Lapacho, zwany też „herbatą Inków”, to napar sporządzany z wewnętrznej części kory drzewa Tabebuia impetiginosa, którego drogocenne właściwości i lecznicze działanie stosowane są przez plemiona Ameryki Środkowej i Południowej od wieków. Indianie Ameryki Łacińskiej po dziś dzień stosują pau d’arco (inna nazwa lapacho) na różne dolegliwości – na przeziębienie, grzybicę, a nawet nowotwór. Wyciąg z kory lapacho wykazuje działanie immunostymulujące, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy i wzmacnia cały organizm od wewnątrz. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i wątroby, wspomaga oczyszczanie i poprawia jakość krwi. Badania nad cudownymi właściwościami lapacho wciąż trwają. W dotychczasowym ich przebiegu udało się ustalić, że ten złoty środek może powodować działania niepożądane i istnieją przeciwwskazania do jego stosowania. Sprawdź, jakie właściwości ma lapacho oraz jaki ma wpływ na organizm, kiedy warto go stosować, a także jaka jego forma jest najlepsza.
Czym jest pau d’arco (lapacho)?
Lapacho, inaczej pau d’arco, ipe roxo, taheebo lub tahuari, to różne nazwy rosnącego w lasach deszczowych Ameryki Środkowej i Południowej drzewa. Z wewnętrznej warstwy jego kory pozyskuje się susz, na bazie którego można przygotować napar. Od dawien dawna różne odmiany pau d’arco są wykorzystywane do leczenia różnych schorzeń. Stosowana od wielu lat w medycynie naturalnej Inków herbata obecnie stała się obiektem obserwacji badaczy medycyny współczesnej, którzy pragną sprawdzić, czy rzeczywiście jest ona taka zdrowa, jak się podejrzewa.
Właściwości Pau d’arco
W plemionach Ameryki Środkowej i Południowej „herbata Inków” znajduje zastosowanie w leczeniu przeróżnych dolegliwości. Niektórzy sięgają po nią w gorączce i przy biegunce, inni wykorzystują ją do pozbycia się uporczywego bólu gardła, a także jako lek na anemię i malarię. Są i tacy, którym pau d’arco służy jako lek na zapalenie stawów, wrzody żołądka czy chorobę Parkinsona. Zwolennicy rośliny twierdzą, że systematyczne jej przyjmowanie złagodzi infekcje, zredukuje stany zapalne, wspomoże trawienie, wzmocni układ odpornościowy, wypłucze toksyny z organizmu, a także uchroni przed chorobami układu krążenia i nadciśnieniem tętniczym. Czy rzeczywiście ekstrakt z lapacho wykazuje lecznicze działanie, jakie się mu przypisuje?
Dotychczas przeprowadzone badania laboratoryjne i eksperymenty na zwierzętach wykazały, że „herbata Inków” rzeczywiście może działać wspomagająco w leczeniu niektórych chorób, jak również im zapobiegać. Bezpośrednią przyczyną takiego działania może być obecność w niej takich składników jak liczne pierwiastki mineralne (w tym wapń, potas, magnez, żelazo i mangan), koenzym Q10, alkaloidy, kwercetyna, karnasol czy saponiny steroidowe. Szczególne właściwości wykazują dwie substancje czynne wyizolowane z lapacho – lapachol i beta-lapachon.
Wyciąg z kory lapacho stymuluje do działania komórki układu odpornościowego (makrofagi), zabija bakterie i grzyby, a przy tym neutralizuje wirusy grypy. Co za tym idzie, „herbata Inków” może wykazywać właściwości immunostymulujące, tj. wzmacniające układ odpornościowy. Ponadto napar z pau d’arco minimalizuje wydzielanie kwasu żółciowego, a stymuluje wydzielanie śluzu, dlatego może wspomóc łagodzenie objawów choroby wrzodowej.
Działanie Pau d’arco – przeciwbakteryjne i przeciwzapalne
Tak jak zostało już wcześniej wspomniane, lapacho przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Właściwości przeciwzapalne produktu zostały potwierdzone doświadczalnie poprzez przyjmowanie pau d’arco przez pacjentów z zapaleniem stawów. Środek zmniejszał ból powodowany przez zapalenie stawów, redukował powstawanie obrzęków i neutralizował uszkodzenia wywołane zapaleniem stawów. W przebiegu innych badań okazało się, że lapacho przyspiesza gojenie się ran.
Ekstrakt z kory lapacho ma zdolność zwalczania grzybów (drożdżaków), które są najczęstszą przyczyną drożdżycy, a ekstrakt z drewna Tabebuia caraiba skutecznie zwalcza grzyba będącego najczęstszą przyczyną grzybicy stóp i paznokci.
Zostało udowodnione, że kora lapacho ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Działa przeciwko szkodliwym bakteriom takim jak paciorkowce i gronkowce, wykazuje również wpływ na florę bakteryjną jelit. Wykazuje silne działanie hamujące przeciw bakterii zwiększającej ryzyko wystąpienia zapalenia żołądka typu B i wrzodów trawiennych. Ponadto lapacho wykazuje właściwości przeciwwirusowe wobec m.in. wirusa grypy, polio i pęcherzykowego zapalenia jamy ustnej. Podejrzewa się także, że β-lapachon może hamować replikacje wirusa HIV-1.
