Miód to znane od pokoleń domowe lekarstwo na przeziębienie. Ponadto dodawany do potraw z powodzeniem zastępuje tradycyjny cukier.
Właściwości odżywcze miodu
Miód jest jednak dość kaloryczny- 100 g to aż 392 kcal.
Zawiera liczne substancje odżywcze takie jak:
- witamina A,
- witamina B1,
- witamina B2,
- witamina B6,
- witamina B12,
- witamina C,
- kwas foliowy,
- kwas pantotenowy,
- biotyna.
Mikroelementy które zawiera miód to:
Właściwości lecznicze miodu
Miód wykazuje liczne właściwości lecznicze. Należą do nich:
- wzmacnianie pracy serca – dzięki zawartej w miodzie acetylocholinie wydolność mięśnia sercowego zostaje wzmocniona. Zawarty w nim potas również zbawiennie działa na serce,
- choroby układu pokarmowego – miód wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, wykrztuśne oraz działa uodparniająco. Z tego powodu stosowany jest przy przeziębieniu, kaszlu, zapaleniu górnych dróg oddechowych,
- choroby układu pokarmowego – miód stosowany jest przy chorobach układu pokarmowego. Wynika to z tego, że działa odtruwająco na organizm. Poprawia funkcjonowanie wątroby. Miód zawiera cholinę i dzięki temu zwiększa efekt żółciopędny,
- choroby układu nerwowego – miód wykazuje działanie kojące oraz uspokajające i dzięki temu zaleca się jego stosowanie przy takich stanach jak wyczerpanie nerwowe, zawodowe, obniżanie nastroju, nerwice,
- choroby skóry – miód działa również antybiotycznie. Wykorzystuje się go dlatego w przyspieszaniu gojenia się ran, odleżyn, oparzeń, czyraków, wyprysków, ropni,
- choroby układu moczowego – miód działa moczopędnie i dlatego wykorzystuje się go w profilaktyce, a także przy niewydolności nerek, obrzękach, infekcjach dróg moczowych, zatruciach,
Przeciwwskazania do spożywania miodu
Osoby zmagające się z cukrzycą nie powinny spożywać zbyt dużych ilości cukru. Miód pod względem chemicznym jest mieszanką cukrów prostych. Podnoszą one poziom glikemii we krwi.
O tym, czy chory na cukrzycę może w swojej diecie posiadać miód, powinien decydować lekarz. Pamiętać należy również, że miód nie jest słodzikiem. Należy, więc przed jego spożyciem przeliczyć indeks glikemiczny, a następnie po jego spożyciu monitorować poziom glikemii.
Jak przechowywać miód?
Odpowiednie przechowywanie miodu jest niezwykle ważne. Dobrze przechowywane może być nawet 3 lata.
Nie można go, jednak trzymać w temperaturze ponad 20 stopni. Zmienia wtedy proporcje cukrów, a także słabnie aktywność enzymów. Traci wtedy swoje zdrowotne właściwości.
Miód również bardzo łatwo chłonie zapachy. Nie powinno się go przechowywać z produktami, które mają silny aromat.
Miód należy przechowywać w niższych temperaturach, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Takie opakowanie nie powinno być metalowe.
Który miód jest najlepszy?
Ciężko jednoznacznie stwierdzić, który miód jest najlepszy. Odpowiedź na pytanie, który miód jest najlepszy w głównej mierze zależy od danej osoby. Należy odpowiedzieć sobie na pytanie: co jest dla mnie w nim najważniejsze?
Miód podzielić można ze względu na np. smak. Ten ostrzejszy oraz bardziej intensywny to miód gryczany.
Miód o łagodnym smaku to miód leśny malinowy.
Natomiast ten o smaku uniwersalnym to lipowy, wielokwiatowy, wrzosowy.
Miód w zależności od rodzaju wykazuje różne właściwości zdrowotne.
Miód lejący a stały
Miód lejący to inaczej miód płynny. Powstaje on tuż po wirowaniu. W takiej postaci występuje aż do momentu, kiedy nie zaczyna się krystalizować. Zależne jest to od konkretnej odmiany miodu.
Miód w postaci stałej czyli skrystalizowany ma formę stałą, a rozrzedzić można go jedynie w wyniku kąpieli w ciepłej wodzie.
To, w jakiej formie jest miód, nie przekłada się na jego wartości smakowe oraz trwałość. Ma on również takie same wartości odżywcze.
Z czym i jak najlepiej spożywać miód?
Najlepiej kiedy miód jest rozpuszczony w wodzie. Wzrasta wtedy jego działanie bakteriobójcze. Powinno się go rozcieńczyć w szklance przegotowanej wody, aby był w pełni przyswajalny.
Jeśli chcemy, żeby spożywanie miodu dało jak najkorzystniejsze skutki dla zdrowia, należy pić go codziennie rano na czczo oraz wieczorem przed snem.
Właściwości miodu pitnego
Miód pitny należy do jednych z najbardziej szlachetnych oraz najzdrowszych trunków alkoholowych. Zawarte w miodzie składniki pełnią rolę naturalnego antybiotyku. Regularne spożywanie miodu pitnego przyczynia się do hamowania rozprzestrzeniania się infekcji w ludzkim organizmie.
Miód w kosmetykach – jak wpływa na skórę?
Miód wykorzystywany jest w kosmetyce, ponieważ doskonale odżywia skórę. Na jego podstawie można stworzyć wiele kosmetyków, nawet domowych.
W składzie miodu znajdują się również przeciwutleniacze, które spowalniają starzenie się skóry.
Kolejnym ważnym składnikiem miodu jest witamina C, a także katalaza, które mają właściwości przeciwzapalne.
Dzięki ryboflawinie oraz niacynie miód zawarty w kosmetykach przyspiesza regenerację skóry.
Miód wykorzystywany jest tak ze do maseczek oczyszczających. Wykazuje właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne.
Miód powoduje również delikatne złuszczanie się skóry.
Ciekawostki na temat miodu
Nie każdy wie, że miód to… doskonały konserwator. Już w starożytności pełnił taką funkcję. Ciało Aleksandra III Macedońskiego było zamoczone w miodzie, aby zapobiec rozkładowi.
Kolejną ciekawostką jest to, że w celu wytworzenia 1kg miodu pszczoły muszą przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach. Natomiast jedna pszczoła w ciągu swojego roku produkuje mniej więcej jedną łyżeczkę miodu.
Źródła:
wcinaj-miod.pl/miod-cukrzyca/
www.portalpszczelarski.pl/artykul/413/miod_plynny-_skrystalizowany_czy_kremowany__ktory_wybrac.html
pitnemiody.pl/blog/o-miodach-pitnych/lecznicze-wlasciwosci-miodu-pitnego
portal.abczdrowie.pl/oczysc-skore-miodem
www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/apteczka/miod-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze-miodu-aa-JStw-TBBJ-hYXV.html