W Rosji i Ukrainie kwas chlebowy uważany jest za napój narodowy, w Polsce powszechnie znany od czasów Władysława Jagiełły. Wyrabiany w polskich wiejskich chatach, trafił na szlacheckie dwory. Sięgano po niego w celu złagodzenia dolegliwości związanych z nadkwasotą,...
Kefir z grzybka tybetańskiego jest najstarszym napojem fermentowanym o długiej historii i tradycji stosowania w profilaktyce zdrowotnej, a przede wszystkim jest lekkostrawnym źródłem białka i wapnia, jak również doskonałym probiotykiem. Kaukascy górale odkryli moc...
W starożytności wierzono, że istnieje eliksir długowieczności. Pierwsze wzmianki o cudownej herbacie z kombuchy sięgają nawet do 5000 lat, dziś na rynkach światowych zyskuje ona coraz większą popularność, ze względu na walory prozdrowotne, jest wykorzystywana w...
Prawidłowa mikroflora jelitowa jest szczególnie ważna dla funkcjonowania naszego organizmu. Znacznie wpływa na ogólny stan zdrowia, na odporność i chroni przed infekcjami układu pokarmowego. Dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców oraz pełnoziarnistych...
Są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poprawiają szczelność, mikroflorę bakteryjną i zakwaszają środowisko jelit. Mikroflora jelit posiada florę autochtoniczną – symbiotyczną, zabezpieczającą organizm przed szkodliwymi...
Według badań, do normalnego funkcjonowania naszego organizmu, potrzebujemy zaledwie 7 g cukru dziennie (ok. 210 g/miesiąc). Dietetycy podkreślają, że dla dorosłej osoby dzienna porcja to nie powinna przekraczać 90 g (18 łyżeczek), większość z nas pochłania go około...
Konferencja organizowana jest przez Śląskie Centrum Zdrowia oraz Samorząd Doktorantów Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Konferencja odbędzie się 3 grudnia 2016 roku w Katowicach. PSYCHODIETETYKA ZROZUMIEĆ ŻYWIENIE jest to konferencja organizowana w celu...
Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek jakie substancje są szkodliwe dla zdrowia? Wielu z nas podczas zakupów nie zwraca uwagi na etykiety. Produkty, które spożywamy, posiadają wiele szkodliwych substancji, których powinniśmy unikać. Substancje te szkodzą naszemu zdrowiu....