Zwolennicy pau d’arco przekonują, że to także doskonały lek na raka. Są miejsca na świecie, gdzie lapacho w postaci tabletek, wywarów, nalewek i maści stosuje się w przebiegu chorób nowotworowych. Do tej pory jednak działanie przeciwnowotworowe lapacho nie zostało oficjalnie potwierdzone, podejrzewa się jedynie, że ma ono takowe właściwości.
Zastosowanie Pau d’arco
Napar z kory lapacho może być stosowany do zwalczania wirusa grypy oraz leczenia objawów opryszczki typu I i II. Wykorzystuje się go również w leczeniu chorób skórnych, a także mechanicznych urazów ciała, np. trudno gojących się ran. Pau d’arco ma zdolność zwalczania drożdżaków i bakterii takich jak gronkowce, dlatego preparaty z tym komponentem w składzie są zalecane osobom zmagającym się z grzybicą, przede wszystkim ciężką lub przewlekłą. Regularne przyjmowanie wyciągu z kory pau d’arco ureguluje trawienie i przyczyni się do poprawy stanu flory jelitowej. Napój obfituje w pierwiastki takie jak potas, magnez, fluor i cynk, dlatego może być stosowany do uzupełnienia niedoborów wymienionych mikroelementów. Obecność w lapacho żelaza sprawia, że jest on niezastąpiony w leczeniu anemii, a pochodzące z niego substancje aktywne mogą być potencjalnym środkiem przeciw łuszczycy. Ponadto stosowanie wywaru może zapobiegać depresji i rozwojowi chorób takich jak zakrzepica czy miażdżyca. Wspomaga pracę układu odpornościowego, poprawia funkcjonowanie wątroby i układu limfatycznego, a także układu pokarmowego. Wspiera pracę jelit i procesy trawienne, zwalczając przy tym pasożyty.
Przeciwwskazania do stosowania Pau d’arco
Mając na uwadze, że lapacho nadal pozostaje w fazie badań i eksperymentów, należy przyjąć, że jego stosowanie może nieść za sobą pewne skutki uboczne. Wspomniane wyżej składniki aktywne uchodzą za silnie toksyczne, dlatego ich nadmiar zgromadzony w organizmie może nieść za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Zatem od stosowania preparatu z lapacho powinny wstrzymać się kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią. Z badań przeprowadzonych na zwierzętach wynika także, że lapacho może przyczynić się do upośledzenia płodu czy wystąpienia wad wrodzonych, a nawet zwiększyć ryzyko poronienia.
Podejrzewa się także, że przyjmowanie naparu z pau d’arco może przyczynić się do zmniejszenia krzepliwości krwi. Ponadto może wchodzić w interakcje z aspiryną oraz lekami rozrzedzającymi krew, co może prowadzić do krwawień, dlatego suplementu nie powinny spożywać osoby z zaburzeniami krzepnięcia lub przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Objawami niepożądanymi wynikającymi z picia „herbatki Inków” mogą być bóle i zawroty głowy, nudności, wymioty i biegunka.
Negatywne skutki picia naparu z kory lapacho nie powinny przyćmić pozytywnych rezultatów wynikających z jego przyjmowania. Wystarczy jedynie mieć na uwadze, że z picia herbatki powinny zrezygnować osoby zmagające się z wyżej wymienionymi dolegliwościami, a w przypadku wystąpienia jakichkolwiek działań niepożądanych, należy zrezygnować ze spożywania naparu.
Sposoby przyjmowania Pau d’arco
Najpopularniejszym na rynku produktem lapacho jest sucha, rozdrobniona kora z drzewa Tabebuia impetiginosa. Jest to produkt w pełni naturalny, który można kupić w niskiej cenie i wykorzystywać do przygotowywania naparu lub nalewek. Można też natknąć się na ekstrakt z kory lapacho w postaci kapsułek lub płynu do przyjmowania doustnego i do stosowania zewnętrznego. Susz z rośliny jest częstym składnikiem mieszanek ziołowych i suplementów diety wspierających prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego układu odpornościowego.
Suplementy z Pau d’arco
Preparaty sporządzone z kory drzewa lapacho posiadają niezwykle szeroki zakres oddziaływania. Wspierają naturalną odporność i wspomagają mechanizmy obronne organizmu, pobudzają produkcję czerwonych krwinek, chronią wątrobę przed działaniem toksycznych substancji, wspierają procesy trawienne, a także sprzyjają utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi, dlatego uzasadnione jest ich włączenie w codzienną dietę. naturalne suplementy diety w postaci kapsułek z ekstraktem z lapacho czerwonego w składzie widocznie wzmocnią Twój organizm i sprawi, że poczujesz się lepiej.
Lapacho należy uznać za środek uzupełniający dietę (suplement), a nie lek. Nie zastąpi on kuracji leczniczej, można go stosować jedynie wspomagająco. Rezygnacja z zaleconej przez lekarza terapii może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Nie należy przekraczać dziennej porcji produktu do spożycia (1 kapsułka).
Źródło:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/lapacho-czyli-herbata-inkow-dzialanie-i-wlasciwosci-lapacho_37889.html
https://portal.abczdrowie.pl/wywar-z-kory-lapacho-czy-warto-po-niego-siegnac
http://lapacho-paudarco.info/wlasciwosci-lecznicze-dzialanie.html
https://www.doz.pl/czytelnia/a1067-Pau_d8217Arco_8211_skarb_Inkow
http://pau-darco.pl/wlasciwosci.php