Aloes zwyczajny (Aloe vera) jest jednym z 500 gatunków roślin z rodzaju aloesu, których cechą charakterystyczną są grube, zielone liście o postrzępionych brzegach i gęstym miąższu. Naturalnym miejscem bytowania aloesu jest m.in. Półwysep Arabski, Madagaskar czy Wyspy Kanaryjskie, ale obecnie jego uprawa jest szeroko rozpowszechniona. Wyciągi z aloesu na coraz większą skalę są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym, a sam aloes cieszy się ciągle rosnącą popularnością. Na czym więc polega fenomen tej rośliny?
Sok z aloesu to skarbnica witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W swoim składzie zawiera on witaminy z grupy B, witaminę C i E, kwas foliowy a także znaczące ilości wapnia, potasu, magnezu, cynku, żelaza, fosforu, chromu i miedzi. Ponadto sok z aloesu jest bogatym źródłem cennych dla zdrowia aminokwasów oraz obniżających poziom cholesterolu we krwi nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Aloes i jego wpływ na organizm
Substancje aktywne obecne w aloesowym miąższu wykazują silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. W związku z tym jego regularne spożywanie wspomaga układ odpornościowy w walce z infekcjami i ogranicza rozwój stanów zapalnych.
Ponadto sok z aloesu jest bogatym źródłem tzw. antrazwiązków – naturalnych roślinnych składników przyśpieszających perystaltykę jelit. Z tego względu sok z aloesu skutecznie zapobiega zaparciom i reguluje metabolizm.
Kiedy warto sięgnąć po aloes?
Właściwości substancji obecnych w aloesie dają mu szeroki zakres wskazań do stosowania – od uzupełniania niedoborów witamin i składników mineralnych, poprzez wspomaganie pracy jelit, aż do zwalczania infekcji i wzmacniania układu odpornościowego.
Dodatkowo wyciągi z aloesu stosowane zewnętrznie na skórę intensywnie ją nawilżają, koją i regenerują, a nawet przyśpieszają gojenie drobnych ran czy oparzeń.
Jak stosować aloes?
Najpopularniejszą formą stosowania aloesu jest picie soku pozyskiwanego z miąższu jego liści. Przed wypiciem porcji soku warto rozcieńczyć go w wodzie w celu złagodzenia jego gorzkiego smaku. Innym sposobem jego spożywania jest także dodawanie go do koktajli lub soków owocowych.
Sięgając po sok z aloesu warto także pamiętać, aby dokładnie zapoznać się z etykietą umieszczoną na butelce, w której go kupujemy. Często bowiem zdarza się, że pod nazwą soku z aloesu dostajemy jedynie sok z jego koncentratu, który najczęściej zawiera jedynie 0,1-20% aloesu, resztę zaś stanowi woda i solidna porcja cukru.