Mianem witaminy P określa się mieszaninę ok. 30 organicznych związków chemicznych z grupy flawonoidów. Początkowo została ona zaliczona do grupy witamin, gdyż za taki składnik ją uważano, dopiero z czasem okazało się, że jest ona zbiorem flawonoidów, nazwa jednak została. Witamina P jest niezbędna do prawidłowego przyswajania witaminy C, odpowiada również za szereg podstawowych funkcji w organizmie. Wraz z witaminą C zmniejsza ryzyko wylewów, krwawień z dziąseł oraz wybroczyn w skórze. Dobroczynne właściwości witamin sprawiają, że wzmocniony zostaje układ odpornościowy, chroniący organizm przed infekcjami. Źródłem witaminy P są m.in. skórki cytrusów, czarne jagody i papryka. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma witamina P. Gdzie można ją znaleźć? Jakie są objawy i skutki niedoboru oraz nadmiaru witaminy P?
Znaczenie witaminy P dla organizmu
Główną funkcją witaminy P w organizmie jest utrzymywanie prawidłowej homeostazy czyli stanu równowagi. Wraz z witaminą C uszczelnia naczynia krwionośne i reguluje ich przepuszczalność (poprzez zwiększenie mocy kapilarnej). Witamina P jest odpowiedzialna za regulację poziomu cukru we krwi oraz utrzymanie właściwego poziomu „dobrego” cholesterolu, uczestniczy w procesach utleniania i rozkładu węglowodanów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Dzięki niej przepływ krwi w naczyniach wieńcowych jest usprawniony i obniżone zostaje ciśnienie. Zapobiega tworzeniu się obrzęków i siniaków. Jak wykazały dotychczas przeprowadzone badania, witamina P wywiera korzystny wpływ na mięśnie gładkie w przewodach żółciowych. Ponadto wykazuje właściwości przeciwwrzodowe, przeciwalergiczne i przeciwgrzybiczne.
Wystarczy zadbać o odpowiednią ilość witaminy P w organizmie by zmniejszyć ryzyko wystąpienia przeziębienia, infekcji czy grypy. Do kolejnych zalet, jakie przypisać można witaminie P zaliczyć można dobry wpływ na skórę oraz ochronę przed szkodliwym wpływem promieniowania UV. Witamina P przyczynia się również do podtrzymania działania adrenaliny, czyli hormonu nadnercza wykazującego działanie stymulujące.
Właściwości witaminy P – kiedy powinno się nią szczególnie wspomóc?
Funkcje witaminy P:
- odpowiada za wchłanianie i przyswajanie witaminy C
- minimalizuje ryzyko pojawienia się wybroczyn na skórze
- zmniejsza ryzyko krwawień i wylewów
- poprawia ogólną odporność organizmu
- wykazuje działanie przeciwnowotworowe
- chroni organizm przed infekcjami
- ma właściwości przeciwobrzękowe i antyoksydacyjne
- działa przeciwwstrząsowo
- zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych
- wspiera w leczeniu miażdżycy
- ma działanie przeciwgrzybiczne
- działa rozkurczowo na obecne w przewodach żółciowych i naczyniach krwionośnych mięśnie gładkie
- poprawia przepływ krwi w naczyniach wieńcowych
- odpowiada za stan tkanki łącznej
- obniża ciśnienie krwi
- działa antyalergicznie
- ma korzystny wpływ na właściwe funkcjonowanie mózgu i dobry stan psychiczny człowieka
- bierze udział w procesie rozkładu węglowodanów i kwasów tłuszczowych
- reguluje poziom cukru we krwi
- pomaga w likwidacji wolnych rodników
- zapobiega chorobom mięśnia sercowego
- poprawia stan skóry
Witamina P – niedobór i skutki niedoboru
W czasie niedoboru witaminy P w organizmie pacjenta wzmaga się kruchość naczyń krwionośnych, pojawia się skłonność do wybroczyn i wytwarzania się obrzęków oraz siniaków. Dodatkowymi objawami mogącymi mieć miejsce są:
- ogólne osłabienie organizmu,
- krwawienie z dziąseł,
- utrudnione gojenie się ran,
- nieprawidłowe wchłanianie witaminy C,
- spadek odporności organizmu,
- zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego.
