Sałatki na Święta Bożego Narodzenia

Boże Narodzenie to święta podczas których na stole oprócz karpia, czy barszczu z uszkami nie może zabraknąć sałatek. Jakie sałatki goszczą najczęściej na wigilijnych stołach oraz jakich składników potrzebujemy do ich przygotowania dowiecie się z tego artykułu.

Przedstawiam Wam top 5 świątecznych sałatek.

1.Sałatka śledziowa z buraczkami

Do jej przygotowania będziemy potrzebowali:

⁃ 3 śledzie,
⁃ 2 buraki,
⁃ 10 łyżek majonezu,
⁃ 3 ziemniaki,
⁃ 1 łyżka musztardy,
⁃ 0,5 cytryny,
⁃ 1 pęczek szczypiorku
⁃ szczyptę pieprzu czarnego,

Sposób przygotowania:

⁃ buraki i ziemniaki delikatnie posmaruj oliwą, a następnie zawiń w folię aluminiową. Piecz je 25-30 minut w temperaturze 180 °C.
⁃ upieczone warzywa wystudź oraz obierz. Następnie pokrój je w niedużą kostkę. Szczypior drobno posiekaj. Filety ze śledzia pokrój w niewielką kostkę.
⁃ majonez wymieszaj z sokiem z cytryny, musztardą i dopraw do smaku,
⁃ ziemniaki ułóż na dnie salaterki, następnie posmaruj je majonezem oraz posyp szczypiorkiem. Na samą górę sałatki ułóż buraki. Nałóż na nie majonez oraz szczypior.

Pamiętaj, aby sałatkę podawać schłodzoną!

2.Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa to kolejna sałatka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Dzięki jej klasycznym składnikom na pewno przypadnie wszystkim do gustu.

Składniki:

⁃ 1kg marchwi,
⁃ 1 szklanka majonezu,
⁃ 1 winne jabłko,
⁃ 3 jajka,
⁃ 1 puszka zielonego groszku,
⁃ 2 kiszone ogórki,
⁃ 1 kg ziemniaków,
⁃ 1 mały seler,
⁃ 0,5 pęczka zielonej pietruszki,
⁃ 0,5 pęczka koperka.

Sposób przygotowania:

⁃ warzywa opłucz oraz ugotuj w łupinach. Obierz je kiedy już wystygną
⁃ jajka ugotuj na twardo, a następnie ostudź je oraz obierz,
⁃ jabłka obierz oraz usuń z nich gniazda nasienne. Jarzyny, ogórki, jabłko oraz jajka pokrój w kostkę. Następnie odsącz groszek z zalewy,
⁃ wszystkie składniki przełóż do miski oraz wymieszaj. Dodaj do nich majonez, a także ulubione przyprawy.
⁃ Sałatkę możesz posypać koperkiem. Następnie odstaw ją na godzinę.
⁃ Udekoruj ją majonezem, groszkiem oraz marchewką.

3. Sałatka ziemniaczana

Popularne danie podczas świąt Bożego Narodzenia. Swoją popularność zawdzięcza niewielką ilością składników, prostotą w przygotowaniu oraz ciekawemu smakowi.

Do jej przygotowania potrzebujesz:

⁃ 400 g młodych ziemniaków,
⁃ 4 łyżki majonezu,
⁃ 2 łyżki jogurtu greckiego,
⁃ 1 łyżkę musztardy francuskiej,
⁃ 2 cebule dymki,
⁃ 1 łyżkę karów,
⁃ 2 łyżki natki pietruszki,
⁃ 2 łyżki szczypiorka,
⁃ 2 łyżki mięty,
⁃ 2 jajka.
Sposób przygotowania:

⁃ ziemniaki gotuj w lekko osolonej wodzie przez mniej więcej 10-15 minut. Następnie odcedź je oraz pokrój na połówki,
⁃ majonez połącz z jogurtem, musztardą, dymka, kaparami, natką, szczypiorkiem i miętą,
⁃ następnie dodaj ciepłe ziemniaki, a także ugotowane na twardo oraz posiekane jajka. Wszystko wymieszaj.

4.Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ryb.

Składniki:

⁃ 200 g kapusty pekińskiej,
⁃ 5 jajek ugotowanych na twardo,
⁃ 5 łyżek majonezu,
⁃ 3 łyżki jogurtu naturalnego,
⁃ 1 ząbek czosnku,
⁃ 1 łyżka musztardy chrzanowej,
⁃ 1 dojrzałe awokado,
⁃ 150 g kukurydzy z puszki,
⁃ 100 g pomidorków koktajlowych,
⁃ 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
⁃ 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem
⁃ 4 ogórki konserwowe,
⁃ 1 pęczek świeżej kolendry/natki pietruszki,
⁃ sok z 1 cytryny,]
⁃ szczypta soli, pieprzu, cukru.

Sposób przygotowania:

⁃ majonez wymieszaj z musztardą chrzanową oraz z jogurtem. Dodaj do niego natkę kolendry/pietruszki, a także roztarty na miazgę ząbek czosnku.
⁃ Dopraw sos sokiem z wyciśniętej cytryny,
⁃ następnie pokrój kapustę pekińską w cienkie paski. Oprósz ją solą, cukrem oraz pieprzem.
⁃ Kapustę ugnieć ręką (dzięki temu nie zmięknie). Część kapusty połóż na dnie miski oraz polej sosem.
⁃ Następnie na wierzch połóż część tuńczyka,
⁃ na tuńczyka nałóż pokrojoną w kostkę kukurydzę, awokado i przecięte na pół pomidorki,
⁃ do sałatki dodaj dymkę, cebulę, pokrojony w kostkę ogórek, starte białka jaj oraz starty ser,
⁃ sałatkę z wierzchu obsyp startym żółtkiem oraz polej sosem.

5.Sałatka z kurczaka wędzonego

Składniki:

⁃ 1 słoik majonezu,
⁃ 2 wędzone udka z kurczaka,
⁃ 1 puszka kukurydzy,
⁃ 1 puszka zielonego groszku,
⁃ 1 worek ryżu,
⁃ sól,
⁃ pieprz.

Sposób przygotowania:

⁃ ugotuj ryż,
⁃ następnie kukurydze oraz zielony groszek odsącz z zalewy,
⁃ wędzone udka pokrój w drobną kostkę i dodaj do nich groszek oraz kukurydzę,
⁃ wszystkie składniki wymieszaj z majonezem. Dobraw je solą oraz pieprzem, a następnie jeszcze raz wymieszaj,
⁃ sałatkę posyp koperkiem.

Dzięki tym sałatkom świąteczny stół na pewno zachwyci każdego wielbiciela dobrego jedzenia. Urozmaicą one klasyczne świąteczne dania i pamiętajmy o tym iż okres świąteczny sprzyja infekcjom ze względu na niską temperaturę.Dbajmy o prawidłową suplementacje, która wspomoże nas w tym cięższym dla organizmu okresie.

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x