Witamina C (kwas askorbinowy) jest związkiem, którego dobroczynne właściwości znajdują zastosowanie nie tylko w medycynie. Witamina C wykorzystywana jest również w kosmetyce, gdyż przeciwdziała starzeniu się skóry, a także chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV. Jednak na całym świecie znana jest przede wszystkim dlatego, że wspomaga odporność organizmu.
Jej przyjmowanie zaleca się w leczeniu przeziębień, ale też można brać ją profilaktycznie (co przynosi zdecydowanie większe efekty). Ma przyjemnie kwaśny smak i żółtą barwę, dzięki czemu jest ulubioną witaminą dzieci. Obecny w witaminie C kwas askorbinowy jest skutecznym przeciwutleniaczem poprawiającym pracę układu krążenia i wykazującym działanie przeciwnowotworowe. Sprawdź, jakie jeszcze witamina C ma właściwości, a także co to jest witamina C lewoskrętna i czym różni się od „zwykłej” witaminy C.
Czym jest witamina C?
Witamina C jest powszechnie znaną witaminą, ważną dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Stawiana jest tuż obok witaminy D i niezbędnej dla zdrowia witaminy B12. Bierze czynny udział w wielu różnych procesach, jakie w nim zachodzą. Jest kluczowym elementem procesu budowania tkanki łącznej, wiążącej tkanki organizmu i udoskonalającej transport poszczególnych składników między nimi. Pod wpływem kwasu askorbinowego wytwarza się również kolagen, dzięki któremu szybciej goją się rany, złamania i siniaki.
Po najpopularniejszą na świecie witaminę najchętniej sięgamy w okresie jesienno-zimowym, kiedy notuje się największą liczbę zachorowań. Niestety dotychczas przeprowadzone badania naukowe wykazały, że przyjmowanie witaminy C w okresie przeziębienia nijak przyczynia się do szybkiego wyzdrowienia. Nie zmniejsza częstotliwości, czasu trwania, ani nasilenia objawów choroby.
Skutek przynosi jedynie systematyczne (najlepiej codzienne) przyjmowanie witaminy C w celach zapobiegawczych, gdyż przyczynia się do skrócenia ewentualnej choroby o około 10%. Dodatkowo udowodniono, że witamina C wykazuje największe działanie na osoby intensywnie trenujące, u których zmniejsza ryzyko zaistnienia przeziębienia aż o 50%. Wychodzi na to, że witamina C nie spełni swojej roli kiedy infekcja już się rozwinie, ale przyjmowana doraźnie pozwoli jej zapobiec.
Witamina C – właściwości
Witamina C przyczynia się do wytwarzania niezbędnego w funkcjonowaniu organizmu kolagenu, który pełni funkcję białka budulcowego i spaja poszczególne elementy naszego ciała. Bezpośrednio wpływa też na jego wygląd. Dzięki niej skóra jest jędrna, elastyczna i promienna. Wygląd Twojej skóry pozostawia wiele do życzenia? Przyjmuj witaminę C codziennie a opóźnisz tym samym pojawienie się zmarszczek i poprawisz formę skóry. Te właściwości posiada również koenzym Q10, o którym możesz przeczytać tutaj.
Istnieje przekonanie, że witamina C obniża poziom „złego” cholesterolu, a skutecznie podnosi tego „dobrego”. Co za tym idzie, zapobiega też niszczeniu tętnic, obniża ciśnienie krwi i rozrzedza ją, chroniąc przy tym przed rozwojem miażdżycy. Dodatkowo odmładza odpowiadające za obronę organizmu przed drobnoustrojami białe krwinki oraz pobudza enzymy do wykrywania i niszczenia wolnych rodników. (Więcej na temat właściwości witaminy C i innych witamin przeczytasz tutaj: https://diagnozujmy.pl/witaminy-wlasciwosci/).
Witamina C lewoskrętna – o co chodzi?
Istnieją dwa rodzaje witaminy C: lewoskrętna i prawoskrętna. Na skutek marketingowych działań wśród społeczeństwa pojawiło się przekonanie, że jedynie ta pierwsza jest najzdrowsza, najlepiej przyswajalna i najskuteczniejsza w leczeniu różnych schorzeń, a witamina C prawoskrętna jest nieskuteczna, wręcz szkodliwa. Nie da się ukryć, że wmawianie ludziom nieprawdy stało się dobrym sposobem na łatwy i szybki zarobek. „Lewoskrętna” witamina C kosztuje bowiem kilkadziesiąt razy więcej niż „zwykła” witamina sprzedawana w aptekach i jest oferowana jedynie w sieci.
