Zakwaszenie organizmu to dysfunkcja w równowadze kwasowo-zasadowej w organizmie człowieka.
Spożywając pokarm, dostarczamy organizmowi składników mineralnych. Dlatego nasza dieta powinna być odpowiednio zbilansowana, aby utrzymać stan równowagi kwasowo-zasadowej.
Jedząc zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, takich jak na przykład białka zwierzęce, tłuszcz, cukier, a także pijąc za dużą ilość kawy, czy czarnej herbaty w organizmie powstaje nadmiar kwaśnych pozostałości przemian materii. Może się również przyczynić do tego stres, diety odchudzające.
Pierwsze oznaki zakwaszenia organizmu
Oznak zakwaszenia organizmu jest wiele, ale do najczęstszych należą :
- ciemne kręgi pod oczami,
- bóle głowy,
- problemy z trądzikiem,
- nudności,
- mroczki przed oczami,
- osłabienie fizyczne,
- zawroty głowy.
Nie należy jednak tych objawów bagatelizować, ponieważ mogą prowadzić do rozwoju poważnych chorób takich jak nadciśnienie, miażdżyca, osteoporoza.
Jak zdiagnozować zakwaszenie organizmu?
Jeśli chcemy dowiedzieć się czy nasz organizm jest zakwaszony należy kupić w aptece papierek lakmusowy. Dowiemy się wtedy jakie mamy pH.
Jeśli pH moczu wyjdzie niższe od 6.8, to nasz organizm boryka się z zakwaszeniem. Odpowiednie pH to 7, 365. Dlatego w takim przypadku, należy zacząć działać, aby odkwasić organizm.
Dieta na odkwaszenie organizmu
Dieta na odkwaszenie organizmu powinna być zbilansowana. 70 – 80 % powinny stanowić produkty zasadowe, a 20- 30 % produkty kwasowe. Połowę produktów zasadowych należy spożywać na surowo.
6 wskazówek jak odkwasić organizmie
- Zielone warzywa– to w nich znajduje się najwięcej żywności zasadowej. Zawierają dużą ilość witamin, minerałów, składników odżywczych. Mają właściwości alkalizujące. Powinno się jeść głównie avocado, szpinak, ogórki, algi, spirulinę, młody jęczmień.
- Woda– jej picie jest niezwykle ważne, aby nawodnić organizm. Picie słodkich napojów, soków odwadnia organizm, szkodzi zdrowiu. Toksyny, chemia z tych napojów krążą we krwi. Dlatego bardzo ważne jest aby nawodnić organizm, oczyścić go z toksyn.Rano przed zjedzeniem śniadania należy wypić wodę z cytryną, lub wodę z octem jabłkowym. Ma on działanie alkalizujące.
- Zdrowe tłuszcze– zwierają duże ilości kwasów omega 3. Należą do nich olej kokosowy, oliwa z oliwek , olej lniany. Powinno się natomiast unikać tłuszczów rafinowanych takich jak margaryna, masło.
- Kiszonki– są one źródłem kwasu mlekowego. Jest to substancja która oczyszcza organizm, chroni przed chorobami. Reguluje florę bakteryjną, wspomaga trawienie. Dostarczają witaminy B1, B2, B3. Ułatwiają trawienie białek, tłuszczów, węglowodanów. Kiszonki w organizmie stają się zasadowe, działają zaraz po spożyciu na korzyść naszego organizmu. Należy spożywać je na surowo.
- Stres– prowadzi on do spustoszeń w naszym organizmie. Dlatego należy go redukować, ograniczać. Nasz organizm w sytuacji stresowej wytwarza ,kortyzol. Przygotowuje on nas do „ucieczki”, „walki”. Organizm zaniedbuje wtedy pracę innych narządów.
- Soda oczyszczona– neutralizuje ona kwas w organizmie. Wystarczy do 250 ml wody wsypać łyżeczkę sody oczyszczonej i wypić, najlepiej wieczorem. Można do takiego roztworu dodać sok z cytryny, aby zneutralizować niesmaczny smak sody.
Powinniśmy wyeliminować z diety produkty zakwaszające. Te które zawierają dużo fosforu, siarki, chloru.
Nie powinniśmy spożywać produktów przetworzonych, poddawanych zbędnej obróbce termicznej. Pamiętajmy, aby pić odpowiednią ilość wody , zwiększyć aktywność fizyczną.
Taką dietę odkwaszającą powinniśmy stosować aż do ustąpienia dokuczających nam objawów, a czy objawy ustąpiły dowiemy się z testu pH.
Źródła:
kulturystyka.pl/zakwaszenie-organizmu-ciche-niebezpieczenstwo/
natemat.pl/132845,zakwaszenie-organizmu-kolejny-dietetyczny-trend-czy-coraz-wiekszy-problem-polakow
polki.pl/dieta-i-fitness/zdrowe-odzywianie,odkwaszanie-organizmu-3-niezawodne-sposoby-jak-odkwasic-organizm,10415318,artykul.html