Jabłkami możemy cieszyć się przez cały rok. Są one używane nie tylko ze względu na smak, ale także bogactwo w składniki odżywcze. Korzystnie wpływają na zdrowie oraz doskonale odżywiają całe nasze ciało.
Zawierają one antyoksydanty, które pomagają w zwalczaniu niszczycielskiego działania wolnych rodników. Dodatkowo polecane są osobom pragnącym stracić na wadze i mającym problemy z kontrolowaniem apetytu.
Najbardziej wartościowe są dla nas zielone jabłka. Jeśli zależy ci na wspomożeniu trawienia, jedz jabłka ze skórką.
W poniższym tekście omówimy dziewięć najważniejszych właściwości jabłek.
- Korzystnie wpływają na serce
Zawierają duże ilości naturalnych środków fitochemicznych. Po zjedzeniu działają jak silne przeciwutleniacze. Ponadto neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Dzięki temu zmniejszają ryzyko zapadnięcia na choroby serca i raka. Redukcja wchłaniania cholesterolu przez jelita, osiągana dzięki błonnikowi, sprawia, że ich korzystne działanie na serce jest jeszcze bardziej wyraźne.
- Eliminują zatrzymywanie płynów w organizmie
Wysoka zawartość potasu sprawia, że są one naturalnym diuretykiem, czyli środkiem moczopędnym. Zwalcza to kwestię zatrzymywania wody w organizmie oraz wiele problemów zdrowotnych z tym związanych. Pomaga to uregulować ciśnienie krwi. Z drugiej strony osoby cierpiące na problemy z nerkami powinny jednak właśnie z tego powodu , powinny skonsultować się ze swoim lekarzem przed spożyciem większej dawki jabłek.
- Zwalczają zaparcia i biegunkę
Błonnik, którego duże dawki zawierają jabłka, wspomaga regularne wypróżnianie się, dzięki czemu chroni przed zaparciami. Miąższ jabłka zawiera pektyny, odpowiadające za odpowiednią perystaltykę jelit. Może ponadto pomóc w trakcie biegunki, ograniczając ilość wydalanej w tym czasie wody.
- Korzystnie wpływają na zdrowie zębów
To wszystko poprzez zwiększone wytwarzanie śliny w ustach. To pozwala zmniejszyć ilość bakterii, obecnych w jamie ustnej. Wywołują one próchnicę i inne problemy związane z higieną jamy ustnej. Jabłka nie zastąpią co prawda ani szczoteczki, ani pasty, jednak w razie braku przyborów higienicznych od czasu do czasu można w ten sposób wyczyścić zęby.
- Mogą zapobiegać chorobie Alzheimera
Picie soku jabłkowego jest skutecznym sposobem na zmniejszenie ryzyka rozwinięcia się choroby Alzheimera oraz przedwczesnego starzenia się mózgu. Mają na to mieć wpływ zawarte w tych owocach antyoksydanty.
- Chronią przed chorobą Parkinsona
Jeśli chodzi o chorobę Parkinsona, regularne spożywanie błonnika może mieć wpływ na zapobieganie tej choroby. Zdaniem części naukowców na rozwój tego schorzenia może wpływać obecność wolnych rodników. Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty, takich jak jabłka, może być istotnym czynnikiem w zapobieganiu chorobie.
- Zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę
Możliwa jest redukcja cukru we krwi u pacjentów, którzy są w grupie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 przy pomocy rozpuszczalnego białka zawartego w jabłkach. Można w ten sposób zredukować ryzyko choroby nawet o 20%.
- Zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych
Utrzymywanie diety bogatej w błonnik zapobiega powstawaniu złogów cholesterolu i znacznie obniża ryzyko otyłości. Zbyt duży poziom cholesterolu we krwi może powodować powstawanie kamieni żółciowych. Niezużyta żółć zastyga, formując kamienie żółciowe. Te zaś pogarszają zdrowie całego organizmu.
- Oczyszczają wątrobę
Jedząc jabłka bądź pijąc sok jabłkowy, możesz wspomóc naturalne procesy i utrzymać prawidłową pracę wątroby. Im więcej wysokokalorycznych produktów w naszej diecie, tym większe ryzyko rozwinięcia się wielu chorób i zaburzeń związanych ze złą kondycją wątroby. Oczywiście nie zastąpią one całkowicie zdrowej diety, jednak pozwolą uniknąć pewnych konsekwencji złego prowadzenia się i diety.
Warto wprowadzić do naszej diety regularne dawki jabłek. Mają one wiele właściwości zdrowotnych, a ich smak i zastosowanie kulinarne sprawia, że nie będzie trudno regularnie jeść ich więcej.