Kawa rozpuszczalna cieszy się dużą popularnością na całym świecie, a na sklepowych półkach co rusz pojawiają się nowe jej rodzaje. Doceniana jest za łatwość i szybkość przygotowania, a także za łagodny smak. Oprócz tego, że jest szybka do przyrządzenia, to często jest także tańsza od zwykłej czarnej kawy. Kawa rozpuszczalna ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników. U tych drugich wywołuje swego rodzaju odrazę, jako że na co dzień sięgają po świeżo paloną kawę ziarnistą. Ale trudno oczekiwać od kawy rozpuszczalnej niepowtarzalnego smaku i aromatu, a także dbałości o jakość czy przyjemności z procesu parzenia. Kawa rozpuszczalna ma być szybka i prosta w przygotowaniu, przez co mimo wszystko odrobinę traci na smaku, w stosunku do kawy parzonej. Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa? Jakie skutki dla organizmu może przynieść picie kawy rozpuszczalnej? Czy to prawda, że kawa rozpuszczalna ma mniej kofeiny niż kawa parzona? Odpowiedź na te i wiele innych pytań znajdziesz w dalszej części artykułu.
Sprawdź również korzyści z picia herbat, które opisaliśmy!
Czym jest kawa rozpuszczalna?
Kawa rozpuszczalna została wprowadzona na rynek dopiero w latach 50. XX wieku. Do rozwoju przyczyniła się brazylijska branża kawowa, która w okolicach 1930 roku wpadła na pomysł, żeby w ten sposób przechowywać nadmiarową produkcję kawy. I tak powstało popularne dziś Nescafé. 33 lata później Maxwell House zaczął reklamować kawę otrzymaną w procesie liofilizacji, która była „dobra do ostatniej kropli”. Kawa liofilizowana – co to znaczy? Kawa ta jest jedną z odmian kaw rozpuszczalnych. Powstaje dzięki specyficznemu procesowi technologicznemu, jakiemu są poddawane ziarna kawy.
Podobnie jak zwykła kawa parzona, tak i rozpuszczalna kawa zawiera wiele silnych przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które wywierają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jak pokazują dotychczas przeprowadzone obserwacje, może wywierać wpływ na poprawę kondycji psychicznej i zapobiegać powstawaniu cukrzycy typu 2. Na tapetę warto też wziąć ilość pierwiastków obecnych w jednej i drugiej kawie. Już po wstępnej analizie okazuje się, że kawa rozpuszczalna zawiera sporo korzystnych dla zdrowia składników (w tym wapń, magnez, cynk i mangan), jak również metali ciężkich (np. glin, nikiel). Trzeba mieć jednak na uwadze, że kawa rozpuszczalna zawiera mniej kofeiny niż zwykła kawa, dlatego nie pobudzi nas skutecznie w senny dzień. Filiżanka kawy rozpuszczalnej zawiera od 30 do 90 mg kofeiny, gdy filiżanka kawy parzonej zawiera jej od 70 do 140 mg. Warto też dodać, że ta pierwsza zawiera zaledwie 4 kcal.
Jak powstaje kawa rozpuszczalna?
Na rynku dostępne są trzy rodzaje kawy rozpuszczalnej, a występujące między nimi różnice wynikają z metody obróbki. Bez względu jednak na metodę, ziarna muszą zostać w pierwszej kolejności upalone, następnie drobno zmielone i zaparzone. Proces ekstrakcji nie jest jednak w żaden sposób podobny do tego, jaki przeprowadzamy w domu celem zaparzenia filiżanki kawy. Kawę parzy się w niewielkiej ilości wody, w temperaturze 60-180oC, proces dzieli się na kilka etapów i wymaga zastosowania wysokiego ciśnienia. Tylko w ten sposób można uzyskać mocny ekstrakt i wydobyć wartościowe składniki z kawy mielonej. Potem z kolei ekstrakt musi zostać zagęszczony i następuje jego wyklarowanie. Kolejny etap to suszenie. Może ono odbywać się na dwa różne sposoby: z wykorzystaniem wysokiej temperatury lub poprzez liofilizację, tzw. suszenie zamrażalnicze. Kawa suszona przybiera postać granulek lub pyłu. Kawa liofilizowana cechuje się lepszym smakiem i aromatem, a to wszystko przez to, że przy podczas produkcji nie jest poddawana obróbce termicznej. Warto w tym miejscu zauważyć, że podczas produkcji kawy rozpuszczalnej nie dodaje się żadnych substancji pomocniczych. Na końcowym etapie produkcji otrzymujemy po prostu zaparzony i wysuszony ekstrakt kawy. Kupując kawę rozpuszczalną trzeba liczyć się z tym, że najprawdopodobniej została ona wyprodukowana z jakościowo gorszych ziaren niż kawa naturalna. Ich jakość oczywiście ma wpływ na smak i aromat kawy, nie wykazuje jednak żadnego działania na zdrowie.
