Odchudzanie, czyli utrata zbędnych kilogramów i zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej, jest procesem dość skomplikowanym i wymagającym dużej motywacji oraz samodyscypliny. Taka redukcja masy ciała jest czasem wyrzeczeń, wątpliwości i szukania najlepszych sposobów odżywiania. Aby nie był to jedynie czas pełen stresu, warto wesprzeć się także o tabletki, które wspomogą cały proces.
Skuteczne odchudzanie – o czym trzeba pamiętać?
Przyrastająca masa ciała najczęściej spowodowana jest nadmierną podażą kalorii w stosunku do zapotrzebowania danego organizmu, co oznacza po prostu, że je się więcej niż potrzeba. To właśnie ta nadwyżka ujawnia się w postaci niechcianej tkanki tłuszczowej. Co więcej, obecnie najadaniu się “do syta” towarzyszy zupełny brak aktywności fizycznej (który umożliwia „spalanie” spożywanych kalorii). Taki stan rzeczy trwa niekiedy latami, dlatego nie można myśleć, że kilkutygodniowa dieta wszystko zmieni. Nad wymarzonym wyglądem swojej sylwetki trzeba pracować miesiącami albo latami, a później należy prowadzić taki styl życia, by te efekty utrzymać. Miesięczna “dieta cud” pozwoli na utratę kilogramów, ale nie naprawi całożyciowych błędów żywieniowych. Po jej zakończeniu najczęściej się do nich powraca, co skutkuje zazwyczaj ponownym przyrostem masy ciała. Później stosuje się kolejną i kolejną dietę, co jest bardzo stresogenne, a przede wszystkim nieskuteczne.
Miesiące wyrzeczeń idą wtedy na marne. Najskuteczniejszym sposobem jest tutaj dokładne przeanalizowanie swojego sposobu odżywiania, znalezienie w nim błędów i zaplanowanie odpowiednich zmian. Oprócz utraty tkanki tłuszczowej, w odchudzaniu ważna jest bowiem nauka właściwych wyborów żywieniowych, którymi będzie się kierować się także w przyszłości. Stosowanie diet radykalnych (opierających się na głodówkach i eliminacji wielu pokarmów), choć pozwala schudnąć, to tak naprawdę nie jest zdrowe, dzieje się za szybko, a kilogramy zazwyczaj wracają w postaci tzw. „efektu jojo”.
Co należy jeść w czasie diety redukcyjnej oraz po jej zakończeniu?
Sposobem na skuteczne (i długotrwałe) zmniejszenie masy swojego ciała, jest redukcja spożywanych posiłków – zarówno jeśli chodzi o ich rozmiary, jak i kaloryczność. Bardzo ważną zasadą jest ta mówiąca o tym, aby zmniejszyć spożywanie produktów o wysokiej gęstości energetycznej – na rzecz tych o niskiej gęstości energetycznej. Wyższą gęstością energetyczną charakteryzują się: produkty z dużym dodatkiem cukrów prostych oraz wysokotłuszczowe. Niską gęstość energetyczną mają zaś produkty z wysoką zawartością wody. Swoją dietę najlepiej komponować według następującego klucza:
- Mięso.
Postawić tutaj trzeba na mięso chude – to znaczy drobiowe. Unikać trzeba zaś mięs tłustych (wołowina, baranina). Należy także zwrócić uwagę na to, że przetwory mięsne, takie jak: kiełbasy, parówki, pasztety,
również są produktami wysokotłuszczowymi. Istotny jest także sposób obróbki termicznej mięsa: najlepiej jest je gotować, dusić albo piec (z niewielką ilością tłuszczu).
- Mleko i jego przetwory.
Niższą gęstość energetyczną ma przede wszystkim jogurt naturalny, a także chudy ser biały czy naturalny serek homogenizowany. Ważne jest, by wybierać mleka, maślanki z mniejszą zawartością tłuszczu – jednak nie te zupełnie odtłuszczone, ponieważ niewielka ilość tłuszczu pozwala na wchłanianie rozpuszczalnych w nim witamin (A,D,E,K). W miarę możliwości warto zaś rezygnować z serków topionych i serów żółtych.
