Dieta wątrobowa to dieta lekkostrawna, która opiera się o ograniczenie ilości spożywanych tłuszczy. Stosuje się ją między innymi u pacjentów z chorobami wątroby oraz pęcherzyka żółciowego, lecz z powodzeniem sprawdzi się ona także u osób zdrowych. Jakie posiłki muszą się znaleźć w tego typu jadłospisie?

 

Kto powinien rozważyć przejście na dietę wątrobową?

Dietę na wątrobę stosuje się u pacjentów cierpiących na schorzenia takie, jak:

Choroby miąższu wątroby, jak marskość, stłuszczenie czy przewlekłe zapalenie,

Przewlekłe zapalenie trzustki,

Zaostrzenie wrzodziejącego zapalenia jelita grubego,

Kamica pęcherzyka żółciowego i przewlekłe zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych,

Nasilone objawy niestrawności.

 

Co jeść przy diecie wątrobowej?

Celem diety wątrobowej jest pokrycie zapotrzebowania na energię i wszystkie niezbędne składniki odżywcze przy równoczesnym zastosowaniu posiłków lekkostrawnych i technik kulinarnych czyniących przyrządzane potrawy łatwiej przyswajalnymi. W praktyce oznacza to wykluczenie dań smażonych, wzdymających, ostro przyprawionych czy mogących długo zalegać w żołądku. Dieta wątrobowa wymaga także ograniczenia ilości spożywanego włókna pokarmowego, czyli błonnika. Efekt ten można osiągnąć przez przyjmowanie posiłków zbożowych z oczyszczonego ziarna i soków oraz przecierów; ograniczenie spożywania surowych warzyw i owoców, a zamiast tego serwowanie ich w formie zmiksowanej, przetartej lub gotowanej. W ramach diety na wątrobę zaleca się spożywanie pięciu niewielkich posiłków o umiarkowanej temperaturze, rozłożonych równomiernie w ciągu doby.

W jadłospisie wątrobowym nie może zabraknąć:

Chudych gatunków mięs, jak drób, chuda wołowina, chuda cielęcina oraz dobrej jakości wędliny bez widocznego tłuszczu – wędlina drobiowa czy chuda szynka wieprzowa

Warzyw i owoców bogatych w beta karoten, jak marchew, brzoskwinia, morela, dynia czy koper. Kluczowa jest także odpowiednia dawka witaminy C, którą znajdziemy w papryce, pomidorach, ziemniakach, natce pietruszki, truskawkach oraz owocach jagodowych. Jest ona silnym antyoksydantem umożliwiającym walkę ze stanami zapalnymi

Przecierów warzywnych oraz zup na wywarach jarskich zaciągniętych mlekiem i mąką

Przypraw takich, jak koperek, majeranek, zielona pietruszka, cynamon czy wanilia

W diecie wątrobowej zaleca się wykorzystywanie technik kulinarnych takich, jak gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez obsmażania oraz pieczenie bez udziału tłuszczu. Zupy, jak już zostało wspomniane, przyrządza się na wywarach warzywnych zabielanych mlekiem, jogurtem naturalnym czy zawiesiną z mleka i mąki. Gdy istnieje potrzeba zastosowania modyfikacji w postaci wykluczenia żółtek jajka, do potraw dodaje się białka. Przykładem może być jajecznica przyrządzona na parze z białek czy dodawanie do posiłków ubitej z nich piany.

 

Czego nie jeść przy diecie na wątrobę?

Jak już zostało wspomniane, dieta wątrobowa zaleca ograniczenie źródeł tłuszczu oraz cholesterolu. Całkowita dobowa ilość pierwszego z nich powinna wynosić między 30 a 50 g. Ograniczyć powinno się zarówno tłuszcze dodawane bezpośrednio do potraw, jak i te, które służą do ich przygotowywania. Mowa tu o maśle, oleju, smalcu oraz śmietanie. Zakazany jest również smalec, słonina i boczek. Konieczne jest także wyeliminowanie produktów z dużą zawartością ukrytego tłuszczu, jak niektóre rodzaje mięs czy wędliny. Niezalecane jest również spożywanie baraniny, wieprzowiny, dziczyzny oraz mięsa gęsi i kaczki oraz ryb takich, jak łosoś, węgorz czy śledź. Wybierając produkty mleczne bogate w białko, zrezygnować należy z tych z dużą zawartością tłuszczu, jak sery, tłuste jogurty czy mleka powyżej 2%. Dieta wątrobowa wyklucza spożywanie tłustych przekąsek – chipsów czy frytek oraz wysokokalorycznych deserów – tortów, lodów czy chałwy. Unikać powinno się tu także pokarmów konserwowych, ostro przyprawionych, wędzonych i produktów pełnoziarnistych. Wybierając pieczywo, zrezygnować należy z tego typu graham, żytniego czy orkiszowego. Jeśli chodzi o owoce i warzywa, zakazane są gruszki, czereśnie, cebula, czosnek, por, kalarepa, fasolka szparagowa oraz groszek. Na bok odstawić powinno się również używki – mocną kawę i herbatę, napoje energetyczne oraz alkohol.

Więcej informacji na temat diety wątrobowej znaleźć można pod adresem: http://essentiale.pl/dieta-watrobowa.

Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Akceptujemy płatności

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Wykonanie Skryptersi