Witamina B2 (ryboflawina) odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu: wspomaga proces przemiany materii, wzmaga procesy odpornościowe oraz jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi. Dzięki niej sprawnie działa wzrok – pomaga zmęczonym oczom, jej brak może wywołać światłowstręt. Witamina B2 to żółto-pomarańczowy proszek obecny w przetworach mlecznych i w mięsie. Znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym, medycznym i kosmetycznym. Najbardziej charakterystycznym objawem niedoboru witaminy B2 jest pękanie kącików ust, zwane potocznie zajadami. Głównym źródłem witaminy B2 w diecie są produkty zbożowe. Właściwości witamin z grupy B zapewniają brak ich kumulacji w organizmie. W dodatku są rozpuszczalne w wodzie, więc wraz z moczem i potem są systematycznie usuwane z organizmu, dlatego konieczne jest codzienne ich dostarczanie wraz z pożywieniem lub w formie suplementów. Jakie jeszcze działanie ma witamina B2? Jakie są objawy i skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B2 w organizmie? Gdzie występuje witamina B2? Jak powinna być dawkowana?
Znaczenie witaminy B2 dla organizmu
Witamina B2 bierze czynny udział w procesach utleniania i redukcji, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów. Bez niej prawidłowe funkcjonowanie centralnego i obwodowego układu nerwowego oraz układu odpornościowego byłoby po prostu niemożliwe. Ponadto wraz z witaminą A zapewnia prawidłowe działanie błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego i nabłonka naczyń krwionośnych oraz skóry. Podejrzewa się, że ryboflawina uczestniczy w procesie tworzenia erytrocytów i krwi. Odgrywa dosyć istotną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku.
Właściwości witaminy B2 – kiedy powinno się nią szczególnie wspomóc?
Ryboflawina wzmaga działanie insuliny, chroniąc tym samym przed insulinoopornością i cukrzycą. Jest niezbędna do wydzielania kortyzolu, który jest hormonem wykazującym właściwości przeciwzapalne. W dodatku katalizuje przemiany aminokwasów w inne aminokwasy, aminokwasów w węglowodany lub tłuszcze, poprzez co organizm jest w stanie gromadzić i magazynować energię.
Witamina B2 (ryboflawina), a oczy
Witamina B2 odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu, w tym oka. Bierze udział w transporcie tlenu w soczewce oka, skutecznie chroni przed zaćmą, dzięki czemu warunkuje prawidłowe procesy widzenia.
Witamina B2 (ryboflawina), a migrena
Naukowcy z Centrum Medycznego Szpitala Dziecięcego w Cincinnati (w stanie Ohio, USA) przeprowadzili badania, na podstawie których dowiedli, że niedobór witaminy B2 może być przyczyną migreny. Zauważyli, że u sporej ilości osób cierpiących na silny ból głowy występuje deficyt witaminy D, koenzymu Q10 i właśnie ryboflawiny. Wyniki dalszych badań okazały się jednak niejednoznaczne, dlatego niezbędne są dalsze analizy celem sprawdzenia, czy suplementacja witaminowa może zmniejszać częstotliwość i natężenie migren. Niemniej jednak dobrze jest dostarczać organizmowi odpowiednią dla niego dawkę witaminy B2.
Witamina B2 (ryboflawina) koi nerwy i łagodzi stres
Ryboflawina znajduje szerokie zastosowanie w medycynie – głównie jako substancja, dzięki której rany szybciej się goją. Jest niezastąpiona w leczeniu chorób jamy ustnej (w tym aft i pleśniawek), języka, spojówek i gałek ocznych. Witamina zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, ponieważ ma wpływ na wytwarzanie neuroprzekaźników: serotoniny, dopaminy i kwasu amino-masłowego. Jest przepisywana osobom narażonym na długotrwałe napięcie emocjonalne ze względu na fakt, że jej systematyczne stosowanie łagodzi stres.
Witamina B2 (ryboflawina) w kosmetyce
Witamina B2 znajduje zastosowanie nie tylko w przemyśle medycznym ale też kosmetycznym. Jej działanie wspiera zdrowy wygląd skóry. Jeśli Twoja cera jest poszarzała i pozbawiona blasku to znak, że może brakować Ci witaminy B2. Składnik ten pomaga utrzymać prawidłowe pH skóry oraz zapobiega jej nadmiernemu łuszczeniu się, łojotokowi i zajadom. Ryboflawina jest wykorzystywana w leczeniu trądziku i łojotokowego zapalenia skóry. Stosuje się ją celem opóźnienia procesów starzenia i powstawania pierwszych zmarszczek.