- Przetwory zbożowe.
Przy ich wyborze główną zasadą jest ta, by szukać produktów z pełnego przemiału (zawierających dużą ilość błonnika pokarmowego). Będą to: pieczywo razowe, gruboziarniste kasze (gryczana, jęczmienna), ale też płatki owsiane i otręby zbożowe.
- Owoce.
Niemal wszystkie z nich należą do produktów o niskiej gęstości energetycznej. Dobrze jednak unikać przetworów owocowych: to znaczy marmolad, dżemów i owoców w syropach (bo zawierają one dużo cukru).
- Oczywiście w diecie powinny pojawić się także warzywa, które w większości są niskokaloryczne (lepiej jednak zbyt często nie spożywać ziemniaków), a także ryby (czyli źródło witaminy D i kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3). Ze swoich posiłków nie powinno się eliminować także pestek, nasion i orzechów, bo choć posiadają wysoką gęstość energetyczną, to jednocześnie stanowią bardzo cenne źródło witamin i minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika pokarmowego.
Jak już było wspomniane wcześniej – tylko powolna i konsekwentna zmiana nawyków żywieniowych pozwoli na skuteczną, ale też długotrwałą utratę kilogramów.
Czym są tabletki na odchudzanie?
Kiedy chce się, aby cały proces odchudzania był naprawdę udany, zdrowsze odżywianie się warto połączyć z zażywaniem tabletek wspierających zrzucanie zbędnych kilogramów. Podstawą tego rodzaju farmaceutyków są zazwyczaj ekstrakty oraz wyciągi z roślin i owoców, które mają różnorodne właściwości, do których zalicza się to, że:
l ograniczają wchłanianie niektórych składników odżywczych: przede wszystkim tłuszczu i węglowodanów, jednocześnie stymulując ich wydalanie z organizmu;
l przyspieszają spalanie zgromadzonej w organizmie tkanki tłuszczowej,
l hamują apetyt,
l zwiększają poczucie sytości po spożytym posiłku (dzięki wysokiej zawartości błonnika),
l wspomagają pracę narządów (m.in. trzustki oraz wątroby),
l regulują gospodarkę wodną organizmu (poprzez ograniczanie zatrzymywania wody w ciele),
l działają na organizm alkalizująco i odtruwająco.
Więcej na temat tabletek na odchudzanie znajdziesz w artykule: https://zwalcz-cellulit.com/ranking-tabletek-na-odchudzanie/
Oczywiście w zależności od producenta, poszczególne tabletki różnią się wyżej wymienionymi właściwościami, posiadając jedną, dwie, a nawet kilka z nich. Wśród najpopularniejszych komponentów tabletek na odchudzanie wymienić można: ekstrakt z afrykańskiego mango, ekstrakt z zielonej kawy lub herbaty, cynamon, ostre przyprawy, a także wyciągi z: jagód acai, kaktusów, guarany, Garcinii Cambogii i tauryny. Wiele tabletek zawiera również: chrom, kwas HCA (hydroksycytrynowy), czy też błonnik roślinny. Tego rodzaju preparaty posiadają naprawdę wiele zalet.
Po pierwsze, są bezpieczne dla ludzkiego organizmu, gdyż produkuje się je z naturalnych produktów, dlatego niemal każdy człowiek może pozwolić sobie na ich stosowanie. Po drugie, przyspieszają one proces odchudzania, co jest szczególnie ważne w przypadkach, kiedy chce się obniżyć swoją wagę do konkretnego terminu (np. do ślubu). Po trzecie, tabletki na odchudzanie zachowują należyte proporcje pomiędzy tkankami tłuszczowymi a mięśniowymi, dzięki czemu zapobiegają powstawania efektu jojo. Dlatego warto je zakupić i włączyć do swojej drogi, na której pracuje się nad smukłą sylwetką.
Więcej informacji na temat odchudzani i pięknej sylwetki znajdziesz w serwisie zwalcz-cellulit.com