Witamina E, nazywana też „witaminą młodości”, jest głównym przeciwutleniaczem, który chroni ludzkie komórki przed starzeniem się. Jej dobroczynne właściwości wykorzystywane są do produkcji kosmetyków dedykowanych szczególnie kobietom chcącym zachować młody wygląd skóry przez długi czas. Witamina E należy do grupy związków określanych mianem tokoferoli. Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne oraz przeciwdziała bezpłodności. Jak się okazuje, witamina E ma również korzystny wpływ na układ krążenia, wspomaga pracę mięśni oraz wszystko wskazuje na to, że może uchronić przed rakiem prostaty. Codzienne zapotrzebowanie na witaminę E jest niewielkie, ale jej niedobór w organizmie może mieć bardzo poważne skutki. Sprawdź, do czego jest nam potrzebna witamina E oraz jakie są objawy jej niedoboru.
Witamina E – funkcje w organizmie
Witamina E wykazuje wiele zróżnicowanych funkcji. Stoi zaraz obok witamin A i C, jako że wszystkie z nich są silnymi przeciwutleniaczami mającymi za zadanie chronić organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek wywołanym przez wolne rodniki. Ponadto witamina E hamuje utlenianie cholesterolu LDL, dzięki czemu przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Bierze czynny udział w syntezie substancji przeciwzakrzepowych, zachowaniu właściwej przepuszczalności błon komórkowych i minimalizuje zjawisko zlepiania się płytek krwi, dlatego w skuteczny sposób zapobiega tworzeniu się skrzepów w naczyniach krwionośnych. Jej przyjmowanie zaleca się osobom mającym wysokie stężenie cholesterolu we krwi. Może być stosowana w profilaktyce przeciw zawałowi mięśnia sercowego. Dotychczas przeprowadzone badania naukowe wykazały, że witamina E przejawia działanie przeciwnowotworowe. Jej wysokie dawki wspomagają działanie insuliny i normują poziom glukozy we krwi. Jakby tego było mało, uczestniczy w przekazywaniu sygnałów nerwowych w całym ciele. Kobiety dbające o właściwy poziom witaminy E mogą być pewne, że w skuteczny sposób zapobiegnie ona wadom cewy nerwowej płodu oraz zapewni prawidłowy przebieg ciąży. W przypadku mężczyzn, witamina E odpowiada za wytwarzanie nasienia, dlatego jej brak może przyczyniać się do zaburzeń płodności. Dodatkowo witamina E wspiera prawidłowe funkcjonowanie wzroku.
Więcej na temat właściwości tej i innych witamin przeczytasz w tym artykule.
Objawy niedoboru witaminy E
Niedobór witaminy E w organizmie człowieka zdarza się bardzo rzadko, jednak mimo wszystko się zdarza. Ma on miejsce przede wszystkim wśród osób cierpiących na rzadką chorobę genetyczną – abetalipoproteinemię (zespół Bassena-Kornzweiga) i w przypadku zaburzeń wchłaniania tłuszczu. Poziom witaminy w organizmie powinny stale nadzorować również osoby z mukowiscydozą i celiakią.
Dolegliwościami bezpośrednio związanymi z hipowitaminozą E są m.in. spadek poziomu tej witaminy w osoczu krwi, dystrofia mięśniowa u osób dorosłych, jak również przyspieszony rozpad krwinek czerwonych. U niemowląt może wystąpić dodatkowo zwiększona wrażliwość na toksyczne działanie tlenu, zaburzenia nerwowo-mięśniowe oraz zatrzymanie wzrostu naczyń krwionośnych w oku, najczęściej skutkujące trwałą ślepotą.
Charakterystyczne objawy niedoboru witaminy E to:
– ciągłe zmęczenie,
– anemia,
– wypadanie włosów,
– rogowacenie i starzenie się skóry,
– uszkodzenie systemu nerwowego,
– degeneracja mięśni,
– problemy z zębami i kośćmi,
– wysoki cholesterol,
– podatność na infekcje.
