Witamina D to jedna z wielu witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu (o tym, jakie witaminy mają dla nas największe znaczenie przeczytasz tutaj: https://diagnozujmy.pl/witaminy-wlasciwosci/). Witamina D pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowych mięśni i kości, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Ponadto pozytywnie oddziałuje na psychikę człowieka. W odróżnieniu od innych witamin możemy pozyskać ją nie tylko z pożywienia. Nasz organizm samoistnie wytwarza wytwarza witaminę D, a raczej jej aktywną odmianę – witaminę D3 w skórze pod wpływem słońca. Jako, że dzieje się tak wyłącznie latem, zimą musimy samodzielnie dostarczyć organizmowi jej odpowiednią dawkę. Sprawdź, jakie są objawy braku witaminy D oraz co jeść, aby być zdrowym.
Niedobór witaminy D – co o nim świadczy?
Brak odpowiedniej ilości witaminy D w organizmie może prowadzić do wystąpienia wielu charakterystycznych objawów, takich jak bóle kostno-mięśniowe, utrata apetytu czy biegunka. Symptomy te można przypisać również innym schorzeniom, dlatego konieczna będzie wizyta u lekarza celem potwierdzenia wstępnych podejrzeń. Co jeszcze może świadczyć o deficycie witaminy D? Głównie choroby przyzębia, bezsenność i zaburzenia widzenia.
Długoterminowy niedostatek witaminy D może mieć dalekosiężne skutki uboczne dla danej jednostki. U dzieci może doprowadzić do krzywicy, natomiast u osób dorosłych może wystąpić osteoporoza i osteomalacja. Jako, że witamina D ma ogromny wpływ na prawidłowe działanie mięśni, osoby cierpiące na jej niedobór mogą mieć niemały problem z poruszaniem się, a każdy pokonywany krok może wywoływać dokuczliwy ból. Jeśli w porę nie uzupełnimy pokładów witaminy D w organizmie pojawi się ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia czy cukrzycy.
Przedawkowanie witaminy D – jak je rozpoznać?
Nie tylko niedobór witaminy D ma na nas zły wpływ, szkodliwy może okazać się również jej nadmiar. Jeśli zaobserwujesz u siebie brak apetytu, nudności, zwiększone uczucie pragnienia i ogólne osłabienie to możesz zacząć podejrzewać, że w Twoim organizmie panuje za wysokie stężenie witaminy D. Może o nim świadczyć także wzmożone oddawanie moczu i pocenie się, biegunka, a nawet ból głowy i oczu.
Ze skutkami przedawkowania witaminy D możemy się bardzo długo zmagać. Wapń gromadzony w tkankach, głównie w sercu, a szczególnie w tętnicach i nerkach, prowadzi do wystąpienia zaburzeń pracy serca i ośrodkowego układu nerwowego. Warto wspomnieć, że o odpowiednie pokłady witaminy D w organizmie powinny troszczyć się przede wszystkim kobiety w ciąży, gdyż przedawkowanie może spowodować deformację płodu oraz choroby kości u noworodka.
Witamina D – dawkowanie
Jak już zostało wyżej powiedziane, zarówno nadmiar witaminy D, jak i jej brak ma na nas szkodliwy wpływ, dlatego warto systematycznie monitować jej stężenie w organizmie wykonując w tym celu odpowiednie badania. Zaobserwowanie jakichkolwiek skutków ubocznych wiąże się z koniecznością skonsultowania swoich podejrzeń z lekarzem, gdyż zdrowia nie można lekceważyć. Podjęcie decyzji o suplementacji witaminy D również warto przedyskutować z osobą dysponującą większą wiedzą od nas.
Jak nietrudno się domyślić, o tym jakie dawki należy przyjmować decyduje szereg czynników, a jednym z najważniejszych jest wiek. I tak inna dawka powinna być podawana noworodkom i niemowlętom, jeszcze inna dzieciom i nastolatkom, a i dorośli oraz osoby starsze mają wyznaczone sobie porcje. Witamina D dla dzieci jest bardzo ważna, dlatego w ich przypadku trzeba szczególnie zwrócić uwagę na potrzebę jej dostarczania. Mają one zaleconą suplementację od pierwszych dni życia, do 6 miesiąca dawka 400IU/dobę, a od 6 do 12 miesiąca dawka 400-600IU/dobę. Dawka podawana dzieciom starszym, aż do osiągnięcia 18 roku życia powinna mieścić się w przedziale od 600 do 1000 IU/dobę. Osoby dorosłe natomiast powinny przyjmować nawet 2 razy tyle.
Gdzie występuje witamina D?
Wiele osób zadaje sobie pytanie: w czym jest witamina D? Naszym celem jest na nie odpowiedzieć. Największe jej pokłady znajdziesz w jajkach, mleku i produktach mlecznych, a także w oleju roślinnym czy wątrobie. Źródła witaminy D to także ryby, takie jak węgorz, dorsz i łosoś. Odpowiednio przygotowane dostarczą organizmowi solidną dawkę składników odżywczych. Pamiętaj, że witamina D dla dorosłych ma ogromne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu, podobnie jak u dzieci, dlatego Twoim zadaniem jest zadbać o przyswajanie jej w odpowiednich dla Ciebie i Twoich bliskich ilościach.
[1] Witamina D – źródła pokarmowe. Występowanie witaminy D, http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/witamina-d-zrodla-pokarmowe-wystepowanie-witaminy-d_37604.html
[2] Witamina D- objawy oraz skutki niedoboru witaminy D, http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/witamina-d-objawy-oraz-skutki-niedoboru-i-nadmiaru-witaminy-d_38869.html
[3] Witamina D- jej niedobór to prawdziwa epidemia!, http://www.wikirose.pl/2013/09/witamina-d-jej-niedobor-to-prawdziwa.html
[4] Witamina D- jaka dawka jest bezpieczna?, http://dieta.mp.pl/zasady/139889,witamina-d-jaka-dawka-jest-bezpieczna
[5] Witamina D- witaminą słońca, http://www.poradnia.pl/witamina-d-witamina-slonca.html
[6] Dlaczego witamina D jest taka ważna?, http://zwierciadlo.pl/zdrowie/dlaczego-witamina-d-jest-taka-wazna