Co ugotować na święta Bożego Narodzenia ? Na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia powinny znaleźć się określone potrawy. Jak głosi tradycja należy przygotować ich 12.Jakie to dania? W jaki sposób je przyrządzić?
1.Barszcz z uszkami
Barszcz z uszkami to zupa, która chyba każdemu kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia.
Składniki (na barszcz):
⁃ 40 g suszonych borowików,
⁃ 1 cebula,
⁃ 2 ząbki czosnku,
⁃ 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 10 ziaren pieprzu,
⁃ 2 kg czerwonych braków,
⁃ 1/2 korzenia selera,
⁃ 1 jabłko,
⁃ 3 łyżki octu spirytusowego,
⁃ 1/2 łyżki soli morskiej, 1 łyżeczka zmielonego pieprzu czarnego,
⁃ 250-500 zakwasu (kwasu) burakowego.
Sposób przygotowania:
⁃ do garnka wlej 500 ml wody, a następnie wsyp suszone borowiki. Opal nieobraną cebulę i 1 ząbek czosnku. Cebulę oraz czosnek przekrój na pół, dodaj do grzybów.
⁃ Wszystko zagotuj na umiarkowanym ogniu. Następnie na minimalnym ogniu gotuj przez 25 minut,
⁃ Do wywaru dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty,
⁃ buraki, selera oraz jabłko włóż do dużego garnka. Dodaj do nich 2,5 litra wody i wywar z grzybami.
⁃ Następnie przykryj garnek oraz zagotuj na minimalnym ogniu przez około 20 minut,
⁃ później dodaj ocet oraz wymieszaj całość.
Składniki (uszka z grzybami – farsz grzybowy):
⁃ 30 g suszonych grzybów,
⁃ 1 mała cebula,
⁃ 1 łyżeczka masła,
⁃ 1 łyżeczka bułki tartej,
⁃ sól, pieprz.
Składniki (ciasto pierogowe):
⁃ 1,5 szklanki mąki pszennej,
⁃ 1 żółtko,
⁃ gorąca, przegotowana woda.
2.Ryba po grecku
Ryba po grecku to danie, które podawane jest na ciepło albo zimno. Ta potrawa składa z ze smażonych filetów rybnych w sosie warzywnym.
Do jej przygotowania będziecie potrzebowali:
⁃ 800 g filetów białej ryby,
⁃ 1/2 kg marchwi,
⁃ 150 g pietruszki,
⁃ 100 g selera,
⁃ 1 dużą cebulę,
⁃ 1 mały por,
⁃ 3 szklanki wrzącej wody,
⁃ 1 łyżeczkę soli, 3 ziela angielskie, 1 listek laurowy, 1/2 łyżeczki pierzu, słodkiej papryki, bazylii, orygano,
⁃ 100 g koncentratu pomidorowego,,
⁃ olej rośliny do smażenia,
⁃ natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
⁃ ryby rozmroź oraz dokładnie osusz papierem ręcznikowym,
⁃ warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach,
⁃ rybę obtocz w mące oraz smaż na rozgrzanym oleju,
⁃ drobno pokrojoną cebulę, pora zeszklij na patelni.
3.Karp smażony
Smażony karp to kolejne danie, którego nie może zabraknąć podczas świąt. Jest on wigilijnym daniem głównym.
Składniki:
⁃ 2 karpie,
⁃ 2 jajka,
⁃ 3 szklanki bułki tartej,
⁃ masło,
⁃ sól.
Sposób przygotowania:
⁃ karpia pokrój na porcje,
⁃ na talerz wbij jajka. Na drugi talerz wsyp bułkę tartą. Następnie kawałki karpia zanurz w jajku oraz obtocz w bułce tartej,
⁃ tak przygotowaną rybę ułóż na patelni. Smaż na niewielkim ogniu.
4.Karp w galarecie
Karp w galarecie to następna odsłona podania tej ryby.
Składniki:
⁃ 4 płaty karpia,
⁃ 2 cebule,
⁃ 1 korzeń pietruszki,
⁃ 0,5 selera,
⁃ 1 por,
⁃ 1 gałązka lubczyku,
⁃ 4 sztuki ziela angielskiego,
⁃ 0,5 cytryny,
⁃ 4 łyżki oleju,
⁃ 20 g żelatyny,
⁃ 1,5 l wody,
⁃ sól pieprz.
