Zima to okres szczególnie wymagający dla naszego organizmu. Mróz i krótkie dni mogą wtedy przyczyniać się do obniżenia naszego samopoczucia i częstszego chorowania. Zwłaszcza jeśli nie przebywamy na słońcu i nie spożywamy odpowiedniej ilości warzyw i owoców. Grożą nam wtedy niedobory, mogące nieść za sobą niekorzystne skutki dla naszego organizmu. Dowiedz się, jakich witamin potrzebuje zimą nasz organizm i co jeść, aby je sobie dostarczyć.
Witamina D
Jednym z największych zimowych problemów, z jakimi zmaga się nasz organizm, jest brak słońca. Jeśli dodatkowo spędzamy niewiele czasu na zewnątrz, to istnieje ryzyko, że wystąpi u nas niedobór witaminy D. Może on niekorzystnie wpływać zarówno na naszą gęstość mineralną kości, jak i być przyczyną depresji, wypadania włosów, bólów kości i stawów, częstych infekcji oraz częstych alergii. Dodatkowo witamina D odgrywa istotną rolę w procesie gojenia się ran, w związku z czym jej niedobór może powodować przedłużające się krwawienia. Ze względu na fakt, że u każdego z nas z wiekiem maleje wskaźnik wzrostu kości (czyli syntezowania i mineralizowania substancji, z których się one składają) jej uzupełnianie jest szczególnie istotne da osób starszych.
Dieta bogata w witaminę D powinna składać się z dużej ilości takich produktów, jak sardynki, jaja, wątróbka, nabiał, karp i śledzie. Należy też pamiętać, aby zadbać i odpowiednią ilość ruchu na świeżym powietrzu, szczególnie w słoneczne dni.
Witamina C
Pozytywny wpływ witaminy C na układ odpornościowy jest nam wszystkim znany. Mało kto jednak wie, że pomaga ona także w leczeniu często występujących alergii (a konkretnie w zmniejszaniu ich objawów), zapobiega starzeniu się oraz wspomaga pracę układu krążenia i naczyń mózgowych. Spożywanie jej nie powinno być problemem nawet w zimie, ponieważ znajduje się ona w bardzo wielu popularnych produktach.
Głównymi zródłami witaminy C są takie produkty jak cytrusy, dzika róża, papryka (żółta i czerwona), czarna porzeczka, natka pietruszki, jarmuż czy kiwi. Pewne jej ilości znajdują się także w szpinaku oraz w ziemniakach (ale tylko gotowanych w mundurkach!). Uzupełniając poziom witaminy C w organizmie warto jednak pamiętać, że działa ona głównie w połączeniu z dużą ilością ruchu!
Witamina E
Witaminę E często nazywa się witaminą młodości lub witaminą płodności. A to z powodu tego, że jest ona odpowiedzialna za opóźnianie procesu starzenia. Jej głównym zadaniem jest walka z wolnymi rodnikami, które odpowiadają za niszczenie tkanek. U kobiet dodatkowo wspiera prawidłową owulację i rozwój płodu, natomiast u mężczyzn – wytwarzanie nasienia. Niektóre badania wykazały także niższą zachorowalność na raka piersi u osób spożywających witaminę E. Jej niedobory natomiast występują raczej rzadko, jednak jeśli już się zdarzają, mogą stać się przyczyną anemii, wypadania włosów, problemów z koncentracją, niepłodności, pogorszenia widzenia, zmęczenia i rozdrażnienia, częstych infekcji oraz zaburzeń układu kostno-mięśniowego.
Głównymi źródłami witaminy E są owoce i warzywa, tj. botwina, szpinak, awokado, jarmuż, szparagi, marchew, jagody, jeżyny, maliny, pomidory, migdały, słonecznik. Można ją znaleźć też w niektórych produktach odzwierzęcych, tj. jaja, nabiał, boczek, karkówka, żeberka.
Witamina A
Dolegliwości takie jak problemy z widzeniem po zmroku, suchość i łuszczenie skóry czy zmiany w rogówce oka mogą świadczyć o niedoborze witaminy A. Ma ona pozytywny wpływ na oczy, mózg, tkankę kostną i skórę. Działa również przeciwnowotworowo (ale nie u palaczy!).
Naj więcej witaminy A znajdziemy w tranie, podrobach, wątrobie i podrobach. Wśród produktów roślinnych jej najbardziej bogatymi źródłami są marchew, jarmuż, szpinak, dynia, brokuły, pomidory i papryka. Można jej sobie dostarczyć także spożywając mleko, sery, masło i żółtka jaj.
Witamina B
Brak odporności na stres i obniżona odporność mogą być objawami niedoboru witamin z grupy B. Wpływają one pozytywnie na prace układu nerwowego i zdrowie psychiczne, a także odgrywają istotną rolę w procesie przyswajania węglowodanów.
Witaminy z grupy B występują głównie w takich produktach, jak fasola, orzechy, pestki, szpinak, mleko sojowe, jajka, drób, ryby i wątróbka. Dobrym źródłem tych witamin są też małże i ostrygi. Warto natomiast unikać spożywania drapieżnych ryb, ponieważ oprócz substancji dobrych dla naszego zdrowia mogą one zawierać też metale ciężkie.