Kawa rozpuszczalna – zalety
Wielu z nas chętniej sięga po kawę rozpuszczalną niż po kawę parzoną. Dzieje się tak z dwóch powodów. Jednym z nich jest cena, która nie jest zbyt wygórowana. Drugim aspektem, który przyczynił się do rozwoju popularności kawy rozpuszczalnej jest możliwość szybkiego oraz łatwego przygotowania napoju, co doceniamy w szczególności rano, gdy jesteśmy spóźnieni do pracy. Wystarczy nasypać porcję kawy rozpuszczalnej do kubka, zalać gorącą wodą, ewentualnie dolać mleka i nasypać cukru, i gotowe. Nie trzeba mielić ziaren, czy przeprowadzać skomplikowanego procesu parzenia. Poza tym w przypadku kawy rozpuszczalnej w szklance nie pływają nam żadne fusy, które co poniektórym odbierają przyjemność z picia kawy. Dodatkowym atutem jest szeroki wybór kaw rozpuszczalnych na rynku. Każdy może sięgnąć po taką, która najbardziej wpisuje się w jego gusta smakowe. Mniej lub bardziej intensywna w smaku, rozpuszczalna kawa waniliowa czy karmelowa – wybór jest naprawdę spory. Ponadto, producenci napoju non stop prześcigają się w pomysłach, znajdując nowe zastosowania kawy rozpuszczalnej, która może posłużyć m.in. jako dodatek do ciast i deserów. Z jej wykorzystaniem może powstać również smaczna kawa mrożona, która jest rewelacyjnym napojem na upały.
Kawa rozpuszczalna – wady
W pierwszej kolejności trzeba podkreślić, że kawa rozpuszczalna jest mechanicznie przetwarzana przez co trudno dociec, jakiej jakości surowiec posłużył do jej wyprodukowania. Bardzo często wytwarzana jest z najgorszego rodzaju ziaren, wbrew temu co piszą producenci na opakowaniach. W procesie przetwarzania traci dużo cennych właściwości, a przez obróbkę termiczną nie jest tak aromatyczna jak kawa naturalna. Ze względu na fakt, że zawiera mniej kofeiny niż kawa parzona, nie jest w stanie dostarczyć organizmowi tak dużej dawki energii, jakby można tego od niej oczekiwać. Co więcej, sporo producentów dodaje do swoich wyrobów sztuczne barwniki, stabilizatory, emulgatory czy zagęszczacze. Zdarza się, że zawartość kawy w opakowaniu nie przekracza 20% zawartości całego opakowania kawy rozpuszczalnej. Dodatkowo kawa rozpuszczalna może zawierać śladowe ilości niklu, a jego nadmiar w organizmie staje się bezpośrednią przyczyną rozwoju alergii, choroby nowotworowej lub innych groźnych schorzeń. Niektórzy twierdzą, że kawa rozpuszczalna to taki fast food w kategorii kaw.
Wpływ kawy rozpuszczalnej na zdrowie
Wciąż zadajemy sobie pytania: czy kawa jest zdrowa? jaki wpływ ma kawa na zdrowie? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na oba te pytania. Podobnie zresztą jak w przypadku kawy naturalnej – przy jednych dolegliwościach pomaga, przy innych jest w stanie nawet zaszkodzić. Mając na uwadze, że kawa rozpuszczalna jest jedynie odwodnionym ekstraktem z kawy, jej wpływ na zdrowie nie różni się zbytnio od kawy świeżo parzonej.
Kawa rozpuszczalna pełna jest składników, które mogą wywierać wpływ na zdrowie. Pierwszym z nich jest kofeina, jednak w niewielkich ilościach, dlatego kawa rozpuszczalna jest łagodna i nie wywołuje zbyt widocznego pobudzenia organizmu. Wbrew powszechnej opinii, kawa rozpuszczalna wcale nie jest bardziej kaloryczna od kawy parzonej. Kaloryczne są jedynie napoje kawowe. Mówi się, że kawa rozpuszczalna nie zawiera przeciwutleniaczy, co jednak nie jest do końca prawdą. Grupa badaczy z Uniwersytetu Jagiellońskiego postanowiła przeprowadzić badania, podczas których okazało się, że kawa liofilizowana nie tylko nie jest pozbawiona przeciwutleniaczy, ale może zawierać ich nawet dwa razy więcej w porównaniu do kawy naturalnej. A przeciwutleniacze redukują stres oksydacyjny, zmniejszają ryzyko nowotworów, chorób serca i chorób neurodegeneracyjnych.
Istnieje również przekonanie, że kawa rozpuszczalna zawiera cholesterol, przez co może przyczyniać się do podwyższenia jego poziomu we krwi, jednak nie jest to do końca prawdą. W diecie jest dużo produktów, które pomagają regulować poziom cholesterolu w organizmie, przez co wpływ tego pochodzącego z kawy jest znikomy. Kawa rozpuszczalna zawiera sporo korzystnych dla zdrowia składników w tym wapń, magnez, cynk i mangan. Z picia kawy rozpuszczalnej powinny jednak zrezygnować osoby z chorobami nerek i układu moczowego ze względu na fakt, że nie mogą one spożywać nadmiaru kwasu szczawiowego, którego w filiżance kawy jest niemal dwa razy więcej w stosunku do naparu czerwonej, białej i zielonej herbaty. Warto też wspomnieć, że kawa rozpuszczalna w ciąży nie jest dobrym pomysłem. Korzystniej dla matki i dziecka jest na kilka miesięcy przerzucić się na picie np. kawy zbożowej. Kawa zbożowa jest zdrowsza i w porównaniu z właściwościami kawy kofeinowej zdecydowanie z nią wygrywa.
Źródło:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czy-kawa-rozpuszczalna-jest-szkodliwa-dla-zdrowia_43835.html
http://bonavita.pl/kawa-rozpuszczalna-sklad-szkodliwosc-najlepsza-kawa-rozpuszczalna
https://www.coffeedesk.pl/blog/kawa-rozpuszczalna-zdrowie-opinie/