Dostarczenie odpowiedniej ilości białka, kiedy jesteśmy zdrowi, najczęściej nie przysparza żadnych problemów. Sytuacja zmienia się, gdy w wyniku zabiegu operacyjnego, choroby nowotworowej lub innych dolegliwości zapotrzebowanie na ten składnik rośnie, a możliwości organizmu maleją. Dowiedz się jak wesprzeć się żywieniowo w okresie choroby.
Zdrowa osoba dorosła o masie 60 kg każdego dnia potrzebuje 48 g białka. Taką ilość białka dostarczy zjedzenie 150 g piersi z kurczaka i 3 jajek w ciągu dnia. Nie są to zatem ogromne ilości. Niestety, kiedy ta sama osoba zachoruje, jej dzienne zapotrzebowanie na białko może wzrosnąć od 72 a nawet do 120 g. Dzieje się tak dlatego, ponieważ białko jest niezbędne m.in. w procesie gojenia ran, pracy układu odpornościowego, czy funkcjonowania hormonów i enzymów. Jednocześnie w okresie choroby często pojawia się brak apetytu, nudności, wymioty czy liczne ograniczenia utrudniające dostarczenie odpowiedniej ilości składników odżywczych. W konsekwencji braku odpowiedniej ilości białka w diecie, organizm decyduje się poświęcić własne mięśnie, by pozyskać ten składnik tracąc przy tym szybko masę ciała i pogarszając swoje szanse na szybki powrót do zdrowia.
Źródła białka
Białko dieta może nam dostarczyć zarówno wraz z produktami roślinnymi jak i zwierzęcymi. Szczególnie cenne są te drugie, ponieważ to one powinny dostarczać ok. 70% białka w diecie osób chorych. To nie znaczy, że produkty roślinne bogate w białko nie są cennym elementem jadłospisu, ale trzeba pamiętać o konieczności zachowania różnorodności menu. Co zatem jeść? Produkty bogate w białko to przede wszystkim jaja, mleko i produkty mleczne, chude mięso, a także ryby i owoce morza. Ponadto fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, a także inne nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe, zwłaszcza kasze i orzechy. Co zrobić, kiedy mięso nie smakuje, pozostałe produkty również nie są chętnie jedzone, a masa ciała osoby chorej znacznie spada? Warto w takiej sytuacji skonsultować się niezwłocznie z lekarzem, by rozważył wprowadzenie odpowiednich doustnych preparatów odżywczych, bogatych w białko i inne składniki odżywcze.
Wsparcie żywieniowe ma znaczenie
Doustne preparaty odżywcze często mają formę płynną przypominającą produkty mleczne i występują w wielu dobrze znanych smakach, co pozwala dopasować produkt do własnych upodobań. Jeśli szczególnie zależy nam na zwiększeniu ilości białka w diecie, warto wybierać takie płynne, doustne preparaty, które dostarczają powyżej 20% energii z białka. Przykładem może być np. Resource Protein. Dodatkowym wsparciem może być także białko w proszku o neutralnym smaku, które można dodawać do przygotowanych posiłków (np. Resource Instant Protein), ponieważ każde jego 5 g dostarcza 4,5 g białka.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.
Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Instant Protein: Do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na białko.
Materiał przygotowany wspólnie z partnerem