Orzechy laskowe są bogatym źródłem wielu witamin i innych składników odżywczych. Jakich? Jak wpływają na nasze zdrowie?
Jakie witaminy znajdują się w orzechach laskowych?
Niepozorne orzechy laskowe są prawdziwą bombą witaminową. Znajdziesz w nich sporą dawkę witaminy E, która zwana jest również witaminą młodości. W 100 g owoców leszczyny jest jej ponad 15 mg! To dzięki niej utrzymasz witalność, w tym płodność i potencję.
To jednak jeszcze nie wszystko, ponieważ w orzechach laskowych kryją się i inne cenne witaminy. Wśród nich są tiamina, ryboflawina, niacyna i kwas foliowy, czyli większość witamin z grupy B.
Owoce leszczyny stanowią także źródło witamin C, A i K.
Jakie składniki odżywcze znajdują się w orzechach leszczyny?
Orzechy laskowe dostarczają organizmowi jednak tylko witamin, ale i innych wartościowych substancji. Między innymi są to minerały, bardzo ważne dla twojego organizmu: potas, wapń, żelazo, cynk, magnez czy fosfor.
Warto wiedzieć również, że owoce leszczyny zawierają doskonałą mieszankę kwasów tłuszczowych. W ponad 45% na tłuszcz z orzechów laskowych składają się kwasy tłuszczowe nienasycone. Poza tym olej z orzechów laskowych zawiera też kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ok. 8%) oraz bardzo małe ilości tłuszczów nasyconych (mniej niż 5%).
Tak zbilansowane proporcje tłuszczów sprawiają, że owoce leszczyny mogą mieć niebagatelny wpływ na nasze zdrowie… ale i urodę. Olej z orzechów laskowych jest bowiem bardzo szeroko wykorzystywany nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i kosmetycznym. Potrzebujesz więcej informacji na temat oleju z orzechów laskowych? Znajdziesz je tutaj: https://poznajsienatluszczach.pl/2018/11/06/olej-z-orzechow-laskowych/
Orzechy laskowe – dlaczego warto je spożywać?
Już wiesz, że orzechy laskowe są idealnym naturalnym suplementem diety, uzupełniającym ją o elementy niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu. Czy wiesz jednak, jak dokładnie wpływają one na nasze zdrowie?
Zawarte w owocach leszczyny elementy pozytywnie wpływają na różne układy twojego organizmu. Potas pomaga w uregulowaniu ciśnienia krwi, a błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe zadbają o właściwe proporcje “dobrego” cholesterolu HDL i tego “złego” LDL. Dodatkowo zawarta w orzechach laskowych arginina przyczynia się do zwiększania światła naczyń krwionośnych, a odpowiednia ilość witaminy E zapobiega sklejaniu się płytek krwi. Dzięki współdziałaniu tych substancji obniża się ryzyko powstawania zakrzepów, zmian miażdżycowych, a nawet zawału serca.
Zdrowie serca jest też zależne od poziomu stresu. Witaminy z grupy B – których w orzechach laskowych jest przecież niemało – wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Pomagają w rozładowaniu napięcia, ale i w przypadku zmęczenia psychicznego.
Orzechy (zresztą nie tylko laskowe) są również doskonałą przekąską, gdy chcesz zadbać o swoją figurę. Owszem, są kaloryczne – jednak tłuszcz znajdujący się w owocach leszczyny nie tuczy, a wręcz prowokuje organizm do walki z tkanką tłuszczową! Mieszanka kwasów tłuszczowych powoduje, że metabolizm przyspiesza, szybciej pozbywając się zwłaszcza tzw. “oponki” z brzucha. Co więcej, orzechy laskowe mają niski indeks glikemiczny, więc mogą je również chrupać osoby zmagające się z cukrzycą.