Spożywanie arbuza to nie tylko świetny sposób na orzeźwienie w upalne dni, ale również naturalna suplementacja naszego organizmu w wartości odżywcze.
Jakie cenne dla zdrowia substancje zawiera arbuz?
Arbuz jest gatunkiem rośliny pochodzącej z Afryki Południowej. Jego uprawa została rozpowszechniona także w innych ciepłych krajach, dzięki czemu kupić go można prawie w każdym miejscu na świecie. Jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy.
Jak powszechnie wiadomo, arbuz składa się w większości z wody. Nie wszyscy jednak wiedzą, jakie korzyści dla organizmu może przynieść jego spożywanie.
Arbuz zawiera likopen, beta – karoten, luteinę, zeaksantynę, kryptoksantynę czyli przeciwutleniacze chroniące organizm przed rozwojem chorób nowotworowych.
Owoc ten ma również działanie moczopędne. Zalecany jest przy infekcjach układu moczowego i chorobach nerek.
Składniki aktywne, które znajdują się w arbuzie pomagają wydalić z organizmu szkodliwe związki, które gromadzą się podczas intensywnych ćwiczeń.
Arbuz na serce
W arbuzie znajdują się różne substancje, mogące zapobiegać chorobom serca. Należą do nich:
- Karotenoidy czyli antyoksydanty oraz naturalne pigmenty zapobiegają utlenianiu się cholesterolu. Obniżają ciśnienie tętnicze, hamują rozwój wolnych rodników w naczyniach krwionośnych. Likopen, który należy karotenoidów, zmniejsza ciśnienie w żyłach i tętnicach. Warto wiedzieć, że 100 g czerwonego arbuza posiada 4532 μg likopenu. Należy, więc wybierać arbuzy z jak najbardziej czerwonym miąższem,
- Arbuz zawiera, również witaminy A i C, które zmniejszają ryzyko chorób serca i obniżają ciśnienie tętnicze krwi,
- Magnez, który zawarty jest w arbuzie wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych. Dzięki temu przepływ krwi jest ułatwiony, co zapobiega między innymi miażdżycy.
Arbuz a uprawianie sportu
Jak się okazuje, arbuz może stanowić naturalny suplement dla sportowców. Zawiera cytrulinę, która rozszerza światło naczyń krwionośnych. W wyniku tego zwiększa się objętość mięśni podczas ćwiczeń.
Cytrulina bierze udział również w cyklu mocznikowym. Dochodzi wtedy do neutralizacji amoniaku.
Amoniak przyczynia się bowiem do zmęczenia mięśni. Spożywanie arbuza sprawi, że będziemy mogli zrobić bardziej intensywny trening, a po nim mięśnie będą bardziej zrelaksowane.
Arbuz na piękny wygląd
Arbuz jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Skutecznie opóźniają one proces starzenia się organizmu.
Sok z arbuza ma działanie tonizujące, wpływa bardzo korzystnie na skórę. Składniki w nim zawarte oczyszczają pory, wygładzają zmarszczki.
Skórkę arbuza można wykorzystać np. jako maseczkę, która rozjaśnić ma cienie pod oczami.
Pestki arbuza
Przez lata panowała opinia, że należy uważać na spożywanie pestek arbuza. Jak się jednak okazuje, mają one wiele wartości odżywczych wpływających korzystnie na nasz organizm.
Pestki arbuza są źródłem żelaza, cynku, miedzi, manganu, witamin z grupy B. Dostarczają organizmowi argininę czyli aminokwas, który reguluje ciśnienie krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej.
Do głównych właściwości pestek arbuza należą:
- działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne,
- działanie antyoksydacyjne,
- działanie przeciwcukrzycowe,
- hamowanie przerostu prostaty,
- leczenie wrzodów przewodu pokarmowego.
Wato również podkreślić, że olej z pestek arbuza ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Działa również ochronnie na komórki wątroby.
Kto nie powinien jeść arbuza?
Osoby chorujące na cukrzycę nie powinny spożywać arbuza. Owoc ten stanowi źródło węglowodanów z dużym indeksem glikemicznym.
Pomimo tego, że arbuz jest niskokaloryczny, po jego spożyciu może dojść do szybkiego podniesienia się stężenia cukru we krwi. W 7,55 g węglowodanów, 6,2 g stanowią cukry proste. W 100 g znajduje się 30 kcl, jednak nie powinno to zmylić cukrzyków czy osób odchudzających się.
Jak wybrać odpowiedniego arbuza?
- Pierwszą rzeczą na jaką powinniśmy zwrócić przed kupnem arbuza jest to, czy jego skórka jest ciemnozielona,
- Pestki powinny mieć kolor czarny. W przypadku, gdy są białe lub kremowe arbuz jest niedojrzały.
- Warstwy miąższu powinny być oddzielające się, spękane.
Źródła:
www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/pestki-arbuza-wlasciwosci-zdrowotne-i-zastosowania-kulinarne_44645.html
blessyou.pl/arbuz-wlasciwosci-zdrowotne-dlaczego-warto-go-jesc/