Sposób przygotowania:
⁃ piekarnik rozgrzej do 180 stopni,
⁃ płaty karpia pokrój na kawałki oraz dopraw,
⁃ warzywa skropione olejem podpiecz w piekarniku przez ok. 15 minut,
⁃ do garnka wlej wodę, dodaj do niej upieczone warzywa, a także ziele angielskie, lubczyk. Tak przygotowanego karpia wstaw do lodówki.
5.Ślimaczki z makiem oraz bakaliami
Ślimaczki z makiem oraz bakaliami to ciekawa alternatywa dla kulek z makiem. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a z pewnością zrobią wrażenie na wszystkich miłośnikach słodkości.
Do ich przygotowania potrzebujemy:
⁃ ciasto francuskie,
⁃ masę makową z bakaliami.
Sposób przygotowania:
⁃ rozwiń ciasto francuskie oraz posmaruj masą makową,
⁃ zwiń je w dość ciasny rulon,
⁃ potnij je na ok. 2 cm krążki,
⁃ ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia oraz piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
6.Kutia
Kutia to tradycyjna potrawa polskiej kuch kresowej. Najczęściej jest przyrządzana na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie.
Składniki:
⁃ 200 g maku,
⁃ 250 g obłuskanej pszenicy,
⁃ 100 g miodu,
⁃ 150 g posiekanych włoskich orzechów oraz migdałów,
⁃ parę łyżek sparzonych rodzynek,
⁃ kilka sztuk fig oraz daktyli,
⁃ otarta skórka z cytryny,
⁃ 250 ml mleka,
⁃ szczypta soli.
Sposób przygotowania:
⁃ namoczoną poprzedniego dnia pszenicę gotuj do miękkości,
⁃ zmieniaj kilkakrotnie wodę podczas gotowania,
⁃ następnie odcedź pszenicę na sicie,
⁃ umyty mak zalej mlekiem oraz gotuj na małym ogniu. Następnie miel go 3-4 razy,
⁃ połącz mak z pszenicą, miodem, skórką z cytryny oraz posiekanymi bakaliami,
⁃ następnie wszystkie składniki wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.
7.Kapusta z grochem
Kapusta z grochem to bardzo stare oraz tradycyjne danie. Gotuje się je zazwyczaj na Wigilię.
Składniki:
⁃ 1,5 kg kiszonej kapusty,
⁃ 0,5 kg grochu,
⁃ 2 cebule,
⁃ 2 łyżki smalcu,
⁃ szczypta pieprzu,
⁃ szczypta soli,
⁃ 2 liście laurowe,
⁃ 5 ziaren ziela angielskiego,
⁃ szczypta majeranku.
Sposób przygotowania:
⁃ kapustę przełóż do dużego garnka,
⁃ dodaj do niej liść laurowy, ziarna ziela angielskiego oraz wodę. Kapustę gotuj do miękkości na wolnym ogniu,
⁃ następnie ugotuj groch w osolonej wodzie,
⁃ kapustę połącz z grochem,
⁃ cebulę pokrój na cienkie piórka. Następnie podsmaż ją na smalcu. Połącz ją z kapustą,
⁃ kapustę z grochem przypraw majerankiem, solem oraz pieprzem.
8.Makowiec
Makowiec to jedno z najczęstszych ciast pojawiające się na świątecznym stole.
Do jego przygotowania będziecie potrzebowali:
⁃ 500 g mąki pszennej,
⁃ 100 g masła,
⁃ 100 g cukru,
⁃ 2 żółtka średnich jajek,
⁃ pół szklanki mleka,
⁃ 40 g świeżych drożdży,
Składniki na masę makową oraz lukier:
⁃ 600 g masy makowej,
⁃ 3 białka jaj,
⁃ 150 ml białego lukru,
⁃ łyżka suchego maku.
Sposób przygotowania:
⁃ masło, mleko oraz cukier daj do rondelka. Wszystko podgrzej na małej mocy palnika do momentu aż rozpuści się masło,
⁃ do miski daj dwa żółtka oraz 40 g świeżych drożdży. Następnie rozetrzyj żółtka z drożdżami.
⁃ Do tych składników dodaj ciepłe mleko z masłem, a także przesianą mąkę. Ciasto wyrabiaj przez ok. 5 min,
⁃ gładką kulę z wyrobionego ciasta odłóż na ok. 1,5 godz,
⁃ następnie wyrośniętą kulkę makowca przełóż do stolnicy. Ciasto rozwałkuj na grubość 1-1,5 cm. Następnie wyłóż na placek masę makową,
⁃ makowiec zwiń w rulon,
⁃ piecz go w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut.