W pierwszej kolejności warto wyjaśnić, że witamina C, czyli kwas L-askorbinowy jest prawoskrętna. Myślenie, że tak nie jest wynika ze zwykłego nieporozumienia. Stało się tak przez widniejącą literę „L” w jej nazwie, przez co została mylnie utożsamiona z lewoskrętnością. Faktem jest, że wspomniana litera „L” i lewoskrętność oznaczają zupełnie co innego. Lewoskrętność wynika z budowy kwasu askorbinowego. Trójwymiarowa cząsteczka narysowana na płaszczyźnie w odpowiedni sposób wskazuje, że przyłączenie grupy atomów złożonej z wodoru i tlenu znajduje się po lewej stronie. Cząsteczce uznawanej za witaminę C, przypisuje się konfigurację L i prawoskrętność oznaczaną (+).
W rzeczywistości za witaminę C uznaje się jedynie konfigurację L kwasu askorbinowego, czyli kwas L-askorbinowy. Trzeba mieć na uwadze, że każda inna forma kwasu askorbinowego nie jest witaminą C, a całkowicie innym związkiem, dlatego nie może być on uznawany za witaminę wykazującą właściwości dobroczynne. Bez względu na to co słyszymy w telewizji i czytamy w internecie – wszystkie dostępne na rynku witaminy C to kwas L-askorbinowy.
Witamina C – fakty i mity
Jak się okazuje, nie tylko przekonanie o tym, jakoby witamina C miała przyspieszyć powrót do zdrowia w przypadku przeziębienia jest nieprawdziwe. Na przestrzeni ostatnich kilku lat pojawiły się doniesienia, że wykorzystywanie dużych dawek kwasu L-askorbinowego podawanego dożylnie podczas walki z nowotworem nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Na bazie dotychczas zebranych wyników badań można stwierdzić, że jest w tym trochę prawdy. Z uwagi na działanie antyoksydacyjne zwiększone dawki omawianego przez nas związku chemicznego mogą okazać się jednak niezbędne w radioterapii, gdyż pełni on rolę „wymiatacza” nadmiaru szkodliwych wolnych rodników.
Najpopularniejszym ostatnio mitem o witaminie C jest ten mówiący o tym, że zdrowa jest jedynie jej lewoskrętna wersja. Tak jak już zostało wcześniej powiedziane, swego rodzaju pomieszanie pojęć zostało wprowadzone przez koncerny farmaceutyczne i producentów, których celem jest sprzedać ludziom ten sam produkt za zawyżoną cenę, co nabyć można w aptece za niewielkie pieniądze.
Naturalna i sztuczna witamina C
Głośno jest też o witaminie C naturalnej i sztucznej (syntetycznej). Spora część populacji wychodzi z założenia, że najlepsza dla naszego zdrowia jest naturalna witamina C (pochodząca np. z owoców), a ta wyprodukowana w laboratorium nie ma żadnych pozytywnych wartości. Jak się jednak okazuje, określenie syntetyczna wcale nie oznacza, że nie występuje w przyrodzie, a jedynie jest efektem syntezy chemicznej. W zrozumieniu tego pomoże przyjrzenie się bliżej procesom, jakie zachodzą w owocach i warzywach.
Z chemicznego punktu widzenia, obecna w nich witamina C również jest chemicznego pochodzenia, gdyż powstała na drodze reakcji chemicznej z cukrów, a nie wzięła się znikąd. Tak więc nie ma znaczenia skąd pochodzi witamina (z laboratorium czy z owoców natury), bo mają one identyczną budowę i wykazują dokładnie takie same właściwości. Trzeba jednak przyznać, że kwas askorbinowy z diety jest zdecydowanie łatwiej przyswajalny i dłużej utrzymuje się w organizmie.
Czy witaminę C można przedawkować?
Witamina C to substancja rozpuszczalna w wodzie, więc nie ma możliwości by była ona gromadzona w ludzkim organizmie, bo jest wydalana z potem i moczem. Tak naprawdę bardzo trudno jest ją przedawkować. Jeśli jednak dawkowanie witaminy C przekroczy 1000mg, mogą pojawić się zaburzenia żołądkowo-jelitowe i problemy skórne. Dodatkowo, mogą zacząć odkładać się kamienie w układzie moczowym. Kto może przyjmować witaminę C? Witamina C dla dzieci może wykazywać działanie profilaktyczne i lecznicze. Bez dwóch zdań niezbędna jest też witamina C w ciąży, kiedy to należy zapewnić dziecku prawidłowy rozwój.
Źródło:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/witamina-c-nie-tylko-na-przeziebienie-wlasciwosci-i-zastosowanie-witam_37271.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/witamina-c-lewoskretna-jest-najlepsza-wlasciwosci-witaminy-c-lewosretn_43731.html
http://vumag.pl/uroda/pogromcy-mitow-witamina-c-fakty-i-mity/fm7swn