Witamina B2 – niedobór i skutki niedoboru
Najczęstszą przyczyną niedoboru witaminy B2 jest dieta niskokaloryczna, niskobiałkowa, uboga w ryboflawinę. Co prawda składnik ten jest obecny w warzywach, jednak w śladowych ilościach, i to nie we wszystkich, dlatego awitaminoza czasami dotyczy też wegetarian. Może ona wystąpić u osób nadużywających alkoholu lub narkotyków.
Przewlekłe niedobory witaminy B2 mogą prowadzić do awitaminozy, której objawami są:
– zmiany zapalne błony śluzowej jamy ustnej i języka (np. afty, pleśniawki)
– uczucie pieczenia w jamie ustnej
– pęknięcia w kącikach ust (tzw. zajady)
– wypadanie włosów
– zmiany w narządzie wzroku i układzie nerwowym
– wrażliwość na światło
– pogorszenie widzenia o zmroku
– bezsenność
– zawroty głowy
– zaburzenia oddychania
– dystrofie mięśni
U kobiet z niedoborem witaminy B2 bardzo często rozwija się infekcja pochwy (charakterystycznym objawem jest uporczywe swędzenie w okolicach ujścia pochwy). Całkowity niedobór witaminy praktycznie nie występuje.
Witamina B2 – awitaminoza witaminy B2, skutki nadmiaru witaminy B2
Bardzo trudno jest przedawkować witaminę B2 stosując suplementację, ponieważ słaba rozpuszczalność w jelicie uniemożliwia wchłonięcie niebezpiecznych jej ilości. Nadmiar ryboflawiny niemalże natychmiast jest wydalany z organizmu wraz z moczem, nadając mu jaskrawożółtą barwę. Toksyczną dawkę witaminy można jednak otrzymać poprzez zastrzyk. Przy ewentualnym przedawkowaniu występują nudności, wymioty i ciemny mocz.
Witamina B2 – najlepsze źródła
Witamina B2 jest obecna zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego, dlatego dostęp do niej mają nie tylko mięsożercy, ale też weganie i wegetarianie. Szczególnie bogate w ten składnik jest mięso (zwłaszcza wątroba), dziczyzna. Znajdziemy go również w jajach, produktach zbożowych i warzywach. Prawdziwą skarbnicą witaminy B2 jest mleko i jego przetwory – nabiał, a zwłaszcza sery twarogowe oraz sery podpuszczkowe dojrzewające. Mniejsze jej ilości zawierają warzywa i owoce. Ponadto witaminę B2 znaleźć można w drożdżach, migdałach, łososiu, grzybach, małżach, tłustych rybach, grochu, soi, fasoli, selerze naciowym i pełnoziarnistym pieczywie.
Warto również wspomnieć, że witamina B2 jest w niewielkich ilościach produkowana przez florę bakteryjną jelita grubego. Ryboflawina jest absorbowana w górnej części jelita cienkiego. Wykazuje odporność na działanie wysokiej temperatury, która jest czasami niezbędna do przygotowania posiłków z wymienionych wyżej produktów. Gotowanie, pieczenie czy smażenie niestraszne jest witaminie B2. Niestety ulega całkowitej inaktywacji pod wpływem promieniowania UV.
Witamina B2 – dawkowanie i zalecane dzienne spożycie
Dzienne zapotrzebowanie na ryboflawinę jest proporcjonalne do natężenia przemian energetycznych. Średnie dzienne zapotrzebowanie na witaminę B2 wynosi 1,5 mg, przy czym kobiety wymagają dawki 1,1 mg, a mężczyźni nieco więcej, bo 1,3 mg. Kobiety w ciąży powinny dostarczać organizmowi 1,4 mg tego składnika każdego dnia, a karmiące piersią 1,6 mg. Dzieci do 9 roku życia wykazują zapotrzebowanie na dawkę nie przekraczającą 1 mg.
Witamina B2 – problem globalny
Niedobór witaminy B2 w organizmie bardzo często ma bezpośredni związek ze spadkiem stężenia pozostałych witamin z grupy B oraz żelaza i kwasu foliowego. Problem ten ma miejsce na całym świecie, najczęściej jednak dotyczy społeczeństwa zamieszkującego kraje rozwijające się. Deficyt witaminy B2 pojawia się głównie u dzieci i młodzieży, osób starszych, kobiet w ciąży, chorujących na cukrzycę, osób długotrwale niedożywionych, a także alkoholików.
Źródło:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_B2
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/witamina-b2-ryboflawina-dzialanie-skutki-niedoboru-i-nadmiaru_38811.html
https://portal.abczdrowie.pl/witamina-b2
http://www.ekologia.pl/kobieta/zdrowie/witamina-b2-ryboflawina-e101-by-dobrze-widziec-i-dobrze-wygladac,21259.html