Zdrowy styl życia oraz jego ciągłe propagowanie stało się bardzo popularne. Coraz większa liczba ludzi chce odżywiać się zdrowo, być na bieżąco z najnowszymi trendami żywieniowymi, uprawiać sport czy po prostu dbać o zdrowie i swoje ciało.

Niestety jednak nie każda moda jest dobra a to, co z pozoru wydaje się zdrowe i wpływające korzystnie na nasz organizm, okazuje się szkodzić.

 

Witamina D

Ostatnio popularne stało się spożywanie dużych dawek witaminy D. W telewizji, radiu, gazetach niemal na okrągło pojawiają się reklamy zachwalające suplementy zawierające witaminę D.

Czy jednak jest ona nam tak niezbędna jak zapewniają wszyscy dookoła? Czy każdy z nas cierpi na jej niedobór?

Oczywiście witamina D jest ważna dla naszego organizmu. Niemniej jednak, nie każdy z nas cierpi na jej niedobory i musi przyjmować ją w dużych dawkach.

Większość suplementów z witaminą D dostępnych na rynku zawiera jej ogromne porcje, takie jak na przykład 50 000IU. Jest to zdecydowanie za dużo i organizm pozbywa się prawie całej dawki uznając ją za toksyczną.

Dla większości ludzi dzienna dawka witaminy D powinna się mieścić w granicach 10 000 IU.

 

Goitrogeny

Goitrogeny to związki powiększające wole. Nazwane są powszechnie wolotwórczymi ze względu na przyczynianie się do powstawania wola tarczycowego.

Hamują wchłanianie składników odżywczych z pożywienia, powodują blokowanie przyswajania jodu i zaburzenia jego gospodarki w organizmie.

Z powodu goitrogenów złą sławę zyskały kapusta, kalafior, brokuł, czy jarmuż. Popularny stał się trend, aby unikać produktów zawierających te związki.

Nie należy jednak przesadzać. Wyżej wymienione warzywa krzyżowe nie są szkodliwe.

 

Unikanie psiankowatych

Psiankowate to ponad 2000 gatunków roślin. Zalicza się do nich rośliny takie jak ziemniaki, pomidory czy paprykę.

Powszechna opinia panująca na ich temat nie jest pochlebna: pogłębiają schorzenia takie jak artretyzm. Jest to błędna teoria.

Dojrzałe ziemniaki, pomidory, bakłażany wpływają korzystnie na zdrowie. Posiadają właściwości lecznicze i drogocenne składniki odżywcze.

PH

W dziedzinie zdrowia popularnymi pojęciami stały się kwasowość oraz zasadowość. W obawie przed kwaśnym odczynem organizmu popularne stały się testy badające poziom pH.

To nic innego jak paski lakmusowe do zbadania odczynu moczu lub śliny.

Niestety wprowadzają ludzi w błąd. Odczytanie dokładnego wyniku z takich pasków jest prawie niemożliwe.

W przypadku, gdy mocz daje wynik kwasowego pH poziom zasadowy organizmu jest wyższy.

Wynik podwyższonego pH oznacza kwasowość organizmu, ze względu na to, że odczyn kwaśny sprzyja wydalaniu minerałów zasadowych takich jak wapń. Paski do badań pH mogą być przydatne, ale musimy pamiętać, żeby odwrócić znaczenie ich wyników.

Na temat pH panuje również opina, że jego kwaśny odczyn powoduje próchnice zębów. Jest to jednak niewłaściwe przekonanie.

Kwasowość w ustach oznacza, że organizm sam oczyszcza się z kwasów. Co więcej, ten rodzaj kwasów nie powoduje próchnicy.

Przyczyną próchnicy jest niski poziom kwasu solnego znajdujący się w jelitach. Przyczynia się on do gnicia pokarmu.

 

0% tłuszczu

Jeszcze do niedawna panowała moda na nabiał niezawierający tłuszczu. Wiele osób chcąc być potocznie nazywając fit kupowało go w hurtowych ilościach.

Nawet do tej pory można znaleźć grono osób wierzących w niezwykłość produktów typu 0% tłuszczu.

Prawda jest taka, że po pierwsze nabiał wcale nie jest zdrowy. Produkty mleczne są całkowicie inne, niż te, które były kilkadziesiąt t lat temu.

Nafaszerowane są chemią. Mleko UHT jest natomiast koktajlem hormonów płciowych estrogenu i progesteronu.

Pod drugie, większość produktów mlecznych zawiera cukier – laktozę, której dorosły organizm ludzki nie trawi.

Na dodatek, kiedy produkt jest bez tłuszczu nie oznacza to, że nie zawiera cukru.

 

Zainteresowanie wokół zdrowego odżywiania wyjdzie z pewnością wszystkim na korzyść, niemniej jednak należy zachowywać szczególną ostrożność przy przyjmowaniu wiadomość o nowych trendach.

 

Źródła:

Anhony William, przedmowa dr Christane Northrup „Uzdrawiająca żywność boskiego lekarza”

apteline.pl/artykuly/diety-i-prognozy-zywieniowe-co-bedzie-modne-w-2018-r-trendy-i-antytrendy-dietetyczne/

www.pocztazdrowia.pl/artykuly/w-10-minut-o-szkodliwosci-nabialu

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x