- Chia, czyli szałwia hiszpańska
Są one wręcz po brzegi wypakowane witaminami i minerałami. Zawierają one dziesięć razy więcej błonnika niż ryż, sześciokrotnie więcej wapnia niż mleko, osiem razy więcej kwasów tłuszczowych omega 3 niż łosoś i trzy razy więcej żelaza niż szpinak.
Dostarczają także żelaza oraz potasu. Mogą być dodawane do diety pod różnymi postaciami – gotowane, miksowane oraz dosypywane do wszelkiego rodzaju sałatek, chleba i ciastek.
Jakie korzyści można osiągnąć z jedzenia tych nasion?
- Poprawiają krążenie krwi i obniżają jej ciśnienie
- Zmniejszają poziom cholesterolu we krwi i pozwalają utrzymać poziom tójglicerydów
- Pomagają kontrolować poziom cukru we krwi.
- Chronią przed występowaniem chorób układu krążenia. Zawierają duże dawki kwasów tłuszczowych omega 3
- Sezam
Ma on wysokie stężenie wapnia i białka. W kuchni są bardzo popularnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wypieków.
Mają silne właściwości przeciwutleniające dzięki obecnym w nich związkom fenolowym. Te pomagają także obniżyć poziom cholesterolu. Nasiona sezamu są bardzo pomocne w przypadku dbania o zdrowie i dobrą kondycję układu krążenia.
Jakie składniki odżywcze znajdziemy w nasionach sezamu? Między innymi:
- Magnez
- Żelazo
- Potas
- Aneuryna (witamina B1)
- Błonnik
- Siemię lniane
Są one bardzo popularnym produktem spożywczym, znanym już od wielu setek lat. Ich popularność bierze się głównie z tego, że są korzystne dla naszego zdrowia. Zawierają one takie związki chemiczne, jak:
- Błonnik
- Kwas linolowy
- Polifenole
Związki te oferują wiele zalet dla ludzkiego organizmu. Pomagają regulować produkcję hormonów w naszym organizmie. Stanowi istotny dodatek w diecie kobiet będących w trakcie cyklu miesiączkowego lub też menopauzy. Pomagają one ponadto usprawnienia wszystkich procesów przebiegających w naszym układzie pokarmowym. Dzięki temu pomagają w odchudzaniu oraz obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi.
Siemię lniane można dodać do różnych potraw, takich jak jogurty i koktajle, sałatki, ryż i makaron. Możesz także użyć ich pod postacią naparu.
- Słonecznik
Nasiona te są niezwykle wręcz korzystne dla naszego zdrowia. Na dodatek są pyszne i można je jeść w sposób całkowicie naturalny, bez względu na to, czy są one moczone i gotowane, czy mielone. Można je bez problemów spożywać w formie sypkiej. Unikać warto nasion słonecznika solonych, słodzonych lub prażonych.
Nasiona te cechują się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Pozwala to skutecznie zwalczać wolne rodniki. Jest to bardzo ważne, jeśli zależy nam na odżywieniu i odmłodzeniu skóry.
Słonecznik do dobry pomysł dla osób na diecie wegańskiej. Zawierają białko roślinne, co w takiej diecie jest szczególnie ważne. Z tego samego powodu polecane są one sportowcom. W tym przypadku słonecznik jest źródłem składników, które skutecznie zwalczają wolne rodniki.
Ponadto w nasionach słonecznika znajdziesz duże ilości takich substancji odżywczych, jak:
- Witaminy B i E (które pomagają utrzymać dobre zdrowie układu krążenia)
- Fitosterole
- Minerały (magnez, potas, selen, fosfor)
- Dynia
Możemy o nich mówić jako o źródle białka roślinnego. 100 gramów tych nasion zawiera aż około 54% zalecanej przez ekspertów dziennej ilości białka. Zawierają też duże ilości takich składników odżywczych, jak:
- Witaminy z grupy B
- Kwasy tłuszczowe omega 3
- Cynk
- Tryptofan
Możesz dodawać je do zup, sałatek, jogurtów i serów. Mają one właściwości przeciwzapalne, zarówno dla prostaty, jak i pęcherza moczowego, pomagają w budowie i regeneracji mięśni. Tryptofan, będący jednym ze składnikiem nasion pomaga stymulować Twój ogólny nastrój i samopoczucie.
Nasiona najlepiej przechowywać w zamkniętym szklanym słoiku i bez bezpośredniego dostępu światła słonecznego.
Nasiona warto namoczyć lub zmielić, jeśli chcemy je spożywać bezpośrednio. W innym przypadku przejdą one w nienaruszonej postaci przez Twój układ pokarmowy. To oznacza, że nie uzyskasz żadnych z oferowanych przez nie korzyści.
Można je też dodać na chleb z odrobiną oliwy z oliwek. Jak widać, wiele jest sposobów dodania nasion do swoich przepisów. Ważne, by znalazły się w naszej diecie pod dowolną postacią.