Spirulina to bez wątpienia jedna z najbardziej prozdrowotnych roślin i naturalny suplement diety. Stosowana zgodnie z przeznaczeniem potrafi zdziałać prawdziwe cuda w organizmie. Ze względu na swoje liczne zalety, uzyskała status „superfood”.
Czym jest spirulina?
Spirulina, to niewielka, ale niezwykle bogata w substancje odżywcze alga. Co ciekawe, należy do jednych z najstarszych form życia na ziemi, a jej nazwa nawiązuje do jej kształtu. Roślina ta wykazuje olbrzymie zdolności adaptacyjne do różnych warunków, ale najczęściej spotykana jest w ekosystemach wodnych. Występuje głównie w ciepłym klimacie, a jej skupiska można znaleźć w Afryce, Azji i Ameryce. Dzięki swoim licznym zaletom spirulina uzyskała status superfood. Przez ludzi jest spożywana w postaci sproszkowanej lub w tabletkach.
Alga ta zawiera m.in.:
- więcej białka niż w mięsie,
- 8 aminokwasów egzogennych,
- beta-karoten,
- kwas gamma-linolenowy,
- witaminy z grupy B.
Dowiedz się więcej – dlaczego spirulina to zielone superfood?
Spirulina – właściwości
Spirulina uznawana jest za zdrową żywność ze względu na dużą ilość dobrych substancji ją budujących. Do najbardziej pożądanych właściwości, wykazywanych przez spirulinę, należą:
- wspomaganie leczenia zatok,
- pomoc w odchudzaniu,
- leczenie chorób wirusowych (np. pokrzywki, grypy),
- wzmacnianie odporności,
- obniżanie cholesterolu,
- łagodzenie objawów alergii,
- zmniejszanie ryzyka wystąpienia nowotworu,
- ochrona przed szkodliwym działaniem promieniowania UV,
- poprawianie stan skóry i hamowanie procesu starzenia się,
- regulacja glikemii poposiłkowej,
- pobudzenie perystaltyki jelit,
- zapobieganie osteoporozie,
- obniżanie ciśnienia tętniczego krwi.
Możliwe skutki uboczne
Chociaż spirulina uznawana jest za zdrową żywność, w pewnych sytuacjach może zaszkodzić, ponieważ wchodzi w interakcje z niektórymi lekami. Zbyt wysokie dawki spiruliny mogą skutkować bólami brzucha, nudnościami i wymiotami. Warto przy tym pamiętać, żeby wybierać suplement pochodzący od certyfikowanego producenta, aby nie narazić się na ryzyko wystąpienia ewentualnych niekorzystnych działań na zdrowie.
Spirulina wykazuje wiele pozytywnych właściwości na organizm. Jako naturalne źródło wielu cennych składników odżywczych, zalecana jest w systematycznej suplementacji.