Dawkowanie witaminy E
Witaminę E pochodzącą z pożywienia trudno jest przedawkować i takie zjawisko jest bardzo rzadko spotykane, ale już przyjmując wszelkiego rodzaju suplementy diety należy być szczególnie rozważnym. Jak się jednak okazuje, w sytuacji kryzysowej organizm jest w stanie sam poradzić sobie z problemem. Nadmiar witaminy E jest metabolizowany i wydalany z organizmu. Co zdarzy się, gdy przez długi czas będziemy przyjmować spore dawki witaminy E?
Przedawkowanie witaminy E
Jeśli jednak zdarzy nam się długotrwale przyjmować dawki powyżej 1000mg/dobę, to nasze mięśnie zostaną osłabione, może pojawić się uporczywy ból głowy, silne zmęczenie, dające się we znaki zaburzenia jelitowe, a także zaburzenia widzenia. Ponadto mogą wystąpić krwawienia. Wszystko co jest przyjmowane w nadmiernych ilościach jest szkodliwe dla organizmu ludzkiego, tak jest w przypadku witaminy E i wszystkich innych witamin i minerałów. Warto mieć na uwadze, że witamina E rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego mimo wszystko może zostać przedawkowana. Tak naprawdę jedyną witaminą, której nie da się przedawkować jest witamina B12.
Zastosowanie witaminy E w kosmetyce
Określenie „witamina młodości” dla witaminy E wzięło się nie bez przyczyny. Jako silny przeciwutleniacz neutralizuje wolne rodniki, które w dużym stopniu przyczyniają się powstawania podrażnień i zmarszczek, a co za tym idzie – skutecznie opóźnia procesy starzenia się skóry. Można doszukać się w niej także właściwości odżywczych, regenerujących i nawilżająco-natłuszczających. Nietrudno jest znaleźć na drogeryjnych półkach kosmetyki obfitujące w witaminę E, które przeznaczone są do stosowania na każdy rodzaj skóry, z wyszczególnieniem skóry wrażliwej oraz skłonnej do podrażnień i zmarszczek. Jak się okazuje, witamina E chroni skórę przed promieniowaniem UV, dlatego kremy z jej udziałem mogą być stosowanie o każdej porze roku. Produkty z witaminą E doskonale sprawdzą się podczas leczenia łuszczycy, podrażnień skórnych, egzem i cery trądzikowej, gdyż złagodzą objawy i nadadzą skórze ładny i promienny wygląd.
Witamina E – dieta
Najważniejszą informacją jest, że witamina E jest wytwarzana tylko i wyłącznie w roślinach. Jej naturalnym źródłem są różne oleje, przede wszystkim olej z kiełków pszenicy. W witaminę E obfitują także orzechy, pełne ziarna zbóż oraz zielone warzywa liściaste, w tym sałata, szpinak i kapusta. Najwięcej witaminy mają pestki dyni, nasiona słonecznika, migdały, natka pietruszki, papryka i czarne jagody. Wybierając olej warto zwrócić uwagę na to, w jaki sposób został on wytworzony. Oleje rafinowane są mniej wartościowe niż oleje tłoczone na zimno, gdyż proces rafinacji niszczy aż 75% witaminy, dlatego najlepiej sięgać po te pierwsze. Pełne witamin i innych wartości odżywczych są produkty także superfoods, czyli wyjątkowo odżywcze produkty spożywcze. Można znaleźć je w każdym sklepie, a są nimi znane nam wszystkim produkty spożywcze takie jak jarmuż, jagody goji, acerola, nasiona chia i awokado. Superfoods uzupełnią niedobory składników odżywczych potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.
To o czym trzeba pamiętać to to, że witamina E rozpuszcza się w tłuszczach i jest oporna na działanie wysokiej temperatury. Oleje i warzywa należy przechowywać w zaciemnionych miejscach, gdyż obecne w nich tokoferole są wrażliwe na działanie tlenu i promieni ultrafioletowych.
Źródło:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/witamina-e-wlasciwosci-i-zaststosowanie-witaminy-e_35831.html
https://portal.abczdrowie.pl/witamina-e#niedobor-witaminy-e