Lucerna siewna (Medicago sativa), zwana inaczej alfalfa, jest znana głównie jako roślina pastewna. Pochodzi z Azji, gdzie była zaliczana do ziół jako jedna z pierwszych. Mimo że długo była składnikiem pasz dla zwierząt, w medycynie ludowej była stosowana na bardzo wiele problemów zdrowotnych. Dziś jest wykorzystywana także jako dodatek do codziennej zbilansowanej diety, która pomaga zachować naturalną witalność i prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Dlaczego warto regularnie spożywać lucernę i w jaki sposób przyczynia się do zachowania zdrowia? – przeczytaj o tym w naszym artykule.
Składniki odżywcze
Alfalfa należy do rodziny bobowatych (tak jak fasola i groch). Już od wielu pokoleń była stosowana w medycynie ludowej, chińskiej czy ajurwedyjskiej jako ratunek na wiele schorzeń, o których będzie mowa poniżej. Swoje bogactwo substancji odżywczych zawdzięcza głęboko sięgającym korzeniom, które rozwijają się aż do 15 metrów w głąb ziemi. Stamtąd czerpie krocie witamin i minerałów, z których później możemy korzystać. Ważną informację stanowi też fakt, że 17-20% składu to białko, które jest łatwo przyswajalne.
Co konkretnie zawiera w sobie lucerna?
Jest bogata między innymi w:
- witaminę K
- witaminę C
- witaminę E
- wapń
- potas
- fosfor
- miedź
- mangan
- folian
- tiaminę
- ryboflawinę
- magnez
- żelazo
- białko.
Właściwości zdrowotne
Z tak wieloma wartościami odżywczymi alfalfa stanowi znakomity środek przeciwdziałający bardzo wielu kłopotom ze zdrowiem. Ta niepozorna roślina pomoże w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, a więc jest bardzo wskazana dla osób zagrożonych chorobą miażdżycową. Wspomaga również leczenie m. in. astmy, reumatoidalnego zapalenia stawów, bólów brzucha, problemów z układem trawiennym, np. wrzodów żołądka, wzdęć, i innych schorzeń. Oczyszcza krew i wątrobę, reguluje pracę jelit, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Co więcej, chroni i poprawia funkcjonowanie nerek i prostaty, a także łagodzi objawy menopauzy oraz zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Lucerna ma również wyjątkową właściwość w postaci zwiększania wchłanialności białka, węglowodanów wapnia czy żelaza. Dzięki tej roślinie wzrasta poziom hemoglobiny– osoby zmagające się z anemią powinny zatem przyjmować lucernę, aby poprawić wyniki krwi. Dzięki dużej dawce witamin i minerałów wzmacnia ona układ immunologiczny zapobiegając infekcjom zwłaszcza w okresie przesilenia.
Spożycie
Lucernę można wprowadzać do codziennej diety na wiele sposobów. Powszechnie dostępną formą są kiełki, które doskonale sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych, kanapek czy sałatek. Z kolei suplementacja lucerny w postaci kapsułek, które zawierają w pełni naturalny proszek z rośliny jest dobrą opcją dla osób żyjących w biegu.
Przeciwwskazaniem do spożywania lucerny może być zażywanie leków zmniejszających krzepliwość krwi (duża zawartość witaminy K). Trzeba także wziąć pod uwagę, że ciągła obecność lucerny w diecie może spowodować nagromadzenie się zbyt dużej ich ilości- po 2-3 miesiącach należy zrobić przerwę.
Źródła:
www.herbzone.pl/lucerna-wlasciwosci-i-zastosowanie.html
www.panacea.pl/articles.php?id=265
bonavita.pl/lucerna-wlasciwosci-zdrowotne-kielki
www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-19-alfalfa.aspx?activeingredientid=19
www.healthline.com/nutrition/alfalfa