Mianem witaminy P określa się mieszaninę ok. 30 organicznych związków chemicznych z grupy flawonoidów. Początkowo została ona zaliczona do grupy witamin, gdyż za taki składnik ją uważano, dopiero z czasem okazało się, że jest ona zbiorem flawonoidów, nazwa jednak została. Witamina P jest niezbędna do prawidłowego przyswajania witaminy C, odpowiada również za szereg podstawowych funkcji w organizmie. Wraz z witaminą C zmniejsza ryzyko wylewów, krwawień z dziąseł oraz wybroczyn w skórze. Dobroczynne właściwości witamin sprawiają, że wzmocniony zostaje układ odpornościowy, chroniący organizm przed infekcjami. Źródłem witaminy P są m.in. skórki cytrusów, czarne jagody i papryka. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma witamina P. Gdzie można ją znaleźć? Jakie są objawy i skutki niedoboru oraz nadmiaru witaminy P?

Znaczenie witaminy P dla organizmu

Główną funkcją witaminy P w organizmie jest utrzymywanie prawidłowej homeostazy czyli stanu równowagi. Wraz z witaminą C uszczelnia naczynia krwionośne i reguluje ich przepuszczalność (poprzez zwiększenie mocy kapilarnej). Witamina P jest odpowiedzialna za regulację poziomu cukru we krwi oraz utrzymanie właściwego poziomu „dobrego” cholesterolu, uczestniczy w procesach utleniania i rozkładu węglowodanów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Dzięki niej przepływ krwi w naczyniach wieńcowych jest usprawniony i obniżone zostaje ciśnienie. Zapobiega tworzeniu się obrzęków i siniaków. Jak wykazały dotychczas przeprowadzone badania, witamina P wywiera korzystny wpływ na mięśnie gładkie w przewodach żółciowych. Ponadto wykazuje właściwości przeciwwrzodowe, przeciwalergiczne i przeciwgrzybiczne.

Wystarczy zadbać o odpowiednią ilość witaminy P w organizmie by zmniejszyć ryzyko wystąpienia przeziębienia, infekcji czy grypy. Do kolejnych zalet, jakie przypisać można witaminie P zaliczyć można dobry wpływ na skórę oraz ochronę przed szkodliwym wpływem promieniowania UV. Witamina P przyczynia się również do podtrzymania działania adrenaliny, czyli hormonu nadnercza wykazującego działanie stymulujące.

Właściwości witaminy P – kiedy powinno się nią szczególnie wspomóc?

Funkcje witaminy P:

  • odpowiada za wchłanianie i przyswajanie witaminy C
  • minimalizuje ryzyko pojawienia się wybroczyn na skórze
  • zmniejsza ryzyko krwawień i wylewów
  • poprawia ogólną odporność organizmu
  • wykazuje działanie przeciwnowotworowe
  • chroni organizm przed infekcjami
  • ma właściwości przeciwobrzękowe i antyoksydacyjne
  • działa przeciwwstrząsowo
  • zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych
  • wspiera w leczeniu miażdżycy
  • ma działanie przeciwgrzybiczne
  • działa rozkurczowo na obecne w przewodach żółciowych i naczyniach krwionośnych mięśnie gładkie
  • poprawia przepływ krwi w naczyniach wieńcowych
  • odpowiada za stan tkanki łącznej
  • obniża ciśnienie krwi
  • działa antyalergicznie
  • ma korzystny wpływ na właściwe funkcjonowanie mózgu i dobry stan psychiczny człowieka
  • bierze udział w procesie rozkładu węglowodanów i kwasów tłuszczowych
  • reguluje poziom cukru we krwi
  • pomaga w likwidacji wolnych rodników
  • zapobiega chorobom mięśnia sercowego
  • poprawia stan skóry

 

Witamina P – niedobór i skutki niedoboru

 

W czasie niedoboru witaminy P w organizmie pacjenta wzmaga się kruchość naczyń krwionośnych, pojawia się skłonność do wybroczyn i wytwarzania się obrzęków oraz siniaków. Dodatkowymi objawami mogącymi mieć miejsce są:

  • ogólne osłabienie organizmu,
  • krwawienie z dziąseł,
  • utrudnione gojenie się ran,
  • nieprawidłowe wchłanianie witaminy C,
  • spadek odporności organizmu,
  • zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego.

