Ostatnie kilka lat przyniosło nam wiele ewidentnie fałszywych informacji na temat jedzenia. Część alarmujących, inne wręcz przeciwnie – kuszące nas cudownymi właściwościami pewnych produktów. Co powinieneś wiedzieć o jedzeniu, zanim zagłębisz się w odmęty sieci?
Media społecznościowe i Internet codziennie zalewają nas masą informacji. Ten stan ułatwia jedynie fałszywym informacjom rozprzestrzenianie się. Pierwsze badanie dotyczące kłamstw zdrowotnych pokazało, że odżywanie stanowi ponad połowę (54%) fałszywych wiadomości wykrytych przez lekarzy.
Jak rozpoznać fake news? Pierwszą charakterystyką jest to, że znajdziemy w nich albo zbyt dobre albo bardzo złe informacje. Na przykład jedzenie tego konkretnego produktu ma być bardziej zdrowe niż utrzymywanie zbilansowanej diety. Sprawdź pięć mitów na temat jedzenia!
Fałszywe informacje o jedzeniu – jak rozpoznać fake news?
Publikacja, pierwotnie opublikowana przez NutritionToday sugeruje, że przeznacza się zbyt mało środków na rozwijanie umiejętności rozpoznawania fałszywych, rzekomo naukowych informacji o żywieniu.
Celem jest, by konsumenci pozbyli się wiary w „odżywcze lekarstwa”, „cudowne produkty”, „alarmujące raporty” i tym podobne. Jakie fake news zdobyły popularność w ostatnim czasie?
1. Przypalony chleb powoduje raka?
Spalona żywność uwalnia substancję zwaną akryloamidem, czyli związkiem sklasyfikowanym przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Rejestru Nowotworów jako prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi.
Do jej powstania potrzebne są cukry redukujące i aminokwasy (głównie asparagina) oraz temperatura powyżej 120 ° C. Zaleca się unikanie jej spożycia, choć szkodliwa staje się ona dopiero w dużych ilościach.
Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności w 2015 roku wyraził zaniepokojenie poziomem narażenia na akryloamid w diecie. Produktów, które mogą go uwalniać, takich jak chleb, czy ziemniaki nie należy przygotowywać w temperaturze powyżej 170 ° C. W takcie obróbki cieplnej nie powinny one nabrać jedynie jasnobrązowego koloru, a nie ciemnobrązowego.
2. Czy na diecie mogę pić pełne mleko?
Jeszcze kilka lat temu dieta odchudzająca oznaczała odtłuszczone rodzaje mleka. Miało to zmniejszyć liczbę kalorii w diecie bez zmiany innych właściwości żywności.
Artykuł opublikowany w The American Journal of ClinicalNutrition pokazuje, że aktualne dowody naukowe wskazują na coś innego.
Zmianę widać już w Europejskich Wytycznych zarządzania otyłością Mówią one o zastąpieniu niskotłuszczowych produktów mlecznych pełnymi produktami mleczarskimi.
3. Woda z cytryną oczyszcza – bardzo popularny fake news
Woda z cytryną ani nie oczyszcza, ani w ogóle nie powinna tego robić – Jeśli nie mamy problemów z wątrobą, nerkami czy płucami, oczyszczanie naszego organizmu powinno przebiegać bez problemów. A jeśli mamy problemy – woda z cytryną nie pomoże się ich pozbyć.
Cytryna jest co prawda bogata w kwas cytrynowy, przeciwutleniacz, jednak nie ma on wpływu na oczyszczanie czy obniżenie pH organizmu. Nie istnieje żaden produkt żywnościowy, który oczyszcza organizm!
4. Czy owoce po posiłku powodują otyłość?
Wartość kaloryczna spożytych owoców jest zawsze taka sama, niezależnie od tego, czy jemy je przed, w trakcie, czy po głównym posiłku. A przynajmniej tak wygląda aktualny stan nauki.
Istnieją za to dowody, które wiążą się wysokie spożycie owoców i warzyw z większą łatwością odchudzania i utrzymywania utraconej wagi. Jednym z możliwych mechanizmów, dzięki którym owoce i warzywa mogą przyczyniać się do utraty wagi, jest ich wpływ na uczucie sytości.
5. Czy jedzenie pięć razy dziennie przyspiesza metabolizm?
Logika stojąca za tym pomysłem wygląda tak – Kiedy jesz, wydajesz energię na strawienie żywności . Więc im częściej jesz, tym więcej energii tracisz na jego trawienie.
Okazuje się jednak, że kalorie spalane w czasie trawienia są mniej więcej proporcjonalne do objętości spożywanego jedzenia i rodzaju makroskładników. 2000 kalorii to 2000 kalorii, niezależnie od tego czy w trzech, czy pięciu posiłkach.