9.Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety z kapustą i grzybami to potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali:
(składniki na naleśniki)
⁃ 250 g mąki pszennej,
⁃ 500 ml mleka,
⁃ 1 jajko,
⁃ sól,
⁃ olej.
(składniki na farsz)
⁃ 200 g kiszonej kapusty,
⁃ 200 g pieczarek,
⁃ 250 ml bulionu warzywnego,
⁃ 1 cebula,
⁃ 1 ząbek czosnku,
⁃ 0,5 pęczka natki pietruszki,
⁃ sól,
⁃ pieprz,
⁃ ziele angielskie,
⁃ liść laurowy,
⁃ oliwa z oliwek.
Składniki na panierkę:
⁃ 2 jajka,
⁃ bułka tarta.
Sposób przygotowania:
⁃ warzywa pokrój, a następnie podsmaż cebulę oraz czosnek na rozgrzanej patelni. Dodaj do nich pieczarki, dopraw je solą. W momencie, kiedy z pieczarek odparuje woda daj do nich kapustę kiszoną,
⁃ do miski wsyp mąką, jajko, mleko oraz szczyptę soli. Wszystko wymieszaj trzepaczką.
⁃ Następnie wlej na patelnię olej. W momencie, kiedy olej będzie już rozgrzany dodaj masę.
⁃ Na każdy naleśnik nałóż ok. 1-2 łyżek farszu. Później boki naleśników złóż do środka oraz zwiń krokiety.
⁃ Panieruj je w jajkach i bułce tartej.
10.Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
Składniki (na ciasto):
⁃ 500 g mąki,
⁃ 200 g masła,
⁃ 2 jajka,
⁃ 50 g drożdży,
⁃ sól,
⁃ 1 łyżeczka cukru,
⁃ 6 łyżek mleka.
Składniki (na farsz):
⁃ 0,5 kg kapusty kiszonej,
⁃ 250 g suszonych pieczarek,
⁃ 1 liść laurowy,
⁃ 2 ziela angielskie,
⁃ pieprz,
⁃ 1 łyżka tartej bułki.
Sposób przygotowania:
⁃ przesiej mąkę, a drożdże rozetrzyj z cukrem. Drożdże rozprowadź mlekiem oraz wlej do naczynia z mąką.
⁃ Następnie dodaj do niej jajka, sól oraz roztopione masło. Ciasto wyrób oraz pozostaw aż lekko podrośnie,
⁃ kapustę ugotuj, odcedź, a także usmaż pieczarki. Dodaj je następnie do kapusty,
⁃ później rozwałkuj wyrośnięte ciasto i powycinaj nożem ze środka ciasta trójkąty,
⁃ na trójkąty nałóż farsz. Zawiń je od grubszej strony i ułóż na wyłożonej blasze papierem,
⁃ paszteciki z wierzchu posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz je w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.
11.Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z potraw, które królują na świątecznym stole.
Składniki na farsz:
⁃ 500 g kiszonej kapusty,
⁃ 50 g suszonych grzybów,
⁃ 1 średnia cebula,
⁃ sól, pieprz,
⁃ 1 łyżka oleju.
Składniki na ciasto:
⁃ 500 g mąki pszennej,
⁃ 1 żółtko,
⁃ gorąca, przegotowana woda.
Sposób przygotowania:
⁃ grzyby drobno posiekaj,
⁃ kapustę ugotuj,. Odsącz oaz posiekaj,
⁃ cebulę zeszklij na oleju,
⁃ przygotuj ciasto.
12.Kompot z suszu
Kompot z suszu jest pozycją obowiązkową na świątecznym stole.
Składniki:
⁃ 1 kg pokrojonych, suszonych owoców,
⁃ 4 litry zimnej wody,
⁃ 6 łyżek cukru/miodu/słodzika.
Sposób przygotowania:
⁃ owoce umyj, włóż do dużego garnka.
⁃ następnie zagotuj całość na małym ogniu oraz dodaj cukier,
⁃ jabłka pokrój w ósemki. Dodaj je pod koniec gotowania. Dopraw sokiem z cytryny,
⁃ gotuj kompot przez ok.2-3 godziny.
Przepisy na smaczne świąteczne sałatki znajdziecie tutaj : https://diagnozujmy.pl/salatki-na-swieta-bozego-narodzenia/
Smacznego 😉
https://pomorska.pl/potrawy-wigilijne-lista-12-potraw-wigilijnych-jakie-dania-na-wigilie-lista-potraw-18122019/ar/c17-13696944
https://www.mojegotowanie.pl/przepisy/boze-narodzenie
https://akademiasmaku.pl/przepisy/boze-narodzenie