnoustroje zostają usunięte.
Pomaga zapobiegać problemom z układem trawienia.
Jest bezpieczny dla osób w każdym wieku.
Ponadto reguluje procesy przemiany materii, dzięki niemu rozwija się sprzyjająca nam flora bakteryjna.
Kasza bulgur to również cenne źródło potasu oraz fosforu. Bogata jest także w magnez.
Składniki w niej zawarte ściśle ze sobą współpracują. Odpowiadają za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego.
Zalicza się do nich potas, wapń, magnez, sód.
Potas dotlenia organizm podczas wysiłku fizycznego poprzez wzmaganie skurczów serca oraz obniża ciśnienie krwi. Wapń natomiast odgrywa ważną rolę w odpowiednim pompowaniu krwi do wszystkich tkanek ciała. Magnez zawarty w kaszy bulgur rozszerza tętnice, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału.
Kasza bulgur polecana jest szczególnie osobom żyjącym w ciągłym stresie. Dzięki zawartości witamin z grupy B oraz magnezu wpływa pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz równowagę psychiczną.
Kasza bulgur jest bogata w witaminę B1, czyli tiaminę, która jest odpowiedzialna za utrzymanie równowagi psychicznej.
W swoim składzie zawiera również witaminę B2. Łagodzi ona bóle oraz zawroty głowy.
Kolejną witaminą z grupy B znajdującą się w tej wyjątkowej kaszy jest witamina B6, która ułatwia przyswajanie magnezu. Jest również niezbędna do wytwarzania neuroprzekaźników takich jak serotonina, dopamina, noradrenalina. Ich niedobór może być przyczyną depresji, stanów lękowych.
Kasza bulgur jest również bogata w witaminę B9 czyli kwas foliowy. Usprawnia on pracę układu nerwowego oraz zmniejsza napięcie nerwowe.
Jak przygotować kaszę bulgur?
Kaszę bulgur należy zalać delikatnie osolonym wrzątkiem w proporcji 1 porcja kaszy na 2,5 porcje wody.
Następnie należy ją gotować bez przykrycia przez około 7 minut.
Po upływie określonego czasu trzeba zdjąć ją z ognia, przykryć, pozostawić do spęcznienia.
Przepisy z kaszą bulgur
Kasza bulgur z warzywami
Składniki :
- 250 g kaszy bulgur,
- puszka groszku konserwowego,
- puszka słodkiej kukurydzy złocistej,
- 400 g pieczarek,
- kostka rosołowa lub bulion,
- sól,
- pieprz,
- łyżka masła.
Sposób przygotowania :
- Osusz pieczarki. Obierz i pokrój na małe kawałki, następnie podsmaż.
- Kaszę wypłucz, a w garnku rozpuść łyżkę masła. Po chwili wrzuć do niego kaszę i wymieszaj. Następnie dolej litr bulionu, doprowadź do wrzenia i gotuj 15 minut.
- Następnie dodaj do kaszy groszek, pieczarki, kukurydzę. Wszystko wmieszaj oraz przykryj garnek ręcznikiem papierowym, a później pokrywką i zostaw na włączonym palniku przez 15-20 minut.
- Na koniec dopraw wszystko solą ( najlepiej różową himalajską) oraz pieprzem.
Kasza bulgur po meksykańsku
Składniki :
- 250 gram kaszy bulgur,
- mieszanka meksykańska (paczka mrożonek),
- por,
- cebula dymka,
- zioła,
- oliwa z oliwek,
- pieprz,
- sól.
Sposób przygotowania
- Na dno szerokiego naczynia z grubym dnem wysyp kaszę bulgur.
- Zalej ją wodą, posyp ziołami.
- Następnie posól, dodaj pieprzu, a później oliwy z oliwek.
Kasza bulgur na słodko
Składniki :
- 4-5 łyżek kaszy bulgur,
- 300ml mleka 2%,
- 4 łyżki musu jabłkowego,
- średnia pomarańcza,
- laska cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania :
- Do garnka wlej mleko, dodaj laski wanilii, zetrzyj szczyptę gałki muszkatołowej,
- Następnie, gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejsz ogień oraz dodaj kaszę bulgur.
- To wszystko gotuj na wolnym ogniu, nie zapominając o mieszaniu od czasu do czasu.
- Wyłącz ogień, kiedy kasza będzie już miękka i zostaw ją na kilka minut w celu wchłonięcia reszty mleka.