Błonnik jest bardzo ważnym składnikiem zdrowej diety. Przeciwdziała chorobom krążenia dzięki zmniejszeniu wchłanialności cholesterolu, wspomaga leczenie cukrzycy, ponieważ obniża poziom glukozy we krwi, a także zmniejsza apetyt, co jest dobrą informacja dla osób na...
Rodzaj kawy, po jaką sięgamy każdego dnia zależy wyłącznie od naszych upodobań smakowych. Możemy wyróżnić kawy kofeinowe (parzone i rozpuszczalne), bezkofeinowe i zbożowe. Kawa zbożowa jest najzdrowszą ze wszystkich. Otrzymywana ze zbóż, często zawiera dodatki w...
Graviola, podobnie jak acerola, jest rośliną wiecznie zieloną o dużych, słodko-kwaśnych owocach. Wywodzi się z Ameryki Łacińskiej, gdzie wiedza o jej niezwykłych właściwościach jest najbardziej rozpowszechniona. Czy może uleczyć różne rodzaje raka? W jaki jeszcze...
Kawa rozpuszczalna cieszy się dużą popularnością na całym świecie, a na sklepowych półkach co rusz pojawiają się nowe jej rodzaje. Doceniana jest za łatwość i szybkość przygotowania, a także za łagodny smak. Oprócz tego, że jest szybka do przyrządzenia, to często jest...
Reishi to rzadki gatunek grzyba od bardzo dawna znany w medycynie Dalekiego Wschodu. Tamtejsi mieszkańcy cenią go za wyjątkowe wartości odżywcze przyczyniające się do zachowania czy też szybkiego powrotu do zdrowia. Jest nazywany “rośliną mocy duchowej”...
Ból głowy to jedna z najczęściej występujących dolegliwości na świecie. Przypadłość ta może być spowodowana zmęczeniem, głodem, stresem lub niepokojem. Sporadyczne bóle głowy nie są problemem, inaczej jest w przypadku regularnie występujących migren lub napięciowego...
Zielona kawa, to zwykła kawa, tyle że nie poddana procesowi palenia. Produkt ten cieszy się ogromną popularnością głównie wśród osób odchudzających się, którym służy jako suplement diety wpierający w walce ze zbędnymi kilogramami. Pomaga skutecznie zredukować masę...
Lucerna siewna (Medicago sativa), zwana inaczej alfalfa, jest znana głównie jako roślina pastewna. Pochodzi z Azji, gdzie była zaliczana do ziół jako jedna z pierwszych. Mimo że długo była składnikiem pasz dla zwierząt, w medycynie ludowej była stosowana na bardzo...