Cukier trzcinowy coraz częściej podawany jest jako zdrowsza alternatywa cukru białego. Czy jest tak rzeczywiście? Cukier biały – wpływ na organizm Cukier wpływa na każdy organ naszego ciała, a wątroba magazynuje cukier w formie glukozy (glikogenu). Natomiast...
W dzisiejszych czasach zainteresowanie zdrowym odżywianiem jest coraz większe. Zaobserwować można wzrastającą świadomość ludzi na temat rodzajów diet, zdrowia i zdrowego stylu życia. Czy jednak popularna wiedza jest prawdziwa? Czy warto poddawać się żywieniowym modom...
Kosmetyki do twarzy oferowane na rynku są zazwyczaj produktami mało naturalnymi. Posiadają one parabeny i wiele innych chemicznych substancji. Jeśli chcemy zadbać o odpowiednie nawilżenie oraz odżywienie skóry, warto wykonywać domowe odżywcze maseczki do twarzy na...
Miód to bogactwo wielu witamin oraz składników mineralnych. Wpływa korzystnie na zdrowie całego organizmu. Miód w zależności od rodzaju wykazuje inne właściwości odżywcze. Miód spadziowy Miód spadziowy spośród wszystkich miodów wyróżnia się tym, że nie powstaje z...
1. Koenzym Q10, nazywany inaczej ubichinonem, występuje we wszystkich komórkach i błonach tkanek ciała człowieka, a jego rolą jest przyspieszanie procesów metabolicznych i udział w procesie wytwarzania ATP. 2. Pełni kluczową rolę w funkcjonowaniu nerek, serca i mięśni...
Imbir to niezwykła przyprawa pochodząca z Chin. Substancje, które są w niej zawarte wpływają korzystnie na poprawę zdrowia, prawidłową pracę organizmu oraz dobre samopoczucie. Właściwości odżywcze Imbir zawiera liczne witaminy oraz makroelementy. W swoim składzie...
Tran jest koncentratem oleju. Otrzymuje się go ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego albo innych ryb z rodziny dorszowatych. Stosowany jest często jako uzupełnienie zbilansowanej diety. Wzmacnia odporność oraz wpływa korzystnie na prawidłową pracę całego organizmu....
Miód to znane od pokoleń domowe lekarstwo na przeziębienie. Ponadto dodawany do potraw z powodzeniem zastępuje tradycyjny cukier. Właściwości odżywcze miodu Miód jest jednak dość kaloryczny- 100 g to aż 392 kcal. Zawiera liczne substancje odżywcze takie jak: witamina...