W przypadku zbyt niskiego stężenia witaminy P w organizmie mogą pojawić się zmiany skórne, z towarzyszącym im pieczeniem, swędzeniem, w skrajnych przypadkach mogą wystąpić dodatkowo wymioty i biegunka. Faktem jest też, że niedobór witaminy P u osób z chorobą wrzodową i cukrzycą skutkuje zaostrzeniem objawów choroby.

witamina P właściwości

Witamina P – hiperwitaminoza witaminy P

Witamina P należy do grona witamin rozpuszczalnych w wodzie, zatem raczej nie grozi nam jej przedawkowanie. Nadmiar flawonoidów jest wydalany z organizmu wraz z moczem.

Witamina P – najlepsze źródła 
- produkty, które są źródłem kwasu witaminy P 
- Witamina P – suplementacja

Co prawda organizm ludzki ma zdolność do produkcji witaminy P, jednak są to ilości niewystarczające dla prawidłowego rozwoju, dlatego musimy mu jej dostarczać wraz z pożywieniem. Witaminę P znaleźć można w powszechnie dostępnych produktach spożywczych. Największe jej pokłady zawierają owoce cytrusowepomarańcze, cytryny, grejpfruty, jak również wiśnie, jeżyny, morele i aronia. Znajduje się ona także w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak wątróbka, tuńczyk, łosoś i drób. Dodatkowo bogatym źródłem flawonoidów jest czarny bez, czerwone wino, papryka, kapary, gryka, owoce głogu, szczaw, fiołek trójbarwny, mięta, berberys i dziurawiec.

Witamina P w kosmetyce

Jak już zostało wcześniej wspomniane, bioflawonoidy gwarantują naczyniom krwionośnym szczelność i zapobiegają ich pękaniu, a co za tym idzie są składnikiem wielu kosmetyków. Ich obecność jest zauważalna w składzie preparatów dedykowanych skórze naczynkowej i wrażliwej, a także dojrzałej. Ich głównym zadaniem jest wzmocnić naczynka włosowate i zapobiec ich nadmiernemu pękaniu. Gdzie można znaleźć witaminę P? Jest ona obecna w kremach przeciwzmarszczkowych, a także uelastyczniających i zmiękczających skórę. Stanowi dodatek produktów wykazujących działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Można ją znaleźć w recepturze balsamów przeznaczonych do stosowania po opalaniu i szamponów przeciwłupieżowych.

Witamina P – dawkowanie i zalecane dzienne spożycie

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę P u dzieci w wieku 3 lat wynosi około 11 mg, u dzieci w przedziale wiekowym 4 – 6 lat jest to koło 14 mg, a w grupie wiekowej 7 – 9 lat ilość ta wynosi 17 mg. Zalecana dzienna dawka witaminy P dla młodzieży to 24 mg, a dla osób dorosłych od 22 do 25 mg. Spożywanie produktów z dużą ilością flawonoidów zaleca się kobietom w ciąży i matkom karmiącym – około 35 mg na dzień. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę P wykazują także osoby z osłabioną odpornością, głównie w okresie nasilonej podatności na infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybiczne oraz grypę. Przyjmowanie większych dawek witaminy P zaleca się również kobietom w okresie przekwitania, doświadczającym dokuczające i obniżające komfort życia uderzenia gorąca. Sięgnąć po nią powinny też osoby, u których notorycznie występują krwawienia z dziąseł lub które narzekają na łatwość tworzenia się siniaków nawet po lekkim uderzeniu.

Źródło:
http://witaminy.sos.pl/witamina-p.php
https://portal.abczdrowie.pl/witamina-p
http://beszamel.se.pl/porady/witamina-p-w-jakich-produktach-spozywczych-znajduje-sie-witamina-p,11460/
http://www.biomedical.pl/witaminy-i-mineraly/witamina-p-6622.html
https://www.ofeminin.pl/fitness-i-zdrowie/zdrowe-odzywianie/nieznane-wlasciwosci-witaminy-p-zrodla-zdrowia/7xryz0j

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x