Mimo wielu badań udowadniających dobroczynny wpływ mleka sojowego na organizm ludzki zdania ciągle są podzielone. Czy soja rzeczywiście może uchronić przed osteoporozą, obniżyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka czy poziom cholesterolu? A może tylko...
Ewa Dąbrowska przez lata była adiunktem w Klinice Chorób wewnętrznych. Po przeprowadzeniu badań z tematyki immunologii uzyskała tytuł doktora nauk medycznych. Podczas pisania pracy doktorskiej jej uwaga została skierowana na kluczową rolę żywienia w leczeniu chorób...
Rocznie odnotowuje się wzrastający współczynnik zachorowalności na nieswoiste zapalenia jelit (przewlekłe choroby układu pokarmowego)[1]. Z uwagi na wieloczynnikową i zróżnicowaną etiologię powstawania chorób: Leśniowskiego Crona, wrzodziejącego zapalenia jelita...
Antybiotyki negatywnie oddziałują na naszą florę jelitową, blokują wchłanianie składników odżywczych. Są niebezpieczne dla naszego zdrowia, ze względu na liczne skutki uboczne. Doprowadzają do przerostu drożdżaków i bakterii w jelitach, poprzez nagromadzenie...
W skomplikowanym systemie naszego ciała znajduje się niewidzialna sieć kanalików, poprzez które przepływa energia. To właśnie ona koordynuje informacjami, które są przesyłane z naszego ciała do mózgu. Według wierzeń Dalekiego Wschodu istnieją punkty zbiegania się...
Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności poinformował o wycofaniu ze sprzedaży uwielbianego przez dzieci przysmaku czekoladowego. Zawarty w czekoladowym kremie olej palmowy ma działanie rakotwórcze. Szkodliwy olej palmowy Udowodniono, że słynny produkt Nutella...
Mikroflora jelitowa ma znaczący wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego, ośrodkowego układu nerwowego, autonomicznego układu nerwowego i układu odpornościowego. Z uwagi na istotne powiązanie pomiędzy jelitem, składem ekosystemu jelitowego i funkcjonowaniem...