Witamina B12, zwana też kobalaminą, bogata jest w właściwości zdrowotne. Występująca głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma wpływ na wzrost i produkcję czerwonych ciałek krwi, o czym możesz przeczytać w innym artykule o witaminach.

Witaminie B12 przypisuje się właściwości poprawiające apetyt i zapobiegające anemii. Jej suplementację zaleca się osobom nerwowym i mało odpornym na stres, jako że wykazuje działanie kojące i pozwalające uzyskać wewnętrzny spokój. Dotychczas przeprowadzone badania naukowe pokazują, że witamina B12 może wyraźnie zmniejszyć ryzyko wystąpienia Alzheimera, wielu nowotworów, a także chorób psychicznych.

Czym jest witamina B12?

Należąca do witamin z grupy B czerwona witamina (inna nazwa witaminy B12) odgrywa dużą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwionośnego i pokarmowego. Bierze też czynny udział w przemianie węglowodanowej, tłuszczowej i białkowej. Uczestniczy w procesie wytwarzania czerwonych krwinek, a także umożliwia syntezę w komórkach szpiku kostnego.

Jak już zostało wcześniej wspomniane, witamina B12 ma bezpośredni wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, jak również zachowanie równowagi psychicznej. Jest odpowiedzialna za prawidłowy rozwój komórek nerwowych, jako że uczestniczy w syntezie choliny, która jest składnikiem fosfolipidów otoczki mielinowej włókien nerwowych.

Mając na uwadze, że witamina B12 oddziałuje na układ kostny, należy jej poziom ściśle monitorować w przypadku dzieci oraz kobiet w okresie menopauzy, które są w tym czasie szczególnie zagrożone osteoporozą polegającej na utracie masy kostnej.

Wchłanianie witaminy ma miejsce w jelicie cienkim (więcej na temat jelit znajdziesz tutaj: https://diagnozujmy.pl/jelitowy-uklad-nerwowy-twoj-drugi-mozg/), gdzie pod wpływem czynnika wewnętrznego wydzielanego przez komórki okładzinowe żołądka jest przyswajana przez organizm.  Magazynowanie witaminy odbywa się w wątrobie, skąd później wraz z krwią trafia do całego organizmu.

Niedobór witamy B12 – objawy

Najbardziej charakterystycznym objawem niedoboru witaminy B12 jest niedokrwistość, co wynika z zaburzeń w funkcjonowaniu układu krwiotwórczego. Ale to nie wszystko. Jej nieodpowiedni poziom w organizmie może przyczynić się do zaburzeń w działaniu układu nerwowego i pokarmowego. U osób mający spory deficyt tej drogocennej witaminy mogą pojawić się także objawy, które są typowymi dla popularnych chorób psychicznych.

Jak objawia się niedokrwistość? Chory ma bladą skórę i występują u niego bolesne owrzodzenia w okolicy ust. Może wystąpić także ogólne osłabienie organizmu oraz bóle i zawroty głowy. W przypadku nieprawidłowego działania układu pokarmowego pacjent utraci apetyt, będzie odczuwał pieczenie języka, mocno spadnie na wadze, a wszystkim tym objawom będą towarzyszyć biegunki i zaparcia.

Sprawa komplikuje się w przypadku zaburzeń w działaniu układu neurologicznego, gdyż nie jest tak łatwo zidentyfikować ich bezpośrednią przyczynę. Niedobór witaminy B12 w tym zakresie objawia się mrowieniem nóg i rąk, uczuciem przechodzącego prądu wzdłuż kręgosłupa przy pochylaniu głowy, czy niestabilnością chodu, osłabieniem wzroku i napadami drgawkowymi.

Nieprawidłowości w działaniu układu nerwowego również dosyć trudno powiązać z brakiem witaminy B12 w organizmie. Pacjent może mieć zaburzenia depresyjne, odczuwać niepokój psychoruchowy, mogą wystąpić u niego zespoły hipomaniakalne, nagłe zmiany osobowości i zachowania, a nawet zaburzenia pamięci.

Witamina B12 – przedawkowanie

Nie istnieje coś takiego jak nadmiar witaminy B12 w organizmie. Jest ona jedną z tych witamin, której nie da się przedawkować. Jako, że rozpuszcza się w wodzie, a nie w tłuszczach, jest niemal natychmiast usuwana wraz z moczem i potem. Warto wspomnieć, że tylko witaminy A, D, E i K odkładają się w ciele człowieka. Dlatego nie trzeba żyć w strachu, że doświadczymy przedawkowania witaminy B12. Jeśli jakimś sposobem przyjmiemy zbyt dużą dawkę to nastąpi niemalże natychmiastowa absorpcja składnika i szybkie pozbycie się go z organizmu.

Przy jakich chorobach wspomaga witamina B12?

Biorąc pod uwagę, że witamina ta bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek w szpiku, więc zapewniając organizmowi jej odpowiednie stężenie całkowicie eliminujemy ryzyko zachorowania na anemię wynikającą z niedoboru witaminy B12 (choroba Addisona-Biermera).

Odpowiednie dawkowanie witaminy B12 zapobiega gromadzeniu się homocysteiny, czyli substancji powstającej w czasie modyfikacji białek w organizmie. Jej nadmiar może mieć zły wpływ na zdrowie i powodować liczne choroby układu krążenia. Homocysteina jest także bezpośrednim powodem tworzenia się blaszek miażdżycowych na wewnętrznych ściankach naczyń krwionośnych, co zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym przede wszystkim zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu.

Lekarze zalecają suplementację witaminy B12 jako pomoc w leczeniu zapalenia wątroby typu C. Nadal jednak trwają badania nad tym, czy aby na pewno witamina ta ma aż tak duży wpływ w przypadku leczenia tej choroby, jak nam się wydaje. Mówi się także, że czerwona witamina może uchronić przed Alzheimerem, co również nie zostało jeszcze oficjalnie potwierdzone.

Bierz witaminę B12 aby:

  • ukoić nerwy
  • podnieść odporność na stres
  • zapobiec anemii
  • poprawić apetyt
  • umożliwić odbywającą się w komórkach syntezę (np. szpiku kostnego)
  • zapewnić równowagę psychiczną
  • wspomóc proces wytwarzania czerwonych krwinek
  • zagwarantować dobry nastrój.

Gdzie znajduje się witamina B12?

Jednym ze źródeł czerwonej witaminy są produkty probiotyczne – zwłaszcza naturalne prebiotyki i doskonałej jakości suplementy diety. Gdzie jeszcze występuje witamina B12? Przede wszystkim w produktach mięsnych takich jak ryby, owoce morza, podroby wieprzowe, wołowe i drobiowe. Źródłem witaminy B12 są także jaja i dojrzewające sery. Nie ma jej natomiast w produktach pochodzenia roślinnego. Jak łatwo zauważyć, odpowiedni poziom witaminy B12 w organizmie można osiągnąć przy zachowaniu odpowiedniej diety. Jest ona także doskonałym sposobem na poprawę odporności szczególnie w okresach, w których notuje się wysoką zachorowalność na grypę i przeziębienia. (Jak zwiększyć swoją odporność w okresie jesienno-zimowym? Sprawdź tutaj: https://diagnozujmy.pl/jak-poprawic-odpornosc-dieta/).

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x