W przypadku zbyt niskiego stężenia witaminy P w organizmie mogą pojawić się zmiany skórne, z towarzyszącym im pieczeniem, swędzeniem, w skrajnych przypadkach mogą wystąpić dodatkowo wymioty i biegunka. Faktem jest też, że niedobór witaminy P u osób z chorobą wrzodową i cukrzycą skutkuje zaostrzeniem objawów choroby.
Witamina P – hiperwitaminoza witaminy P
Witamina P należy do grona witamin rozpuszczalnych w wodzie, zatem raczej nie grozi nam jej przedawkowanie. Nadmiar flawonoidów jest wydalany z organizmu wraz z moczem.
Witamina P – najlepsze źródła - produkty, które są źródłem kwasu witaminy P - Witamina P – suplementacja
Co prawda organizm ludzki ma zdolność do produkcji witaminy P, jednak są to ilości niewystarczające dla prawidłowego rozwoju, dlatego musimy mu jej dostarczać wraz z pożywieniem. Witaminę P znaleźć można w powszechnie dostępnych produktach spożywczych. Największe jej pokłady zawierają owoce cytrusowe – pomarańcze, cytryny, grejpfruty, jak również wiśnie, jeżyny, morele i aronia. Znajduje się ona także w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak wątróbka, tuńczyk, łosoś i drób. Dodatkowo bogatym źródłem flawonoidów jest czarny bez, czerwone wino, papryka, kapary, gryka, owoce głogu, szczaw, fiołek trójbarwny, mięta, berberys i dziurawiec.
Witamina P w kosmetyce
Jak już zostało wcześniej wspomniane, bioflawonoidy gwarantują naczyniom krwionośnym szczelność i zapobiegają ich pękaniu, a co za tym idzie są składnikiem wielu kosmetyków. Ich obecność jest zauważalna w składzie preparatów dedykowanych skórze naczynkowej i wrażliwej, a także dojrzałej. Ich głównym zadaniem jest wzmocnić naczynka włosowate i zapobiec ich nadmiernemu pękaniu. Gdzie można znaleźć witaminę P? Jest ona obecna w kremach przeciwzmarszczkowych, a także uelastyczniających i zmiękczających skórę. Stanowi dodatek produktów wykazujących działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Można ją znaleźć w recepturze balsamów przeznaczonych do stosowania po opalaniu i szamponów przeciwłupieżowych.
Witamina P – dawkowanie i zalecane dzienne spożycie
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę P u dzieci w wieku 3 lat wynosi około 11 mg, u dzieci w przedziale wiekowym 4 – 6 lat jest to koło 14 mg, a w grupie wiekowej 7 – 9 lat ilość ta wynosi 17 mg. Zalecana dzienna dawka witaminy P dla młodzieży to 24 mg, a dla osób dorosłych od 22 do 25 mg. Spożywanie produktów z dużą ilością flawonoidów zaleca się kobietom w ciąży i matkom karmiącym – około 35 mg na dzień. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę P wykazują także osoby z osłabioną odpornością, głównie w okresie nasilonej podatności na infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybiczne oraz grypę. Przyjmowanie większych dawek witaminy P zaleca się również kobietom w okresie przekwitania, doświadczającym dokuczające i obniżające komfort życia uderzenia gorąca. Sięgnąć po nią powinny też osoby, u których notorycznie występują krwawienia z dziąseł lub które narzekają na łatwość tworzenia się siniaków nawet po lekkim uderzeniu.
Źródło:
http://witaminy.sos.pl/witamina-p.php
https://portal.abczdrowie.pl/witamina-p
http://beszamel.se.pl/porady/witamina-p-w-jakich-produktach-spozywczych-znajduje-sie-witamina-p,11460/
http://www.biomedical.pl/witaminy-i-mineraly/witamina-p-6622.html
https://www.ofeminin.pl/fitness-i-zdrowie/zdrowe-odzywianie/nieznane-wlasciwosci-witaminy-p-zrodla-zdrowia/7xryz0j