Pestki dyni wśród dietetyków i osób propagujących zdrowe żywienie są uważane za prawdziwą skarbnicę witamin i składników mineralnych. W ich składzie znajdziemy spore ilości cynku, co czyni je produktem polecanym szczególnie mężczyznom. W jakie inne cenne składniki obfitują pestki dyni? Odpowiedzi szukaj w poniższym artykule.
Pestki dyni – skład i właściwości
Właściwości pestek dyni powinni docenić zwłaszcza mężczyźni, ponieważ stanowią one prawdziwą skarbnicę cynku, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania męskiego układu rozrodczego. W przypadku mężczyzn zapotrzebowanie na cynk jest znacznie większe niż u kobiet. Związane jest to z jego występowaniem – cynk znajduje się mięśniach, kościach, skórze, nerkach i w gruczole krokowym. Zapobiega on także zapaleniu i przerostowi prostaty.
Pestki dyni to także bogate źródło witaminy E, która poprawia jakość nasienia i jest z tego względu określana mianem witaminy płodności. W ich składzie znajdziemy także cenne kwasy omega-3 oraz duże ilości fitosteroli.
Co jeszcze znajdziemy w pestkach dyni?
Spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, C, E i K oraz liczne składniki mineralne, tj. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód czy cynk. Pestki dyni to także źródło cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W ich składzie znajdziemy również wiele substancji o silnym działaniu przeciwutleniającym, które niwelując szkodliwe działanie wolnych rodników skutecznie opóźniają procesy starzenia oraz zmniejszają ryzyko rozwoju wielu poważnych schorzeń, jak cukrzyca, choroby układu sercowo-naczyniowego czy nowotwory.
Jak wprowadzić pestki dyni do swojej diety?
Najprostszym sposobem będzie spożywanie ich samodzielnie w formie zdrowej, naturalnej przekąski, która świetnie sprawdzi się w szkole, pracy czy na wycieczce. Z powodzeniem można używać ich także jako dodatku do sałatek, koktajli, zup czy wypieków.
Pestki dyni – przechowywanie
Pestki dyni można kupić łuskane lub niełuskane, surowe a także prażone. Najlepszym wyborem będą te w łupinach, ponieważ w naturalny sposób zabezpieczone są one przed jełczeniem. Jeśli wybierzemy pestki pozbawione łusek, najlepiej przechowujmy je w dolnej szufladzie lodówki, aby uchronić je przed zepsuciem.