Cynk – jeden z najważniejszych minerałów dla naszego zdrowia. Co musisz o nim wiedzieć?
Cynk jest jednym z mikroelementów, bez których nasz organizm nie mógłby poprawnie funkcjonować. Może wspomóc prawidłowe działanie układu hormonalnego, często jest używany w walce z problemami skórnymi oraz wpływa na płodność. Sprawdź, co musisz wiedzieć o właściwościach cynku.
Właściwości cynku i przyczyny jego niedoboru
Cynk wchodzi w skład wielu enzymów lub jest ich aktywatorem. Wpływa na syntezę hormonów, DNA, RNA oraz bierze udział w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczów. Jest pierwiastkiem niezbędnym do utrzymania prawidłowej masy ciała. Niedobór cynku może doprowadzić do zaburzeń przebiegu bardzo ważnych procesów fizjologicznych, dlatego nie należy bagatelizować tego składnika.
Działanie cynku jest kluczowe dla prawidłowego rozwoju i podziałów komórkowych. Odgrywa ważną rolę także w procesach starzenia się organizmu i apoptozy komórek (naturalny proces zaprogramowanej i kontrolowanej śmierci komórki). Wpływa na utrzymanie ogólnoustrojowej homeostazy oraz reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową. Bierze udział w procesach krzepnięcia krwi, a także odgrywa kluczową rolę w prawidłowym działaniu narządu wzroku. Uczestniczy też w procesie powstawania i dojrzewania plemników u mężczyzn. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie trzustki i jest konieczny do budowy kości. Zmniejsza także toksyczne działanie metali ciężkich, a u kobiet w ciąży warunkuje prawidłowy rozwój płodu oraz utrzymanie ciąży. Więcej o cynku i jego właściwościach przeczytasz tutaj: https://www.mito-pharma.pl/pol_m_Witaminy-Mineraly-Kwasy-Omega_Mineraly-Kwasy-Omega_Cynk-391.html.
Przyczynami niedoboru cynku może być nieprawidłowe odżywianie się lub choroby przewodu pokarmowego (zapalenie trzustki bądź jelit, długotrwałe biegunki, celiakia). Niedobór obserwuje się również u kobiet w ciąży, sportowców, osób starszych oraz tych z uszkodzonymi nerkami, rozległymi oparzeniami lub osłabioną odpornością.
Jaki cynk wybrać i jak go przyjmować?
Przyswajalność cynku, jak w przypadku innych składników mineralnych uzależniona jest od różnych substancji (w suplementach od substancji pomocniczej). Maksymalna przyswajalność cynku z pożywienia może wynieść do 50%, a w przypadku suplementów jest ona wyższa.
Jeżeli masz zamiar przystąpić do suplementacji, wybieraj cynk najlepiej przyswajalny. Cynk w postaci 100% chelatu aminokwasowego jest uważany za najlepszą formę. Na rynku można jeszcze spotkać: orotan cynku, pikolinian cynku, siarczan cynku, glukonian cynku, czy organiczne sole cynku, które również wspomogą pracę organizmu. Przed rozpoczęciem takiej kuracji warto skonsultować się z lekarzem i przyjąć odpowiednią formę cynku dla siebie.
Poprawnie zbilansowana dieta jest w stanie całkowicie pokryć zapotrzebowanie na cynk. Jeśli jednak jest niezbędna dodatkowa suplementacja, warto wiedzieć, jak przyjmować cynk. Dorosła osoba powinna dziennie spożywać przynajmniej 5 mg cynku, jednak zaleca się, aby jego ilość była znacznie większa i wynosiła 15-20 mg.
W czym jest cynk?
Czy można znaleźć cynk w jedzeniu, które spożywamy na co dzień? Najwięcej znajdziemy go w produktach pochodzenia zwierzęcego, a także roślinnego. Bogate w cynk są m.in.: mięso i ryby, podroby, nabiał, zielony groszek, groch, fasola biała, czekolada gorzka, pestki słonecznika, migdały, pestki dyni, cebula, czosnek, czy jajka.
Podsumowując, zapotrzebowanie na cynk można zaspokoić, stosując prawidłowo zbilansowaną dietę. Jeżeli wolimy skorzystać z suplementu, pamiętajmy, aby robić to umiejętnie. Należy go przyjmować 2 godziny przed lub po posiłku. Nie jest też wskazane, aby zażywać go podczas picia kawy. Wchłanianie tego składnika będzie wówczas znacznie słabsze